Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael alias Fresh (Sean Nelson) je dvanáctiletý chlapec z Brooklynu. Pod šťastnou hvězdou se zrovna nenarodil. Rodiče jako by ani neměl, a tak bydlí v přeplněném doupěti své tety. Snaží se nezanedbávat školu a svou lásku - šachy, aby se ale uživil, pomáhá místním drogovým dealerům, mezi jejichž klienty bohužel patří i jeho sestra. Fresh si čím dál silněji uvědomuje, že takhle dál žít nechce. Začíná toužit po odplatě - po hře, v níž on určí pravidla... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

honajz 

všechny recenze uživatele

Několik let starý snímek z roku 1994 se tehdy dočkal rozporuplného přijetí. Není divu - zobrazuje svět násilí Harlemu očima dvanáctiletého chlapce, který nic jiného nepoznal, a tudíž značně realisticky a tvrdě. Když vyrůstáte v Harlemu, musíte se přizpůsobit. Nebo zemřít. Protože buď se stanete - i přes svůj nízký věk - silnější než ostatní, nebo propadnete drogám. Svět se dělá na dealery a na ty, co umírají. A někteří dokonce zbytečně a ve velmi mladém věku, aniž by cokoliv provedli. Mladičký Michael, přezdívaný Fresh, sám dealuje, pomáhá příteli své sestry, ale sestra se stane závislá na drogách. Pak zastřelí před jeho očima spolužáky. A Fresh, který nesmí po soudním zákazu mluvit se svým otcem (Samuel L. Jackson), ale chodí s ním hrát do veřejného parku šachy, rozehraje partii, kde cílem je vyčistit čtvrt, alespoň na čas, od násilí, drog a tří hlavních dealerů. A pokusit se pomoci své sestře. Snímek má zcela pomalé tempo vyprávění, o to víc vtáhne do atmosféry místa, a po počáteční nejistotě, že jde spíše o oslavu násilného života, se překlene do úžasného posledního záběru, který zpětně vysvětlí mnohé. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby USA $8,094,616Tržby Celosvetovo $9,100,000║ zaujal mladícky šach mat z bandou priekupníkov drog /65%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSI CHYTREJ KLUK. JEDNOU TI TO TADY BUDE PATŘIT“...... /// Michael (pro kamarády Fresh) je poslíček. A má sen. Mít milion dolarů. No jo, sen je jedna věc a realita – černošský ghetto, drogy, hispánští pasáci, děvky a byt plnej bratranců a sestřenic. Dlouho to vypadá na takovej ten příběh, kterej napsal sám život (snad proto to někdo přirovnal k Městu bohů). I s těma šachama – vždyť moudra ,,královský hry“: VYHRAJ NEBO PADNI (či snad že UMĚNÍ PŘEŽÍT SPOČÍVÁ V INTELIGENCI) můžou platit i jinde než v Brooklynu. Škoda, že závěrečná čtvrtina chytá něco jako ,,mafiánskej“ nádech (?), jedni vopičáci vyrdávaj s těma druhejma a ten chytrej (co chytrej…nejchytřejší!) je …. 3a½!, páč z toho udělali pohádku. Každopádně scénaristicky stojí jméno Boaz Yakin za zapamatování. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Baví mě, když ve filmech umíraj děti. 2.) Chtěl bych slyšet pohádku. Třeba tu o dealerovi (drogovým…), jak jde do důchodu. 3.) Thx za titule ,,properbitch“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vyhraj nebo padni. To si takhle kluk u večeře vyslechne, jak je crack hroznej, že mu hrozí, že do toho spadne nebo že ho zastřelí na ulici, a že heroin má klidnější klientelu, že konkurence je nekonfliktní a že i poldové na to většinou kašlou. Tenhle klučina v tomhle světě vyrostl a i přes svůj nízký věk rozumí systému, který ničí životy těch, které má rád. Vakuum v životě bez pravidel (pokud si je sám neurčí) vyplňuje návštěvami otce, se kterým nesmí po soudním zákazu mluvit a se kterým si dává partie šachu. Pomalé tempo, fajn atmosféra, slušní herci. Jen scénář si v závěru sám podkopává nohy. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Něco jako Město Bohů, ale v černošském prostředí. Příběh o přechytralém dvanáctiletém Michaelovi alias Freshem, kterého už nebaví vydělávat peníze na drogách co prodal, už ho nebaví se bát, že mu umíraj kamarádi, že jeho sestra je kur... a že bere drogy, a že ho možná dají do děcáku... A tak jednou rozehraje takovou šachovou partii v reálném životě, že kriminalita v jeho oblasti klesne na minimum. Opravdu zajímavý a nepříliš známý snímek stojí za vidění. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Tak velkou nicotnost ve mě film dlouho nezanechal..většinou to byli aspoň sračky, který ve mě nechaly aspon nějaký pocity, ale tohle prostě neohromilo..pokus o drama nevyšel. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nijak pamětihodný, ale slušný a občas poutavý pohled na život malého chlapce v drsných ulicích v Brooklynu, kdy není nikdy jisté, zda se dožije dalšího dne. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší z mnoha filmov o nejakom mladíkovi z černoského ghetta. Tentokrát o 12 ročnom Freshovi. Film nič nové neponúka. Nejaké to dílovanie drog, sem tam nejaká vraždička, ktorej je svedkom. Povzdychnutie si nad smutným životom a snaha dostať sa z ghetta. Dokonca aj Samuel L. Jackson ako Freshov otec mi pripadal nevýrazný. Až sa mi nechce veriť, že to je film z rovnakého roku ako Pulp Fiction v ktorom to rozbalil naplno. Výsledkom je tuctový film, ktorého príbeh ma vôbec nezaujal. 4/10. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

12-ročný fagan má bujnú fantáziu a pravidlá z hrania šachu (!) prevedie do reálu, kde sa kvázi hrá s dílermi drog ako so šachovými figúrkami. Tvorcovia filmu sa už postarali o to, aby mu fantázia vyšla podľa jeho predstáv. Devízou filmu je, že nenudí, je drsný (aj keď pri filmoch z takéhoto prostredia to nie je žiadna výnimka), niekedy možno až príliš (12-ročný chlapec fackuje prostitútku, ktorú za dávku kokaínu mu ho chce vyfajčiť) a svojím sposobom aj zaujímavý. Na druhej strane, postavy sú takmer bez emócií, predovšetkým u premúdrelého chlapca v hlavnej úlohe. ()

TO 

všechny recenze uživatele

Tak to byl správnej dvanáctiletej řízek, život bral jako šachovou partii, přemýšlel dopředu a mistrně táhnul. Docela nářez, pěkně je vypráskal ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený i obsazený filmek, nebojí se ukázat život v ghetu ve své pravé krutosti. Jednou se najde mlej profi dealer drog co se rozhodnul s takovým životem skoncovat a pustil se do největší šachové hry v životě.. Malej génius, vyšlo mu to:-) ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Upřimně, když si čtu o nějakém filmu a dozvím se, že příběh se odehrává v černošském ghettu, nedokážu si vybavit okolo zlatem ověšených černošských bossů nic koukatelného. U Freshe bych se ovšem po takovém vylíčení seknul. Freshovy rodiče mu při jeho početí zrovna nejlepší místo pro život nevybrali. Přes den prodávat drogy na střídačku pro několik různých šéfů, kteří se nemají zrovna v lásce, přes den spát u své tety na hromadě s dalšími deseti bratranci. K tomu všemu dávat pozor na starší sestru, která v tom lítá tak trochu víc, než je zdrávo. Chodit za otcem (Samuel L. Jackson), který se s ním sice stýkat nesmí, ale hrát "rychlé šachy" ano. Šachy jsou jedním z mála prostředků, na kterých se Michael "Fresh" snaží udržet svou vrozenou bystrost, kvůli které se jakž takž drží nad vodou a nedopadá jak jeho sestra nebo někteří jeho kamarádi. Nesporným kladem tohoto příběhu je, že se nesnaží lacině moralizovat, nesnaží se odsuzovat okolní bohaté město (není ani jednou zobrazeno) a okolní svět. Během dvou prvních minut moc pěkně a originálně zobrazí vznik ghetta, ve kterém začne vyprávět fragment Freshova života z přísně jeho perspektivy. Za zmínku určitě stojí a je hoden pochvaly Giancarlo Esposito, který toho "hodnějšího" z dealerů, kterým Fresh přisluhuje, zahrál opravdu úžasně. Zápornost, ale hlavně kladnost postav je ovšem v tomto filmu velmi háklivá, a to sám Fresh moc dobře ví, přestože to navenek nedává najevo, a to ani skrz filmové médium. ()

Nemik96 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla pořádně ďábelská partie v šachu mezi velmi inteligentním Michaelem alias Freshem proti zbytku Brooklynského podsvětí.Přišel jsem na tento film náhodou a rozhodně jsem nečekal že mě takhle dostane.Film má výborný příběh a nese se v podobném duchu jako film MĚSTO BOHŮ.Skvělé herecké výkony v čele s 12 letým gangsta manem Seanem Nelsonem,kterému za svůj výkon tleskám.Opravu jsem to nečekal,ale nemůžu si pomoct za mě 5*****. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé 3*, cca 50%. Film má dobrou myšlenku, ale natočeno to je velmi špatně. Často nevhodně zvolená hudba ve vyhrocených okamžicích. Herecké výkony průměrné včetně Jacksona. Příběh samotný je vcelku nudný, první více než hodina je asi nejhorší, nic se tam neděje a celkově to vypadá spíš jak dětský film akorát zasazený do gheta. Závěrečná rošáda je sice fajn, ale je to prostě moc malá část filmu. Docela mi vadilo, že jsou obsazeni dětští herci, nevyznělo to pak moc drsně (spíše komicky). Zbytečně jsou na dlouhou stopáž rozpitvávany některé situace, zbytečně moc hraní šachů, zbytečně rozpitvávaná sestra atd. Více se to mělo zaměřit na opravdouvou závěrečnou šachovou partii. Škoda docela jsem se na to těšil. ()

Keram42 

všechny recenze uživatele

Na to, že to je 13 let starej film z prostředí černošského ghetta, nepůsobí Pravidla hry vykvašeným dojmem raných devadesátek. Velkou zásluhu na tom má i absence hiphopového hudebího doprovodu a vcelku civilní vypravěčský postup bez moralizujících patosů. ()

pursuer 

všechny recenze uživatele

Geniální obraz LA podbarvený úchvatnou hudbou, který dává prostor pro neobyčejně poutavý, syrový příběh. Ač film končí vcelku jalově, nedokáže nezanechat pocity, které je nutno si přebrat. Skvělý počin bez zbytečných příkras, který má co říct a řekne to, vše a narovinu. ()

albiebennett 

všechny recenze uživatele

Gangsta verze malého Bobbyho Fischera, který vyjebe s gangem drogových dealerů.  Brilantní závěr, velice atmosférický film plný naturalistických prvků. ()

Reklama

Reklama