Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život mladého lékaře Vetrova se změní v okamžiku, kdy najde v bytě zavražděnou manželku. Policie jej shledá hlavním podezřelým. Vetrov je odsouzen k mnohaletému vězení, které má strávit na Sibiři. Během transportu vlakem se mu však podaří utéci a vrací se do Moskvy, aby našel skutečného pachatele. Končalovského film svou zápletkou připomene Uprchlíka (1993, r. Andrew Davis) s Harrisonem Fordem v hlavní roli. Že by však šlo o jeho ruský remake, režisér popřel, inspiroval se povídkou Olega Pogodina. Své vyprávění situuje do světa „bohatých a krásných“, ale dbá na určitou psychologickou hodnověrnost svých postav. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Mladý lékař Větrov je ruský nadčlověk, nejen, že je geniální chirurg, ale rovněž je přeborník na běh, skok do vody i dálky, boj holýma rukama, plížení se bažinou, přežívání v terénu atd. atd. Uprchlíka připomíná pouze povoláním, jinak je to psychicky nevyvážený tvor, pravá ruská duše. Vcelku ale koukatelné, takové přímočaré k cíli, totiž vyřešení vraždy manželky amatérem. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ruští tvůrci že prý to sice popírají a naopak tvrdí, že se jedná o originální příběh, ale dějová linie je zcela prokazatelně dle amerického snímku ´Uprchlík´ (1993). Takže jak to přesně ohodnotit? Úmyslná vykrádačka a nebo nechtěný remake? No, to nechť každý posoudí sám. Použitá šablona je tedy jasná. Jak je tedy na tom scénář? Ale jo, svůj osobitý potenciál to má, i když v některých místech jakoby to podivně ztrácelo dech. Poněkud zvláštní je však filmové zpracování. Jevgenijovi Mironovovi v hlavní roli není co vytknout, takže co se týče jeho, nic proti ničemu. Charakteristiku své postavy pojal adekvátně a dělal jen to, co mu dovolil scénář. Podivné je však obrazové pojetí akčních scén. Roztřesená akční kamera by nevadila, to je už standardem, ale co ta sekavá projekce? Význam je vskutku, kvůli značně zvýšené nepřehlednosti, záhadný. Děj jako takový není tak plnohodnotný, jako výše zmíněný americký film, ale ve své jednoduchosti postačí. Ohromná škoda toho konce. Mnohý by očekával velké akční napínavé zadostiučinění, ale tohle je jak z ponurého televizního archivu. Takže suma sumárum, Rusové si natočili svého Uprchlíka a to je asi tak vše. Ve své podstatě nic víc, nic míň. ()

Reklama

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Zábavný film, který zcela nepokrytě kopíruje Uprchlíka i mraky jiných podobných filmů. I přes svou dvouhodinovou stopáž děj nenudí, takže divák tvůrcům rád odpustí katastroficky zrežírované akční scény. Režisér Končalovskij evidentně nepodědil rodinné geny a jako režisér je zoufale průměrný. V akčních scénách používá neustále rozmazaný zpomalený efekt, takže v nich není stabilně nic vidět, což vynikne především v automobilové honičce. U té nemá divák díky zvolené formě naprosto žádnou šanci zjistit, co se vlastně děje. Když se k tomu připočte zbytečně rychlý a klipový střih, některé podivné scenáristické nápady i to, že některé postavy připomínají spíš parodii, než někoho, kdo by měl vystupovat ve vážném akčním thrilleru, je dílo zkázy dokonáno. I přesto se na film hezky dívá a děj odsýpá. Na víc než na průměr ale Na útěku bohužel nemá. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo dostanú takéto výsostné postavenie (v rámci mantinelov európskej produkcie) zrovna takéto žánrové odvary na DVD nosičoch s širšou distribučnou základňou miesto serióznejších artových titulov, ktoré aj Rusko má na rozdávanie. Pravda, zápletka je tuctovejšia, skôr na americký štýl (žeby preto?:)). Flashbacky a predvídavé záblesky Vetrovova počas prejavu na klinickom oddelení sú ale výbornými technickými kúskami a na takýchto základoch by tento typ filmu mohol stavať. Horšie je to s postupom minutáže, kedy sa odkrývali zámery a intencie postáv (jak Vetrov, tak policajný honič), a ktoré spadali do pošramotených záberov a zároveň to i zdehonestovalo celkom plynulo vystavaný plochší celok. Bol som dlho schopný ho akceptovať, ale záverečnými stránkami scenára už tvorcovia nemali čo ponúknuť a aj strohosť tématu upadalo do lacnej sterility. Podobné na štýl Taken, v nižších parametroch. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama