Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film byl natočen na motivy cenami ověnčené divadelní hry od Juliana Michella. V mokevském exilu vypráví britské novinářce svůj životní příběh hlavní hrdina Guy Bennett (Rupert Everett). Jeho vyprávění nás přenese do 30. let 20. století na půdu prestižní školy pro mladé gentlemany z lepších rodin. Guy Bennet postupně zjištuje, že jsou pro něj zaběhnuté konvence nepřijatelné, zejména s ohledem na jeho homosexualitu. Svou sociální a milostnou frustraci nakonec řeší emigrací do Sovětského svazu. (xliberator)

(více)

Recenze (10)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film o britských snoboch pre britských snobov. Teda predovšetkým, ak máte dostatočnú mieru empatie, môže vás jeho subtílnosť a psychologická prekreslenosť postáv dostatočne zaujať. Predsa len mi však hlavná dejová línia, túžba hlavnej postavy po zapadnutí do miestneho školského božstva (uf, to je snobizmus, čo...), neprišla príliš nosná. Ale film je o inom, práve na základe tejto túžby sa pred nami odkrýva celý pokrytecký hierarchický školský systém, predávaný štafetovo po generácie. Film je to kvalitný, ale vážne, vážne nie pre každého...dokonca ani nie pre každého (pseudo)intelektuála. 70% ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Tak už vím, čím jsem byl v minulém životě! Studentem na nějaké prestižní britské college. Jinak si svou fascinaci příběhy z chlapeckých kolejí neumím vysvětlit. Mám pocit, že souboj konzervativního (pravidly sešněrované britské školství) a liberálního (mladí lidé plní života a sexu) je pro mě snad nejsilnějším tématem; tématem, které tak nějak celoživotně řeším. Možná i proto je mým vůbec nejoblíbenějším filmem Společnost mrtvých básníků. Viděl jsem ji v citlivé době dospívání a změnila mi život jako málokterý jiný film. A vzhledem k tomu, že jsem byl latentní gay, kdybych tehdy viděl místo Společnosti Jinou zemi, byla by nejspíš právě ona na mém pomyslném trůnu filmových zážitků. Rupert Everett i Colin Firth jsou totálně k sežrání, atmosféra úžasně tesklivá a ta hudba? Snad jeden z nejkrásnějších soundtracků, co znám. Od prvních tónů jsem byl vtažený. Viděl jsem to na 43. Letní filmové škole jako poslední snímek. Byla neděle, pršelo, Filmovka končila, já vyšel z kina Hvězda a sám se toulal Hradištěm. Broukal jsem si hlavní melodii a měl jsem pocit, že se mi srdce rozskočí. Byl to takový ten zážitek, kvůli kterým milujeme film... ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak se vyrábí britský gentleman. 1) Zajímavý film předvádí výchovu budoucích gentlemanů na výběrové střední škole ve 30. létech 20. století. 2) 32letý režisér Marek Kanievska do svého debutu angažoval homosexuálního 25letého Ruperta Everetta (gay Guy Bennett) a 24letého heterosexuála - příjemného Colina Firtha (komunista Tommy Judd). 3) All problems solved for life. No commies and no queers. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Ani jsem si neuvědomil, že Rupert Everett a Colin Firth už mají kolem šedesátky, až při sledování tohoto zde v recenzích opomíjeného velmi dobrého filmu z roku 1984, kdy v něm hrají mladíky ještě mladší, než ve skutečnosti tehdy byli. Je nutno se filmem prokousat do druhé půle, kde se naplno projevil herecký talent především R.Everetta v roli Guy Bennetta, postavy, která to ve své době neměla vůbec lehké. Jak film vznikl, dle čeho, proč, se můžete dočíst všude možně. Výborná výprava, zpracování, v titulcích se sem tam objevila chybka nebo hrubka. Mám z toho dílka i po tolika letech velmi dobrý pocit, i když samozřejmě tam malou roli hraje i Sovětský svaz, ale v tehdejší době ještě řada lidí viděla v této ideologii "novou spásu", než prozřeli ... 8888 ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Hra se kromě filmové adaptace dočkala v roce 2013 i verze rozhlasové, v níž postavu Tommyho ztvárnil Tom Hiddleston. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama