Reklama

Reklama

Kalamajka

Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1957, 9 min

Obsahy(1)

Český barevný loutkový film. Humorná groteska o líném Martinovi, který byl nakonec potrestán, byla natočena podle známých národních písní. (Filmový přehled)

Recenze (5)

Lima 

všechny recenze uživatele

Mravokárná báchorka o jednom tlustoprdovi, který celé dny leží na peci, cpe se jitrnicemi a slaninou a nechává si zdát o létajících pečených prasatech. Rozpohybované dřevěné figurky s až příliš oblými tvary tu podmalovává folklórní hudba s dětským sborovým zpěvem, který působí spíše iritujícím dojmem. Asi to celé mělo mít nějaký výchovný efekt, každopádně jde asi o nejméně zajímavý počin z rukou Týrlové, přestože ta zde spojila síly i s tvůrcem ´krtečka´ Zdeňkem Milerem. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Národní písně, zpívané dětským sborem, navazují na sebe svým obsahem a pranýřují lenost a nenasytnost hlavního představitele Martina, nakonec potrestaného vesničany. Film byl zaražen do dětského pásma „Ztracené autíčko". Filmový přehled 50/1957 ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kalamajka je folkloristickým loutkovým filmem Hermíny Týrlové. Na scénáři se podílel též otec slavného filmového režiséra Jiřího Menzela Josef, výtvarnou podobu dřevěných loutek spáchal neméně slavný tvůrce Krtečka Zdeněk Miler, na stejné archetypy dřevěných hraček mám uschovanou vzpomínku z dětství. Lidové písničky se vznáší dětskou jednoduchostí, sám příběh má obžerství ve výzvě a škodolibosti. Nadhled osobitému loutkovému filmu pomáhá ke vzletnosti a zpěvnosti. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Písně sem tam k nerozumění zploštělé, postavy trošku poplácané, ale není se co divit, když podle páně ripova komentáře bylo dílko zaraženo do dětského pásma. Lze jen doufat, že to ono pásmo přežilo bez vážnějšího zranění. Navíc mi zcela uniká důvod zaražení zrovna do pásma s takovým názvem. Ano, Martin se trochu povozil, ale přeci jenom, prasátko má k autíčku trochu daleko. Výchovný efekt zůstává diskutabilní. Mně byl rozhodně sympatičtější hlavní hrdina než ta trojice turbodrben. ()

Reklama

Reklama