Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky s odřenýma ušima. Očekával jsem seriál nepostrádající nádech tajemna, napínavý, originální, s patřičnou atmosférou. Tajemno se zde sice vyskytuje, ale atmosféra je "vydýchaná", napínavé je to jako guma od starých tepláků a originální jen do určité míry (ale faktem je, že v žánru tajemných a mysteriózních příběhuů se nedá stále přicházet s něčím novým, neboť vše "strašidelné" již bylo někým objeveno). Navíc zpracování hodně zavání amatérismem. Nicméně za odvahu pustit se do podobného projektu mají tvůrci mé uznání. To je však asi to největší pozitivum. A popravdě řečeno, diváky odvaha tvůrců zase tak moc nezajímá... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Škoda té předvídatelnosti a totální scénáristické gumovitosti, protože nebýt toho a trapných úvodních titulků, o tagline (která se navíc nesmyslně obměnila hned v prvním díle) nemluvě, strhával by hodnocení do propasti "jen" vyžilý playboy Vaculík, jehož dohlavyklínyvalící fígle jsou průhledné stejně jako je Tomáš Krejčíř špatný ochotník. Když už ke spolupráci zlanaříte Ilju Racka a dáte mu roli univerzitního profesora historie, možná by mohlo během té jeho přednášky zaznít něco co neví každý, kdo na gymplu hodiny dějepisu neprochrápal. Škoda, že Zuzana Norisová plní povětšinou úlohu spící/snící/vize mající panny, která pouze pronáší hlášky typu "ten muž je mrtvý":P Protože v jejím případě je alespoň na co se dívat a když má vidění, není v záběru:) Prostě shrnuto, Strážce Duší je dost trapný pokus o mysteriózní seriál, a určitě se mnou budete souhlasit, že vás víc mrazilo, když EM šel po schodech zvonice nahoru za Janem Tleskačem... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si dal retrospektivu a moc se toho nezměnilo. Vaculík je stále sympaťák, Norisová věčně dřevo, díly, režírované staršími režiséry jsou neuvěřitelně neatmosférické, pokud jde o jejich výrazně mladší kolegy, tam je to podstatně lepší, v jednom případě jsem dokonce váhal nad čtyřmi hvězdičkami (Jandourkova Brána andělů). Vyprávění, vycházející z Vašíčkova scénáře, nemá tempo a často se opakují scény, které jsou pouze výplní. Navíc většina dílů používá podobnou metodu - hlavní hrdinové na něco natrefí, pouze paběrkují, kolem nich se prohánějí mysteriózní dějiny a oni sami to mohou jen z povzdáli sledovat. Čestnou výjimkou je poslední díl, kdy skončí opravdu netradičně a v tomto je seriál nečekaně odvážný. Většinou jsou ale zápletky hodně směšné (emzáci v Jeseníkách). Pochválil bych skvěle padnoucí hudbu Zbyňka Matějů, zato bez elektronického maglajzu Petra Maláska bych se obešel. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

S odstupem času a po shlédnutí valné většiny dílů mám pocit promrhané šance. Jedinou výjimkou, kdy byla šablona "záhadologického" seriálu naplněna k mojí naprosté spokojenosti, byl Jandourkův díl s Faustovým domem a magistrem Kellym. Ten totiž měl jak atmosféru, tak výborné řemeslné zpracování, které, oproti příšerné rutině (zejména) Dušana Kleina, vneslo do série alespoň trochu napětí a energie. Jinak se však jednalo o podprůměr ve všech ohledech – řemeslně odfláknuté, herecky krutě nevydařené, scénaristicky neuvěřitělně diletantské. Pan Vašíček nemá žel pro scénáře pražádný cit a možná druhdy zajímavé příběhy rozředil od podoby ani ne rodokapsové, k čemuž však lvím podílem přispěli i ti, kteří napsané převáděli do seriálové podoby. Ačkoli se tedy na Strážce duší dalo s trochou tolerance dívat, rozhodně se mi nemohl líbit... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Co si tak z tohoto seriálu pamatuju je "věčně mladý" Lukáš Vaculík a Zuzanka Norisová. Děj nebyl nic extra zajímavého, ale snaha o český tajuplný krimi seriál působí sympaticky. ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem divák, který chce dobře odvedenou práci.A když něco běží na ČT1 v pondělním prime-timu tak ji taky očekává.Statickou kameru, příšernou hudbu a herecké výkony Šimáčkova ochotnického spolku Horní Dolní očekávám od dvacetiminutových z internetu stáhlých horůrků.Ovšem i ten nejhorší, natočený v garsonce jednoho z neherců a s litrem kečupu z plastové láhve(s filtrem!) je 100x lepší než tohlencto za několik milionů spíchnuté zábavné veledílo s ustrašenou Zuzanou, nad věcí vždy stojícím Vaculíkem, jemuž viditelně chybí Sagvan a režisérem u něhož si nejsem jistý zda to co bafá v té lulce je skutečně tabák.Poněvadž jestli se za něco takového nestydí tak není při smyslech! ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

už když jsem viděl nádvoří filozofické fakulty v Brně a co tam z toho udělali, tak jsem si řekl, tak takhle ne. tenhle seriál mi přijde jen jako čirá křišťálově čistá blbina, která nedává nejen nic novýho, ale ani nic zábavnýho. prostě nudná a dost hloupá slátanina, jak by řekla babička, murytót, až na to, že moritáty (z nichž to vzniklo) byly oblíbené písně o vraždách na poutích. a do toho to má ddaleko. přirovnal bych to někde k nemocnici na kraji města po dvaceti letech. snaží se ždímat, ale má bohužel tak slabý ručičky, že by měla spíš navštěvovat tak deset let obsahovou posilovnu, než by se mohla odvážit vylízt mezi seriály k jakým to má patřit. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Snaha tvůrců ukázat nám, že my na to máme a dokážeme taky natočit mysteriózní podívanou na způsob mixu Světa tajemných sil a Akt X, na mě působí asi stejně upřímně a přesvědčivě jako francouzák od Jidáše. Kvůli tématu příběhů, které jsou opravdu zajímavé, mě to dost mrzí, ale zásluhou slaboučkého scénáře, bezradné režie, beznadějné statičnosti, minima tísnivé (nebo aspoň nějaké) atmosféry a "výkonů" Vaculíka a Norrisové, které jsou spíš zoufalé než herecké, jsem to vydržela jen dva díly. Přesně o dva víc, než bych měla. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Smutné konce českých filmových pracovníků v zábavním průmyslu. Typické. Nejspíš to ovšem stálo pěkných pár desítek milionů veřejnoprávních korun. Taktéž typické. Vlastně je to takový legální tunel a zlodějina. Lůzr nebo elita, poplácáme jelita... Typicky typické. Zdvihněme poplatky, levá... Nasrat. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Poměrně nadějný český seriál s kolísavou úrovní jednotlivých dílů. Některé příběhy většinou režírované Dušanem Kleinem mě opravdu bavili a hodnotil bych je i čtyřmi hvězdičkami. Ale na jeden takový díl přicházejí další dva špatné a tak seriál jako celek dost srážejí ke dnu. Nakonec dávám tři hvězdičky ale s trochu přimhouřenýma očima. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dost amatérské. Celkem souhlasím s Igi B., že ČT různé zájmové skupiny používají jako zlatonosnou řeku. Na druhou stranu výtvory soukromých stanic nejsou o nic lepší ani po technické stránce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Suchařípa pořád lezoucí kameramanovi do záběru, vyčichlý lumen Vaculík s dcerou Chucka Norrise na stopě mysteriózna a štáb velmi zručných elektrikářů, co dokážou v lidském těle trvale udržet nulové napětí. Myslím, že vím, co chtěli autoři natočit, ale vůbec se jim to nepovedlo.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nejdříve pár postřehů: A: Zuzce Norisové krátké vlasy prostě nesluší, takže mě potěšilo, že ve většině dílů je měla delší. B: Intro k první sérii by bylo vhodné do nějakého seriálu někdy v 80. letech, dnes je spíše k smíchu. C: David Suchařípa tu měl velice náročnou úlohu :-) _____ Tolik pár mých postřehů. Strážce duší je seriál, jehož díly jsou většinou vyrovnány, co se týče kvality. A určitá kvalita tu je, protože z hlediska toho, čím Češi poslední dobou zaplavují televizní obrazovky (VKV, Ordinace), je tohle svěží vánek, mezi jinak zatuchlým vzduchem. Sice není zas tak dobrý, ale v porovnání s výše uvedenými by si zasloužil Zlatý Glób. K obsazení prakticky nemám výtek. Je mi totiž zcela upřímně šumák, že Zuzka neumí tak dobře hrát, protože to je jedna z mála, u které mi to zas tak nevadí. Vaculík má taky nejlepší léta za sebou, je to ale pořád velký sympaťák, takže nepůsobí (alespoň na mě) trapným dojmem. A takhle by se dal označit tento seriál, který není vynikající, ale je minimálně sympatický. Za mě neurážející průměr. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Do očí bijúca lacnosť celého tohto projektu nie je tým najslabším aspektom "Strážcu duší". Námety jednotlivých dielov sú nezaujímavo scénaristicky spracované, ale ani to nie je ešte to najhoršie. Za úplnú katastrofu považujem herecké výkony komunistického odchovanca Lukáša Vaculíka a porevolučnej "star" Zuzany Norisovej. Ani na moment ma nedokázali presvedčiť o svojich postavách. Tešil som sa na tajuplný mysteriozny český TV seriál, ale dočkal som sa len odfláknutej frašky. * ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

´dávám dvě * a to z jednoho důvodu - ony jsou ty scénáře prostě neskutečně pitomé a vyznění každého dílu zcela do ztracena prostě dokáže neskutečně naštvat, přeci jen by bylo záhodno na další díly trochu odkazovat. Dál tu máme neskutečně špatnou technickou stránku věci, kameraman i Petr Malásek vylezli z nějakého toho dávno zabetonovaného bunkru , kde byli po dobu dvaceti let drženi a mučeni ukrajinskými discovideoklipy. Půlka herců hraje mizerně, scénáře jsou neskutečně pitomé (já vím, to už jsem říkal, ale ony jsou fakt pitomé), ale i tak přiznávám, že mě to v těch deseti letech, co mi bylo hodně bavilo. Opakování už mi dalo ukázat hrůzosnub tohoto díla... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Křečovitý pokus o česká "Akta X" - ne úplně špatný, ale dobrý taky ne. Většina dílů postrádá zajímavý děj i pořádnou atmosféru, naopak nechybí debilní dialogy, ve kterých divák těžce hledá špetku přirozenosti. Vaculík ušel, Norrisová neušla a rádoby tajemná postava D. Suchařípy byla absolutně o exkrementu. Celkově na mě herecké výkony, statická kamera, nevýrazná či nevhodná hudba i jednotlivé scénáře působily upoceným, neprofesionálním dojmem. Že seriál kašle na realitu by bylo v pořádku, kdyby současně neházel lejna také na logiku - to se odpustit nedá. Čekala jsem podstatně víc. 36% ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Hrozná splácanina. Pseudotajemno a rádobymagično spojené blbým scénářem, dohromady koukatelné jen jako trapná komedie ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Ono by to možná nebylo tak špatný, kdyby se víc snařžila Zuzana Norisová, tý jsem tam tu roli vůbec nevěřil. To ona to celý pokazila. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

není to takové, jak se snad z recenzí a poutačů mohlo zdát... z možného mysteriózního maxima vytěženo bohužel jen průměrné kri(mi)minimum... 50%. ()

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama