Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Georgia Byrdová pracuje jako prodavačka nábytku v obchodním domě Kragen v New Orleansu. Miluje vaření a jedním z jejích snů je mít vlastní restauraci nebo malé bistro, kde by se mohla svému koníčku věnovat profesionálně. Je platonicky zamilovaná do kolegy Seana Williamse, ale není schopná mu to dát najevo. Jednoho dne si s ním povídá a při té příležitosti se bouchne do hlavy takovou silou, že na chvíli ztratí vědomí. Sean ji vezme k firemnímu lékaři a zde podstoupí vyšetření na CT. Není to úplně nový přístroj, ale funguje. To, co tam doktor Gupta spatří, je šokující. Georgia má v mozku nádory a její dny jsou sečteny. Lékaři jí dávají tři týdny života, maximálně čtyři. Přestože si Georgia platí zdravotní pojištění, na operaci mozku se to nevztahuje, a jelikož operace stojí více než 300 tisíc dolarů, nemůže si ji dovolit zaplatit. Nešťastná Georgia to považuje za nespravedlivé. Vždy žila střídmě, pobožně, nestřídala milence jako její sestra, a přesto ji Bůh takto potrestal. Každý druhý by se po takové zprávě hroutil, ale Georgia se rozhodne užít si dny, které jí ještě zbývají. Vybere si všechny peníze z banky, prodá dluhopisy po matce a rozhodne se, že si splní svůj sen. Koupí si letenku do Karlových Varů, ubytuje se v hotelu Pupp v prezidentském apartmá a užívá si delikates, které vaří světoznámý kuchař Didier. Ten si Georgii okamžitě oblíbí, protože dokáže ocenit jeho kuchyni. Georgia se baví i jinak. Učí se jezdit na snowboardu, skočí basejump, vyhrává v kasinu. Svým přátelským, bezprostředním chováním na sebe poutá pozornost hotelových hostů, kterými nejsou nikdo jiný než senátor New Orleans, a dokonce i pan Kragen s milenkou, slečnou Burnsovou, její hlavní šéf. Georgia si získá sympatie všech, až na Kragena, kterému se Georgia moc nezdá. Má pocit, že něco tají, a tak podplatí hlavní pokojskou paní Guntherovou, aby prohledala Georginy věci a dozvěděla se o ní něco více. A Guntherová, nepříjemná žena, to udělá. To, co zjistí, v ní vzbudí lítost. Zjistí, že Georgia je obyčejnou prodavačkou v Kragenově obchodním domě a do konce života jí mnoho času nezbývá. Dojatá Guntherová se Georgii přizná a nabádá ji, aby strávila poslední dny života s těmi, které miluje. Georgia má stejný nápad a rozhodne se odletět domů. Na silnici však spadla lavina, a tak se Georgia musí vrátit. Netuší, že na druhé straně laviny je Sean, který ji doma hledal a rozhodl se, přestože se hrozně bojí létání, odletět za ní do Karlových Varů. Vystoupí z taxíku a jde za Georgiou pěšky. Je zrovna Silvestr a oslavy jsou v plném proudu. Kragen, který již ví, kdo Georgia je, se rozhodne před ostatními prozradit její pravou identitu... (TV Prima)

(více)

Recenze (324)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vypadla z toho přijatelná komedie a to jsem původně mohl čekat cokoliv. Už jenom to, že je to americká komedie, která se točila v Karlovejch Varech a ve které hraje Gerard Depardieu o něčem svědčí, a rozhodně je na co se těšit. Já se přiznám, jsem se na tenhle film docela těšil, protože jsem o něm prakticky nic nevěděl, a najednou taková bomba. Problém tkvěl v tom, že jsem Latifah zas tak moc nemusel, spíš mě hodně štvala v tý coververzi Taxíka z Marseille, jenže tady mi hnedka spravila chuť. Hraje totiž ve filmu, který není ničím originální, a který má jasně danou zápletku a vcelku jednoduché rozuzlení, jenže se na to docela příjemně kouká, a co si budeme povídat, i v tomhle filmu se objeví herec, který nebýt jeho, ten film by neměl takovou šťávu, a tím není nikdo jiný než Gerard Depardieu, kterému role sedla přesně jak ulitá. Všecko to do sebe tak hezky zapadá, každý svojí roli zvládá na jedničku a hezky se na to kouká. Za tři hvězdičky oprávněně, protože i přesto všecko je to vlastně rutinní klasika, která ale mile překvapí a určitě potěší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $38,399,961Tržby Celosvetovo $43,343,248Tržby za predaj DVD v USA $29,599,094 //počet predaných kusov 1,730,214║ Queen Latifah nedokáže utiahnuť celý film sama, do vedľajších úloh je fajn ale do hlavnej vôbec, príbeh je prevažne dosť suchý, humor plochý a záver klasický patetický. Plus ten slušný rozpočet bol na čo ako minutý, že by Karlové Vary boli až také drahé, fakt drahá reklama pre kúpele. /35%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Nepřehlédnutelná mama Morton z muzikálu Chicago, tentokrát (opět nepřehlédnutelná), ale v Karlových Varech. Georgia Byrd začíná konečně žít, alespoň ten čas, co jí ještě zbývá. „Pořád čekáš a čekáš až tě potká něco neobyčejného a nakonec zjistíš, že máš umřít“. Nač myslet na budoucnost..Proč raději nevybrat všechny úspory a neodletět první třídou z Louisiany a konečně si splnit přání. Ochutnat speciality, svého obdivovaného vzoru, šéfkuchaře Didiera (G.Depardieu), které se podávají v Grandhotelu Pupp. A když už je v tom rozhazování, tak proč neletět i z Prahy do Karlových Varů, tentokrát vrtulníkem (škoda každé minuty) a když stylově, tak jedině prezidentské apartmá. A nejenom to. Vždyť život je tak krátký. „ Jsi velká klikařka, vždyť jsi dostala vše, co jsi chtěla. Příště, ale uděláme všechno jinak, budeme se víc smát, budeme víc milovat, sjezdíme svět. Prostě se nebudeme bát“ . Last Holiday je příjemným a přátelským pohlazením a navíc pošimrá i českou ješitnost. P.S Rozhodně se před filmem dosyta najezte, jinak budete strašně trpět. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Docela příjemná, tak trochu "caprovská", a tedy předvídatelná komedie. Originál neznám, ale myslím, že to "poafroameričtění" ani nebylo na škodu. Queen Latifah (podle časopisu Cinema "Queen Latifahová" - sic!) je kus ženské a je nepřehlédnutelná, narozdíl od všech ostatních. Ale samozřejmě pro našince je nejzajímavější, že se podstatná část filmu odehrává v malém městečku kousek za Prahou, horském středisku s léčivou vodou jménem Kalamari Vary, nad kterým se tyčí rozeklané horské štíty, ze kterých každou chvíli spadne lavina, v městečku, kde stojí majestátní hotel "Pap" s vysokým stropem, v městečku, kde každý pouliční prodavač mluví francouzsky a v jehož okolí se nachází dvousetmetrová přehrada jako stvořená pro base jumping. Taky bych se tam jednou chtěl podívat! ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém je v konečném důsledku nejúžasnější, že se odehrává v Karlových Varech. I kdybych zapomněla, že je to o nějaké ženské, co má nádor na mozku, a tak všechny prachy utratí za výlet do města, které podle obrázků miluje, nezapomenu na to, že Gérard Depardieu dělal šéfkuchaře v Hotelu Pupp a že existuje americký film, kde v každém druhém záběru můžete číst nápisy jako "Lety helikoptérou", "Pilsner Urquell" nebo "Sjezdovka pro začátečníky". ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Co do příchuti hořko-sladká, nastrojená a spíš úsměvná, ale především celkem VKUSNÁ komedie. Příběh se strašnou spoustou očekávaných zvratů, příběh s klenutýma dvoutisícovkami na obzoru za Karlovými Vary (no né, vážně, tak usilovně sem v předklonu u obrazovky studoval, kde jsme splašily ty Alpský vrcholy, až mi prdly švy u svátečních spoďárů), střet patriotismu s křehkou hranicí poselství naděje a umělohmotného kýče v nutně natažené stopáži. Potěšil Gérard Depardieu, sladký pohled Lucky Vondráčkové, nepotěšil neustálý švenk na kupu žrádla, který sem prokládal švenkem na oschlou hermelínovou pomazánku k večeři. Wayne Wang a jeho druhá Krásná pokojská bez pokojské, s pikolíky a zdlouhavě obkecávanou pravdou, že každá chvíle v životě má svojí nezpochybnitelnou hodnotu, jedinečnost. [5/10] ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco horšího.. Ale dostalo se mi celkem dobré komedie, která vás rozhodně neurazí, ale taky příliš nepobaví. Je to vlastně přesná definice slova průměr. Ale na sobotní večer, kdy se vám nechce přemýšlet, je to ideální. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Za hranicíí vkusu. Klasická americká s...slaďárna, které nepomohlo ani to, že se točila z části v Karlových Varech. Za ty dávám o hvězdu navíc. :o) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ve všech směrech průměrná a ničím zajímavá komedie s Queen Latifah, kterou opravdu nemám rád a tenhle film toto stanovisko nijak nezměnil. Aspoň, že to ztvárnění Karlových Varů stojí za to a vedle hromady amerických politiků či arabských šejků zde uvidíme i hory, kterým by Alpy mohly závidět. Amíci v tomhle nikdy nezklamou.50% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příliš naivní příběh jedné ukřivděné korpulentní ženy, která se rozhodne vše utratit poté, co se dozví, že je smrtelně nemocná... Z naší krásné země je tu ta alpská... nebýt tak sympatické hlavní hrdinky... nevím a Depardieu se zde mimořádně ztrapnil, jeho role špatná.!!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Neočekával jsem mnoho a snad právě proto jsem si nakonec u téhle správně ztřeštěné a romantikou, dobrodružstvím i dramatem "šmrncnuté" komedie odpočinul. Děj je sice poměrně dobře předvídatelný, což je trošku škoda, ale v rámci žánru to není nic, co by se nedalo odpustit. Potěší vykreslení Karlových Varů jakožto naprosto luxusní a světoznámé destinace, avšak jejich zasazení do velehor, o nichž se nám může pouze zdát, je víc než úsměvné, zvláště při představě, že třeba takto vylíčené lázeňské město přitáhlo nějaké Američany k nám do republiky s nadějí, že si parádně zalyžují a poté se půjdou do překrásného města oddat léčebným kůrám. V zásadě je však tato komedie milá a příjemná se vší svoji naivitou a i potrhlostí, potěší představitelka hlavní role, ale také Gérard Depardieu. Docela by mě zajímala původní verze tohoto snímku z roku 1950. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Queen Latifah mám v tomhle filmu rád a vlastně i tento film a to i díky tomu, že se odehrává v České Republice, s několika českými herci a v hotelu Pupp, u kterého jsem stál, sice jen přede dveřmi, ale i tak. :D Jsem rád, že ukázali Kalamáry Vary v dobrém světle, i když světlo bylo hodně přibarveno. Příběh je velice příjemný a dobře pobaví. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Poselství filmu je jasné a příběh předvítelný, což by tolik nevadilo, kdyby to po většinu času nebylo tak nudné. Takhle to nedosahuje ani na průměr. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Posolstvo filmu je stručné "Carpe diem". Ak si skutočne chcete užiť každý okamih svojho života, tak nemárnite si ho týmto filmom a choďte sa radšej vyspať, ako som to mal urobiť i ja. Gerard Depardieu, Karlove Vary a tá sexy červenovláska sa síce snažia, ale stále nedosahujú úžitok spánku. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem vůči tomu měl nejdřív značné předsudky - možná o to víc jsem pak byl příjemně překvapený, jak moc se mi to nakonec líbilo. Ačkoli je závěr samozřejmě dokonale předvídatelný (a nevyhnulo se mu ani to stupidní americké klišé s tleskáním čumilů), stejně je megadojemný, a vůbec celý film je prostoupen neuvěřitelně pozitivní atmosférou, která člověku vyloženě dodá optimismus do života (byť mi úvod filmu přišel naopak strašně depresivní kvůli tomu všemu, co se hlavní postavě děje). Queen Latifah, respektive její postava, je prostě strašná sympaťačka, kterou si člověk nemůže nezamilovat a nedržet jí celou dobu palce, aby vše dobře dopadlo. Pro českého diváka je zde navíc samozřejmě ten "bonus", že je to dějově zasazeno do hotelu Pupp v Karlových Varech a že se tam vyskytuje pár českých herců, což je opět pro člověka, který si to pustí naslepo, velmi nečekaným - a milým - překvapením. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nudný a rozvleklý film s podprůměrným scénářem, který neví. má-li být komedií nebo dramatem, ale přitom není ani jedním z toho. Herci se zřejmě nechali zlákat jménem režiséra. V úvodu se naše hrdinka dozvídá, že je smrtelně nemocná, a že ji zbývá nanejvýš měsíc život. Mezitím si zajede do Karlových Var strávit poslední chvilky svého života, aby se v závěru zase dozvěděla, že její diagnoza byla chybná, protože měl přístroj poruchu, a to prosím, trvá skoro 2 hodiny. Queen Latifah je po celou dobu ve svém hereckém projevu vlivem scénáře tlumena, roztomilý Gérard Depardieu nedostane příliš velký prostor a Timothy Hutton je jedním z mála pozitiv v celém filmu. Prostě tohle se nepovedlo. A Lucie Vondráčková hrála hrozně. 20% ()

Související novinky

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama