Reklama

Reklama

Andrea Doria: Journey of Adventure

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument o katastrofě italského zaoceánského parníku. SS Andrea Doria, pojmenována po slavném italském admirálovi Andrea D´Orio, byla chloubou válkou zdecimované Itálie. 25.6.1956 došlo u pobřeží ostrova Nantucket, Massachusetts ke srážce s osobní a nákladní lodí SS Stockholm. Byla mlha o obě lodě o sobě nevěděly. Viděly pouze cosi na radaru. Špatným odhadem třetího důstojníka Stockholmu došlo ke špatnému vyhýbacímu manévru a následně ke kolizi. (LionelHuts)

(více)

Recenze (1)

LionelHuts 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o katastrofě italského zaoceánského lineru. SS Andrea Doria se potopila 25.června 1956 po srážce se smíšenou lodí MS Stockholm. Při pokusu vyhnout se obě lodě zatočily na stejnou stranu a Stockholm, přestože byl o mnoho menší, Dorii doslova rozpáral bok. Dokonce se ani nepotopil. Nejhorší na tom je, že bezprostřední srážka prakticky nehrozila, takže pokud by se nevýhýbaly, minuly by se. Dodnes se obě společnosti přou, na čí straně je vina. Většina odborníků se příklání k tomu, že vše zavinil Stockholm. ()

Zajímavosti (6)

  • Dalších 6 lodí nese stejné jméno. Jednou byl i Italský bitevní křižník bojující v obou světových válkách. (LionelHuts)
  • První potapeči sestoupili k vraku již 28 hodin po jeho potopení. (LionelHuts)
  • Touhu odnést si z vraku suvenýr zaplatilo životem už 15 potápěčů. (LionelHuts)

Reklama

Reklama