Reklama

Reklama

Valdez přichází

Trailer

Obsahy(1)

Burt Lancaster jako nemilosrdný bojovník v honbě za spravedlností. Dle stejnojmenného románu Elmora Leonarda ml. (Jackie Brownová, Vlak do Yumy ve 3:10 natočený pod názvem Cesta za záchranou) vylíčený příběh o zástupci šerifa, Mexičanovi Valdezovi, jenž na rozkaz movitého statkáře Franka Tannera rozpoutá v prérii peklo, při němž je zabit nevinný Afroameričan. Ten po sobě zanechal těhotnou indiánku, jíž se Valdez ujímá. Zástupce šerifa se snaží dostát spravedlnosti a současně se vyrovnat s vnitřními démony. Krajina sežehlá rasismem a mocenskými pakty upevňovanými pravidlem „oko za oko, zub za zub” ale Valdezovi pouť za pokáním vůbec neusnadňuje. Nakonec se rozhodne pro cestu pomsty. Bývalý bojovník kavalerie nechává Tannerovi vzkaz: „Valdez přichází…“ V poslední filmové roli se zde objevuje veterán Frank Alvin Silvera, který díky svému jamajskému původu od 50. let ztvárnil řadu cizokrajných postav, čímž do americké žánrové kinematografie vnesl důležitý etnický rozměr (Viva Zapata!, Vrahův polibek, Vzpoura na Bounty či Grošák). (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Projev Burta Lancastera povyšuje tento napínavý a řemeslně solidní western vysoko nad průměr: postava mstitele s přídechem smutku a melancholie určuje celkový dojem. Jen z donucení se uchyluje k násilí, když však jiné cesty není, jde důsledně tou svou. Tímto, svým prvním, filmem se pokusil divadelní režisér Edwin Sherin vykreslit pravdivý obraz starého Západu v jednoduchosti Shanea či High Noon. Postavit proti sobě zájmy jednotlivých ras i převládající materialismus proti ojedinělému idealismu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Dost se divím tomu nízkému hodnocení. Tohle je dobrý film. Tak trochu první Rambo ve westernovém podání. Pan velkopanskej se do Valdeze naváží tak dlouho, až ten musí oprášit svojí minulost a pokořit ho za každou cenu. Pěkné prostředí, změna beránkovského Burta Lancastera na tvrdého mstitele a chlapské úsečné dialogy. To se mi líbí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Slušný western o paličatém šerifovi a jeho pojetí spravedlnosti s moc hezkými padouchy a tím nejneuvěřitelnějším koncem. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý scénář - ovšem méně je někdy více. Pomalý atmosférický western se zajímavě otevřeným koncem a výborným Burtem Lancasterem. 80%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám v poslednej dobe ľťastie na westerny s B. Lancasterom a žiadny ma zatiaľ nesklamal. Seňor Valdez je dobrosrdečná a ostirľa ná postava medzi hromodou zloduchov, preto si diváka ihneď získa. Jeho pre niekoho marný boj o 100 dolárov pre vdovu, ktorej omylom zabili muža, sa natiahne na poriadnu drámu, kde pôjde mnohým o život. Seňor Valdez už niečo zažil, divák to vie, pistoleros to ešte len zistia... V čekom dabingu i verzii, ktorá bola odvysielaná na tv Joj plus, chýba posledný výstrel a krátky monológ tesne pred titulkami. Nebolo to prvý krát, čo táto tv znetvorí alebo úplne odstrihne záver. Ponúkam aspoň tento . 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ulzanův nájezd mě namlsal a já jsem uvěřil, že každý další Lancasterův western bude povedený. Jenže neděje se tak. Valdéz přichází si dokonce dovolí tu drzost, že velké finále se ani neobtěžuje dohrát do úplného konce. Susan Clark má každopádně nejzajímavější oči Hollywoodu. 40% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších i nejzajímavějších westernových příběhů, který kdy byl natočen. Ne snad pro originalitu děje, avšak zvláště pro originalitu hlavní postavy šerifa Valdeze, který se postaví bandě profesionálních pistolníků jednoho rozvášněného bohatého rančera. Nejlepší Lancasterův výkon, ještě z dob dávných, kdy herec musil být skutečně Pan herec, aby takto zahrál.! :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě tento western příliš nezaujal, ale jakmile se z takřka neschopné hlavní postavy stal obávaný Valdez, začal být tento počin mnohem zajímavější a napínavější. Potěšila hudba i prostředí a pouze konec byl poněkud zvláštní - jak chováním některých kumpánů Tannera, tak svoji otevřeností. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Zľahka nadpriemerný schématický western, ktorý mrhá Lancasterovým talentom na rolu, ktorá mu príliš nesadne. Klasický príbeh plný klišé o osamelom pomstiteľovi, bojujúcom za spravodlivosť proti silnejšiemu a početnejšiemu nepriateľovi, neprináša do žánrových vôd nič nové, a jeho asi najväčšou devízou hneď po Lancasterovi je príjemne realistická dĺžka. Pomerne podobná žánrovka Posledný súboj je omnoho lepšia a pritom ešte o niečo kratšia. A, bohužiaľ, Burt Lancaster nie je Lee Van Cleef. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pro mne milé překvapení. Tento western jsem pořád odkládal kvůli Lancasterovi, kterého nemusím, ale tady byl vynikající! Role charakterního zástupce šerifa - mstitele "z donucení" mu skvěle seděla. Děj má rytmus, gradaci a ani chvilku jsem se nenudil. Navíc se odehrává v romantické skalnaté krajině. Celkově hodnotím jako jeden z těch lepších klasických US westernů. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

ČO má človek očakávať od westernu? Sympatického klaďasa, odpudzujúceho záporáka, boj dobra so zlom, v ktorom dobro nesmie prehrať, romantické prostredie, peknú hudbu, pekné ženy v úzadí. Veľa z toho sa dá nájsť vo westerne s Valdézom. Tvrdohlavá snaha o 100 dolárov sa stáva principiálnou a dej uveriteľným, pretože takí ľudia kedysi žili. Trochu mi to pripomenulo Gibsonovu Odplatu. Nepovažujem tento film za mimoriadny, ale spokojnosť neskrývam. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Solídna jednohubka. Burt mi neprišiel príliš sympatický (to dakedy fat stačilo, že mal chlap modré oči?). Klasický príbeh o prenasledovaní a postupnom eliminovaní bandy hrdlorezov. POSLEDNÍ OSTRÍ MUŽI mali snáď ešte jednoduchší príbeh, ale tam bolo viac filmového umenia a originality. Western, ktorý takmer ničím neprekvapí, ale pomerne rýchlo odsýpa... ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Drsná krajina, rasové predsudky, nepochopenie a mstiaci sa strelec tmavšej pleti, ktorý prenasledovateľov naláka do svojho teritória - dvakrát by som nepovedal, že Valdezom sa neišpirovali aj tvorcovia o rok mladšieho westernu Chatova zem s Charlesom Bronsonom. Burt Lancaster nie je zrovna herec podľa môjho gusta, ale musím uznať, že Valdeza zahral skvele. Keď ho napríklad jeden z pištoľníkov nazve "pričmudlíkom", v jeho tvári sa za 3 sekundy premietnu výrazy nechápavosti, sklamania, rozčarovania, smútku a urazenosti. Lancaster mal na výborné westernové úlohy fakt šťastie a po Johnovi Wayneovi a Clintovi Eastwoodovi je to pre mňa tretí najtypickejší predstaviteľ postáv tohto žánru. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad klasický revenge western, ale tentoraz zásadový zadubený hlavný hrdina sa rovnako ako Gibsonov Porter z Odplaty nemstí (za to, že ho záporák na začiatku využil), ale hlavne mu ide o princíp a blbých 100 dolárov, ktoré záporák nie a nie zaplatiť chuderke vdove. A tak stráca jedného poskoka za druhým, ktorých mu hlavný hrdina postupne redukuje. Obidve hlavne postavy zaujmú tým, že to nie sú typické jednorozmerné figúrky a zároveň tu je aj niekoľko zaujímavých výrazných vedľajších postáv. Tempo filmu je dostatočne svižné, ale samotné prestrelky mi pripadali len priemerné. Až na pôsobivý kaskadérsky kúsok zrážky dvoch koní, ma akcia ničím iným nezaujala. Celkovo to je tak za 3*, ale štvrtú dávam za originálny záver, ktorý ale môže iných divákov skôr nasrať a kvôli nemu budú hviezdičku uberať. Mňa rozosmial. 7/10. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Pro mne to bylo napoprvé spíše zklamání, tři hvězdičky s odřenýma ušima, ale napodruhé se mi to už líbilo víc. Zvedám hodnocení. Největší atrakcí tohoto filmu je závěr. To se opravdu jen tak nevidí. Čekal jsem, že se objeví Miroslav Horníček a nabídne divákům možnost si vybrat, jak by se příběh měl dále vyvíjet. Tím to ovšem nechci shazovat, závěr je skutečně originální. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Burta nemam moc rad, ale tady ta role mu moc sedla - pekny prerod z mouchy snezte si me do squeleho pistonika a ten konec.... pekne ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Western, v němž se hraje o spravedlnost ... a v neposlední řadě taky o 100 dolarů, což se vzájemně nevylučuje. Pevnost jeho základů je přímo úměrná morálním zásadám hlavního hrdiny - přesto zápletka čas od času trochu nešikovně klopýtá na prašných, nerovných stezkách, po nichž se ubírají kroky jeho protagonistů, ať už stojí na straně dobra či zla. Krom toho celkový dojem maličko zhatí závěr: Na jednu stranu je převelice originální, na stranu druhou právě u klasického westernu máte plné právo vyžadovat, aby po jasně vyřčeném "A" následovalo i stejně důrazně pronesené "B". To abyste věděli, na čem jste, a neodcházeli od něho vstříc všedním dnům s mírným podezřením, že právě v nejlepším došel filmařům materiál - i peníze ... 3,5* ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Western geniální ve své jednoduchosti, přímočarosti a zejména perfektně vymyšlené a zahrané ústřední postavě šerifa Valdeze. Navíc pro tyhle filmy typu "Neserte dědka, nebo..." mám docela slabost, takže za 5 :) ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

První skoro polovina je o ničem, zdálo se mi že je to film typu -divák potřebuje hrdiny-, ale ta druhá polovina byla o sto procent lepší. Zajímavý film. Ne zázrak ale zajímavý. 4/5 ()

Reklama

Reklama