Reklama

Reklama

Visací zámek (familiárně Visáči) je punk rocková skupina, působící na české hudební scéně již od počátku 80. let minulého století. Vtipný mystifikační televizní dokument začíná vzpomínkami jednotlivých členů na její vznik. První koncert měli plánovaný na 15. listopadu 1982, ale neuskutečnil se, neboť ten den se konal pohřeb L. Brežněva. Po té se stali slavnými, prodala se kvanta pirátských nahrávek, neboť oficiálně je nebylo možné vydat. Skupina měla naplánován koncert v plenéru na 17. listopadu 1989, ale bohužel ani ten neproběhl, neboť na tento den připadl státní svátek a pobouření fanoušci Visacího zámku šli demonstrovat na Národní třídu. V karikaturním duchu se odvíjí celý příběh zábavného pořadu, v němž si nejsme vůbec jisti, co je pravda a co lež... (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vždy mi bol bližší koncept panku ako odviazanej, divokej a uletenej zábavy a srandy zo všetkého ako ultravážne sa berúci nihilistický protest voči všetkému. Respektíve, ten protest áno, aj voči všetkému, ale s humorným nadhľadom, nie s pohľadom tragéda. Presne tak, ako to zdokumentoval Peter Zelenka. S Elizabeth Taylorovou a Lenkou Kořínkovou, ako pankovými lady Number 1! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chodili po kolejích po Strahově, kde bydleli, a tam vykládali, že nejlepší punková v Praze a v celejch Čechách je Visací zámek. No a nakonec se ukázalo, že už ta fáma byla tak slavná, že tu kapelu bylo nutno zkrátka vytvořit." A pak už se to jenom sypalo - první koncert zrušený kvůli úmrtí Brežněva, bezvadní archiváři z STB, vyvolání "sametové" revoluce, zatčení kvůli Greenpeace, včelařství v Nepálu, zámkománie v Japonsku a všechna ta sláva, o které si mohli The Beatles jenom nechat zdát. Tak přejme Lence Kořínkové její pohádkové zbohatnutí a užívejme si spousty archívních záběrů kapely a vlastně i těch, které v době natočení tohoto snímku ještě neexistovaly. Vždyť je to sranda a pro tu stojí za to žít. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Jednou mi kámoš u piva nadšeně popisoval dokument o Visacím zámku. To by samo o sobě nebylo nic zvláštního, jenže mluvil o jejich pobytu v Nepálu, o jejich slávě v Japonsku a dalších šílenostech. Sice se mi zdálo, že je to i na Visáče hodně ujetý, ale nechtěl jsem se ním hádat a část té přibarvenosti jsem přisuzoval značnému množství alkoholu v krvi. Když jsem si to druhý den pustil a uviděl jméno Petra Zelenky, tak už jsem byl doma, ale bavil jsem se o to víc. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V průběhu let jsem postupně zhlédl všechny tři mystifikační Zelenkovy filmy a i když propadák nebyl ani jeden z nich, zdaleka nejlepší dojem ve mě vyvolal ten první - Mňága a Žďorp - Happyend. Nejen proto, že byl první a proto neotřelý. Aby na vás taková mystifikace fungovala, musíte mít k objektu režisérova zájmu vztah - čím silnější, tím lepší. Na Mňáze jsem vyrostl, naproti tomu Visací zámek jsem nikdy neposlouchal a jejich tvorba šla úplně mimo mě. Hrátky s identitou a s absurditou ocení nejlépe zasvěcený fanoušek. Zároveň platí, že pro podobné projekty je nejúčinnější jen mírná nadsázka - poloha, kdy jen insider pozná, jestli jde o ironii. Proto na mě svého času oceňovaný Rok ďábla zdaleka nepůsobil tak dobře, jak jsem očekával - byl moc přestylizovaný. Tady nacházím pár skutečně dobrých nápadů, ale jako celek jenom za tři. Celkový dojem: 60 %, ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jedna obrovská mystifikácia, ktorá to dáva okato najavo. Uleteno fiktívny príbeh s členmi a o členoch legendárnej pražskej punkovej skupiny Visací Zámek. Pre fanúšikov tejto kapely nevyhnutná povinnosť, pre vyznavačov punk rockovej hudby výborná zábava, pre väčšinovú populáciu, ktorej je punková kultúra cudzia úplna zbytočnosť. Ja ako starý punkáč dávam bez zaváhania štyri hviezdičky a kričím spoločne s Michalom Pixom: "Punk´s not dead, vy volové!" **** ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Visaci jsou ve forme. Tahle mystifikace me pobavila jeste vic nez Rok Dabla, filmarsky kabat je sice o neco onosenejsi nez v Dablovi, za to napady jsou super. Visaci zame mi navic vzdy byl blize nez Cechomor. Zabery z jejich koncertu jsou pro fanouska cenne... Pixa jako Jezibaba je okouzlujici ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Taylor má nejraději Dopravní značky, já mám nejraději Vlastu, protože "Punk's not Dead, Vy Volové!!". No chtěl bych ještě napsat pár veršů, které dost vystihují dobu "Pravdu nenajdeš ve výkladních skříních. Pravdu nemají nevinní ani vinní. Pravdu nenajdeš v týhletý zkurvený době. Pravdu najdeš snad jenom sám v sobě!". ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Natočit v roce 1993 dokument o vývoji punkové skupiny do roku 2007 se dá nazvat slušným úletem. S hodnocením jsem čekal 15 let, abych se dozvěděl, jestli autor nepochybil. Dneska už vím, že takřka vše v dokumentu je pravda. Visací zámek skutečně zahájil "sametovou revoluci", stal se nejlepší světovou skupinou, recitace jejich textů v hodinách jazyka českého je dávno povinná a drobné odchylky připisuji pouze režisérově roztěkanosti při věštění z koule. Každý, kdo někdy nosil kohouta na hlavě nebo si trochu popřemýšlel o anarchii, by tohle měl vidět. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Jaké události dokáže vyvolat zrušení koncertu populární punkové skupiny Visací zámek? Skvělý „dokument“ o mé oblíbené skupině, při jehož sledování jsem se válel smíchy. Takže nezbývá, než říct: „Punx not dead, vy volové!“ ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"STB byla taková organizace, tehdy v té době byla hrozně nepopulární, ale nakonec se ukázalo, že to byli bezvadný archiváři! Prostě dělali bezvadný dokumenty! Opravdu nahrávali každý druhý náš koncert, dělali spoustu fotek..." Typický Zelenka. Kult povýšil na megakult, do mystifikácie zapojil všetkých (deti v základnej škole, obyčajných ľudí, bývalých agentov STB, Elizabeth Taylor...) až miestami ani neviete, čo je nahrané, čo realita (s tým by som bol opatrný) a čo vytrhnuté z kontextu. Dobové zábery sú prekladané hovoreným slovom a ich hudbou (podľa situácie) a všetko to perfektne klape. Jeho humor je univerzálny, pocta klasikom vykonaná. Baviť by sa mal každý, nielen fanúšikovia (akože som). 90% "Morrisona také neumíš, co mám s tebou dělat...” ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70%. Základním problémem je, že u téhle skupiny vím jen to, že existuje (nebo existovala), ale nikdy jsem ji neslyšel ani ze záznamu, takže v podstatě vůbec nevím, o koho jde. I jejich nejznámější hit Traktor znám pouze přeneseně z počítačové hry Polda II. Mám ale strašně rád filmy Petra Zelenky a ony úletové sekvence jsem si skutečně užíval, ať už Jiřinu Švorcovou recitující text, ve kterém zazní slovo zkurvený, Přemek Podlaha mluví o rozřezávání tyčí dopravních značek autogenem pro použití v minometu a tak podobně. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka - guru českého hudebního mystifikačního dokumentu. Začal na punkovém Visacím zámku a já se nestačil divit. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka je u nás největším odborníkem na mystifikační hudební dokumenty. Visací zámek hudebně sice není moje krevní skupina, ale tenhle film je zkrátka hravý, vtipný a krátký, takže spokojenost téměř úplná (90%). ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jó, Visáčí, ty holt hráli bezvadnou muziku v roce 1982, 1993 a hrajou jí i v tom roce 2007. Pro jejich příznivce jasná volba, stejně jako pro všechny vlastníky smyslu pro humor! ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Zelenku a mystifikace mám fakt ráda. Visáče už tak extrémně moc sice ne, získali si těď ale sympatie. Mapování jejich historie bylo velmi zábavné a bráno s nadsázkou. A já jsem hrozně ráda, že konečně vím, jak to na tom Albertově bylo. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Realita porazila mystifikaci. Možná nejlepší Zelenkův film. Lze se jen domýšlet, co by mohlo vzniknout za skvost, bylo-li by peněz jako na Rok ďábla. Visáči (především pak Haubert & Pixa) jsou o několik tříd lepšími herci, než pánové z Čechomoru i s Plíhalem a Nohavicou dohromady a příběh má rozhodně parametry, aby podle něj mohl vzniknout regulérní celovečerní film pro kina. Jednu písničku neznám, nevím, jak se jmenuje, nemůžu ji nikde najít, na koncertech ji taky nehrají a já jsem z toho zkormoucenej až běda. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Visací Zámek sice vznikl, ještě když jsem nebyl na světě, ale já si k němu samozřejmě cestu našel. Pecky jako Známka punku, Traktor nebo Prezident je buzna – je vidět, že kromě smyslu pro humor mají i výbornou všímavost a nadčasové smýšlení. Tahle partička dokázala vždycky přivést publikum do varu – sám jsem byl na pár koncertech a nedám na ně dopustit. Co se dokumentu týče, ten je samozřejmě vynikající. Spousta dobových záběrů, fotek a humorných rozhovorů. Takže palec hore a i já se přidávám podobně jako další uživatelé "Punk´s not dead, vy volové!" ()

stub 

všechny recenze uživatele

První a nejlepší z těchto mystifikačních dílek. Na svojí dobu až neuvěřitelně svěží záležitost. Po uvedení kolovala o kapele spousta mýtů - na tohle nebyl nikdo připraven (co je v TV, to je pravda), Zelenka tehdy opravdu předběhl dobu... ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama