Reklama

Reklama

Rusalka

(festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Fantasy
Rusko, 1997, 10 min

Režie:

Alexandr Petrov

Scénář:

Alexandr Petrov

Obsahy(1)

V jednom domku na samotě žije starý mnich s mladým novicem. Mnich ve svém mládí zradil svou milou, když se oženil s jinou ženou. Zlomil jí srdce a ona se pak utopila. Nyní se v převtělení mořské panny vrací, aby se pomstila. (Anifilm)

Recenze (23)

faceboy 

všechny recenze uživatele

Neokoukaná stylizace v kombinaci s nádhernou animací, která přetéká nápady a je podpořena velice silným a krásným příběhem, tak dělá z Rusalky jeden z nejsilnějších zážitků na poli krátkometrážních filmů pro mě.  Příběh sám o sobě může působit jako velmi prostý a přímý, ale opak je pravdou. To, že se jedná o metaforu do jisté míry potvrdí až velmi přepadový a chaotický konec, který může kde koho velmi zmást. Pakliže se ovšem zamyslíte o něco déle nad jistými indiciemi a narativem příběhu dostaví se silná a katarzní vlna emocí ! Až ta potvrdí skutečnou hloubku a až literární poetiku tohoto příběhu. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak vyjádřit svou zamilovanost do velkých-malých děl ruského režiséra Alexandra Petrova! Tak půvabné, tak precizní, tak něžné, tak originální! A tak v nejlepším slova smyslu ruské! - Jeden filmeček se jmenuje "Ещё раз", ano, přesně tak! Pouštím si jeho filmy "ещё раз" a "ещё раз" a stále znovu jsem jimi okouzlena! ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

pokud už znáte nějaké jiné Petrovovi filmy, tak animace Vás nepřekvapí a je na nejvyšší úrovni, co znám. Tentokrát jsem však vůbec nepochopil příběh a jeho poetika jde mimo mě. Nevadí a dám jen 2hvězdičky za krásné obrázky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ]] ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Absolutní skvost a jeden z nejlepších animovaných filmů, co jsem kdy viděl, má všechno, v prvním řádu naprosto dechkradoucí animaci s kresbou, která se zdá býti olejomalbou a navíc mající díky tmavšímu spektru barviček nádhernou potemnělou atmosféru, která má oporu i v příběhu, který je prost zbytečných slov a taktéž hraje na strunu temných tónů, stejně jako doprovodná (skvělá, skvostná, úžasná) hudba. A aby toho nebylo málo, Rusalka opravdu vypadá jako bohyně vodstev s aurou přitahující každého, kdo se jí dostane do spárů a to přesto, že jako správná rusalka nemá rusé vlasy. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Vynikající animovaný snímek Alexandra Petrova - pro mě snad nejoblíbenější z jeho tvorby. A co se týče toho závěru, jenž dle komentářů jiných uživatelů není zcela jasný: ne, žádný spoiler nebude. Jenom je třeba se pořádně podívat, kdo jsou postavy příběhu: je to starý mnich, téměr poustevník, který připravuje na mnišskou dráhu mladíčka (pozor: nezaměňovat ruskou pravoslavnou s ostatními křesťanstkými církvemi!), a hlavně je zde rusalka, jež je zdrojem osudného konfliktu. Rusalka, jež má - možná reálně, možná symbolicky - své dávné nevyřízené účty se starým mnichem. Jde o příběh viny a trestu, pokání a vykoupení. Sám režisér (a zároveň scenárista a výtvarník) tápal ohledně konce svého vyprávění a pomohlo mu údajně až setkání s jistým pravoslavným "otcem Mojsejem". ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama