Reklama

Reklama

Rusalka

(festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Fantasy
Rusko, 1997, 10 min

Režie:

Alexandr Petrov

Scénář:

Alexandr Petrov

Obsahy(1)

V jednom domku na samotě žije starý mnich s mladým novicem. Mnich ve svém mládí zradil svou milou, když se oženil s jinou ženou. Zlomil jí srdce a ona se pak utopila. Nyní se v převtělení mořské panny vrací, aby se pomstila. (Anifilm)

Recenze (23)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

O tej Rusalke natočili toľko filmov, že sa mi ich ozaj nechce pozerať, pritom sa dá tento príbeh vyrozprávať aj jednoducho experimentálne ako to bolo v tomto prípade. Navyše príbehy o morských vílach sú vo viacerých kultúrach, ale tento je so silným odkazom. Pre mňa to má najmä význam ako poučný film, ktorý hovorí, poslúchajte svojich rodičov. Je veľmi pekne animovaný, obrazové spracovanie veľmi krásne, síce to nie je ako neskorší Starec a more, ale tu je to aspoň originálnejšie a zaujímavejšie spracovanie známeho príbehu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Absolutní skvost a jeden z nejlepších animovaných filmů, co jsem kdy viděl, má všechno, v prvním řádu naprosto dechkradoucí animaci s kresbou, která se zdá býti olejomalbou a navíc mající díky tmavšímu spektru barviček nádhernou potemnělou atmosféru, která má oporu i v příběhu, který je prost zbytečných slov a taktéž hraje na strunu temných tónů, stejně jako doprovodná (skvělá, skvostná, úžasná) hudba. A aby toho nebylo málo, Rusalka opravdu vypadá jako bohyně vodstev s aurou přitahující každého, kdo se jí dostane do spárů a to přesto, že jako správná rusalka nemá rusé vlasy. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Prenádherne vizuálne spracovaný príbeh z tvorivého pera maestra Petrova, ktorý iba minimálne zaostáva za genialitkou Old Man and the Sea... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Neviem celkom presne o čom mal byť príbeh, ale bol som totálne unesený prekrásnou a originálnou pastelovou (?) animáciou. Aleksandr Petrov si dal poriadne záležať (radšej nechem vedieť ako dlho mu trvalo kým stvoril tento kraťas:) a výsledok skutočne stojí za to! ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak vyjádřit svou zamilovanost do velkých-malých děl ruského režiséra Alexandra Petrova! Tak půvabné, tak precizní, tak něžné, tak originální! A tak v nejlepším slova smyslu ruské! - Jeden filmeček se jmenuje "Ещё раз", ano, přesně tak! Pouštím si jeho filmy "ещё раз" a "ещё раз" a stále znovu jsem jimi okouzlena! ()

faceboy 

všechny recenze uživatele

Neokoukaná stylizace v kombinaci s nádhernou animací, která přetéká nápady a je podpořena velice silným a krásným příběhem, tak dělá z Rusalky jeden z nejsilnějších zážitků na poli krátkometrážních filmů pro mě.  Příběh sám o sobě může působit jako velmi prostý a přímý, ale opak je pravdou. To, že se jedná o metaforu do jisté míry potvrdí až velmi přepadový a chaotický konec, který může kde koho velmi zmást. Pakliže se ovšem zamyslíte o něco déle nad jistými indiciemi a narativem příběhu dostaví se silná a katarzní vlna emocí ! Až ta potvrdí skutečnou hloubku a až literární poetiku tohoto příběhu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ta luzná bytost z pomezí země a vody, reality a legendy, bdění a snu, vynáší z hlubin paměti staré hříchy a přináší trest i vykoupení. Ve spojení s nádhernou animací (zde vskutku ve významu vdechnutí duše) je to silná magie. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Animace, zase něco nového a neotřelého, přitom geniálního. Příbeh mě sice zase tak nestrhl, ale momenty, které mě zaujaly, tam byly. A celé to bylo takové snové a poetické, což rozhodně není na škodu... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

pokud už znáte nějaké jiné Petrovovi filmy, tak animace Vás nepřekvapí a je na nejvyšší úrovni, co znám. Tentokrát jsem však vůbec nepochopil příběh a jeho poetika jde mimo mě. Nevadí a dám jen 2hvězdičky za krásné obrázky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ]] ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Šestihvězdičková animovaná záležitost. Skvostný ruský animáček o vodní víle... Efemérní styl o efemérním stvoření... Alexandr Petrov je pro mě objevem tohoto roku. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Umělecké dílo, při jehož sledování jsem si vzpomněl na film S láskou Vincent. Oba filmy jsou vytvořeny z malovaných obrazů. S láskou Vincent otrocky přemalovává realitu a vytváří líbivé kýčovité obrázky, a podle mě je to zbytečná póza. Přemalování všech filmových záběrů muselo dát neuvěřitelnou práci, ale vznikl kýč jak bič, na který jsem nebyl schopen se dívat víc než pár minut. Naproti tomu Rusalka od Alexandra Petrova je umělecké dílo. Tak nějak měl vypadat animovaný film o Vincentovi. Čím to je? Animace Rusalky má jednotnou tvůrčí vizi, působí komplexně a intenzivně. S láskou Vincent po výtvarné stránce tvořil tým malířů, kteří kopírovali natočený film políčko po políčku a povrchně napodobovali van Goghův styl. Protože jsem sám malíř a sochař, nebyl jsem schopen se na ten film dívat. Možná, že má i dobrý scénář, ale já tam viděl jen ten kýčovitě přemalovaný hraný film, po výtvarné stránce na míle vzdálený od van Goghových obrazů. Rusalka naproti tomu má nejen uměleckou formu, ale i hlubokou myšlenku. Protože někteří ze zdejších komentářů nepochopili o kom film pojednává, stručně to uvedu na pravou míru. (pozor spoilery) - Mnich „starec“ (tzn. Ve východní pravoslavné tradici duchovní otec) žije v poustevně spolu s mladým učedníkem, modlí se, pracují a podstupují každodenní duchovní zápas, žít jen pro Boha. Učedník prochází jedním z hlavních pokušení mladého mnicha, a starec se z láskou snaží přivést ho zpět na cestu, pro kterou se svobodně rozhodl. Z láskou, protože sám jako mladý prožil vztah s dívkou a proto mladíka chápe. Po svém selhání, když sešel z nastoupené cesty a způsobil katastrofu, se mladík vrací do poustevny. Přijímá Boží odpuštění a silnější a pokornější pokračuje v duchovní cestě. Opravuje poustevnu. Když to takto popíšu, zní to stroze, ale jak krásně to Petrov natočil! Protože sám jsem mnich a zároveň výtvarník, přidávám tento film do mé oblíbené desítky. Promiň Pátý elemente, musíš postoupit na jedenácté místo. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Vizuálně zajímavá a především šíleně pracná animace se slušným dějem, jehož konec je trochu podivný. *** Ve zkratce: Mladý, starý, rusalka ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Krásně vizuálně zpracované, podmanivá hudba, ale něco tomu chybělo. Něco, co by ve mně zanechalo nějaký hlubší dojem. Za mne 65%. ()

Reklama

Reklama