Reklama

Reklama

Rusalka

(festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Fantasy
Rusko, 1997, 10 min

Režie:

Alexandr Petrov

Scénář:

Alexandr Petrov

Obsahy(1)

V jednom domku na samotě žije starý mnich s mladým novicem. Mnich ve svém mládí zradil svou milou, když se oženil s jinou ženou. Zlomil jí srdce a ona se pak utopila. Nyní se v převtělení mořské panny vrací, aby se pomstila. (Anifilm)

Recenze (23)

easaque 

všechny recenze uživatele

pokud už znáte nějaké jiné Petrovovi filmy, tak animace Vás nepřekvapí a je na nejvyšší úrovni, co znám. Tentokrát jsem však vůbec nepochopil příběh a jeho poetika jde mimo mě. Nevadí a dám jen 2hvězdičky za krásné obrázky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ]] ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak vyjádřit svou zamilovanost do velkých-malých děl ruského režiséra Alexandra Petrova! Tak půvabné, tak precizní, tak něžné, tak originální! A tak v nejlepším slova smyslu ruské! - Jeden filmeček se jmenuje "Ещё раз", ano, přesně tak! Pouštím si jeho filmy "ещё раз" a "ещё раз" a stále znovu jsem jimi okouzlena! ()

Reklama

faceboy 

všechny recenze uživatele

Neokoukaná stylizace v kombinaci s nádhernou animací, která přetéká nápady a je podpořena velice silným a krásným příběhem, tak dělá z Rusalky jeden z nejsilnějších zážitků na poli krátkometrážních filmů pro mě.  Příběh sám o sobě může působit jako velmi prostý a přímý, ale opak je pravdou. To, že se jedná o metaforu do jisté míry potvrdí až velmi přepadový a chaotický konec, který může kde koho velmi zmást. Pakliže se ovšem zamyslíte o něco déle nad jistými indiciemi a narativem příběhu dostaví se silná a katarzní vlna emocí ! Až ta potvrdí skutečnou hloubku a až literární poetiku tohoto příběhu. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Vynikající animovaný snímek Alexandra Petrova - pro mě snad nejoblíbenější z jeho tvorby. A co se týče toho závěru, jenž dle komentářů jiných uživatelů není zcela jasný: ne, žádný spoiler nebude. Jenom je třeba se pořádně podívat, kdo jsou postavy příběhu: je to starý mnich, téměr poustevník, který připravuje na mnišskou dráhu mladíčka (pozor: nezaměňovat ruskou pravoslavnou s ostatními křesťanstkými církvemi!), a hlavně je zde rusalka, jež je zdrojem osudného konfliktu. Rusalka, jež má - možná reálně, možná symbolicky - své dávné nevyřízené účty se starým mnichem. Jde o příběh viny a trestu, pokání a vykoupení. Sám režisér (a zároveň scenárista a výtvarník) tápal ohledně konce svého vyprávění a pomohlo mu údajně až setkání s jistým pravoslavným "otcem Mojsejem". ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

O tej Rusalke natočili toľko filmov, že sa mi ich ozaj nechce pozerať, pritom sa dá tento príbeh vyrozprávať aj jednoducho experimentálne ako to bolo v tomto prípade. Navyše príbehy o morských vílach sú vo viacerých kultúrach, ale tento je so silným odkazom. Pre mňa to má najmä význam ako poučný film, ktorý hovorí, poslúchajte svojich rodičov. Je veľmi pekne animovaný, obrazové spracovanie veľmi krásne, síce to nie je ako neskorší Starec a more, ale tu je to aspoň originálnejšie a zaujímavejšie spracovanie známeho príbehu. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama