Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Některé děti to nemají doma jednoduché. Zatímco osmiletý Vítek Koudelka má dva tatínky a dvě maminky, jeho spolužačka Amálka Rychmanová má tatínka jednoho a vidí ho jen jednou za měsíc, protože je záchranářem v Alpách. To vadí také její mamince, baletce Anně, která by chtěla, aby konečně byli normálně fungující rodina. Když Luboš přijede domů o čtrnáct dnů dřív, odmítne jet Amálka na školu v přírodě. Jenže když se táta vypraví do školy, aby ji omluvil, dopadne to tak, že s třídou pojede nejen Amálka, ale také on. Ještě předtím se rodina i s Vaškem vydá k dědovi Pepíkovi, který je k sobě vylákal pod falešnou záminkou, že se žení. Zatím je sice svobodný, ale o nápadnice nemá nouze. Snaží se ho totiž ulovit nejen sousedka Bobulová, ale také starostova sekretářka Julča. Luboš s Amálkou odjíždějí s tím, že se za tři dny vrátí a všichni se sejdou u dědy, který pro změnu odjíždí do Prahy na počítačový kurz. Jenže během výletu se vychovatelka Boženka zraní a Luboš musí zůstat déle. Děti ho sice zbožňují, ale věčně mrzutá učitelka Alice není s ničím spokojená. Naštvaná je také Anna, která po návratu třídy zahlédne Luboše s Alicí a je přesvědčená, že spolu něco mají. Pohádá se s ním a řekne mu, že se chce rozvést. Snadné to nemá ani Vítek, který má sice čtyři rodiče, ale ani jeden nevěnuje pozornost tomu, co by chtěl. A dědovi přibude ke dvojici nápadnic ještě svérázná učitelka Kája. Situace je stále zamotanější a šťastný konec v nedohlednu. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Na začátku filmu paní učitelka (Jitka Schneiderová) píše na tabuli: „Můj tatínek,“ a následně se dětí ptá, jaký jejich tatínek je a co dělá. Děti se hlásí a odpovídají. Podobná scéna se nachází i ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977). Jen s tím rozdílem, že řeč je o mamince. (SONY_)
  • Režisérka Poledňáková se nechala slyšet, že postavu dědy Pepíka psala přímo pro Václava Postráneckého, stejně jako roli Bobulové pro Evu Holubovou. Postránecký prozradil, že nebýt s Marií kamarádi, tak by takové skopičiny nedělal. Jeho role je totiž dost výstřední. Jako děda si vyzkoušel jízdu na kolečkových bruslích, běhat v potápěčských ploutvích a topil se ve vaně i jezírku. (SONY_)
  • Naďa Konvalinková nesnáší krupicovou kaši. Natáčení, jak ji Etzler krmí touto kaší, protože má zlomené ruce, pro ni bylo utrpením. (SONY_)
  • Miroslav Etzler se při natáčení v ledové vodě bál, ale vzhledem k tomu, že děti se vůbec nebály, musel předstírat, že je natáčení brnkačka. (SONY_)
  • Rychmanovi vlastní auto Mitsubishi Outlander model z roku 2005. Koudelkovi vlastní auta dvě, a to Mazdu MX-5 a Mitsubishi Colt CZ3. Jeníček řídí traktor Zetor 3011 a správce objektu v Tatrách má auto UAZ 469 model z roku 1978. Autobus, kterým přijíždí profesorka Kája Koulová (Jaroslava Kretschmerová) za dědou Pepíkem (Václav Postránecký), je Karosa C 374. (SONY_)
  • Tomáš Peč (Vítek Koudelka) po tomto filmu ve své herecké kariéře nepokračoval a dnes se věnuje extrémnímu lyžařskému sportu, který se nazývá freeskiing. (Pierre)
  • Čtrnáct dní před začátkem natáčení bylo v Tatrách tolik sněhu, že byly cesty neprůjezdné a začátek filmování byl ohrožen. (ČSFD)
  • Aby se ušetřilo, štáb s herci cestovali do Tater, kde se natočily první záběry, vlakem. (ČSFD)
  • Na začátku natáčení dětem představili Miroslava Etzlera jako Luboše, tedy pod jménem postavy z filmu, aby si jej při natáčení nepletli. (skinny9)
  • Točeno ve Vysokých Tatrách – Zelné pleso, Blažejovicích a v Praze. Zřícenina hradu se jmenuje Likavský hrad. Natáčelo se i i ve Švýcarsku na základně Air Zermatt. (M.B)
  • Film je z velké části natočen podle knížky Jak Anděla viděla Anděla, která je pokračováním knih Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. (Elisebah)
  • Film navštívilo v kinech 620 514 diváků a vydělal 50 441 256 Kč. (Pumiiix)

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

Reklama

Reklama