Richard LoncraineScénář:
Joe ForteKamera:
Marco PontecorvoHudba:
Alexandre DesplatHrají:
Harrison Ford, Paul Bettany, Jimmy Bennett, Virginia Madsen, Carly Schroeder, Vince Vieluf, Robert Patrick, Robert Forster, Mary Lynn Rajskub, Alan Arkin (více)VOD (1)
Jack Stanfield má vše, po čem může muž jako on toužit. Jako specialista na ochranu bankovních kont má dobrou práci v bance v Seattlu a šťastnou rodinu. Jednoho dne se v jeho voze objeví Billy Cox a oznámí mu, že jeho rodina byla právě unesena. Zpět ji získá pouze tehdy, pokud podle přesných pokynů převede z účtů nejbohatších klientů banky po deseti tisících dolarů na jeho účet, celkem sto milionů. Což se však zdá nemožné, protože potřebný terminál byl v rámci probíhající fůze převeden na ústředí ve Wichitě. Jack se proto pokusí uplatit Williho - jednoho z únosců. Cox je odposlouchává a Williho před Jackem a jeho ženou Beth chladnokrevně zavraždí. Zatímco Jack se další den v práci snaží najít způsob, jak Coxovi vyhovět a provést požadovanou transakci, Beth doma přesvědčuje jeho komplice, že se jich bezohledný šéf po akci chladnokrevně zbaví. Má zoufalý muž, improvizující v téměř beznadějné situaci, šanci porazit chladnokrevného zločince s dokonale promyšleným plánem? (TV Nova)
Keby tento film vznikol o takych 15 rokov skôr, tak z neho mohol byt solidny hit. Ale ani tak by to nebol dobry film. Je to take tupe becko s obohratou zapletkou, ktoru absolutne nijak neozvlastnuje. Herci pôsobia jak keby hrali na pol plynu. Rezia je starilna. Cele je to strasne nudne. Az sa divim, ze v tom vôbec hral Ford a nie nejaky videobeckar. 4/10. ()
Filmy o tom že někdo vezme někoho jako rukojmí v jeho vlastním bytě miluju. Sice tohle není taková pecka jako Willisovi Rukojmí ale je to pořád dost slušné. Dobrá akce, logický příběh a k tomu slušné herecké výkony Forda, o kterém nevím jestli se do příběhu o virtuálním zločinu se svým stereotypem Inidiana Jonese hodí a hlavně Paula Bettanyho který ho herecky předčil a hlavně mu jdou záporáci dost dobře...slušné dvě hodiny celkem kvalitní zábavy... ()
Důchodce Ford zachraňuje rodinu a má asi nejloajálnější sekretářku v galaxii, když vezmete v potaz, že ji z jejího pohledu, v podstatě sexuálně obtěžoval, vyhodil z práce, pak se jí vloupal do baráku a ona s ním bez keců jede vstříc lupičům zabijákům. Paul Bettany je úplně debilní záporák. Nejenže neměl vůbec propracovanej plán, ale Ford na něj celej film úplně sere a on jeho rodině nejenže nic neudělá, ale ještě střílí svoje noshledy. Přesto to byla zábava, já si odpočal a fakt jsem Harrisonovi fandil ať toho psa najde. ()
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $48,751,189║Tržby Celosvetovo $82,751,189▐ Tržby za predaj DVD v USA $21,119,507 //počet predaných kusov 1,286,609║ Takýto tip filmu aký nám je ponúknutý nám už nemá dohromady čo povedať, lebo takéto podobné vydieracké príbehy, kde išlo o nejaké vykrádanie(bank, sejfov) tu už boli a v určite v omnoho kvalitnejšom prevedení, tu to príde všetko tak nedoladené, otrepané. Okrem toho tu ani tie postavy až tak pre dej nefungujú a potenciál Paula Bettanyho ako vodcu zlodejov je nevyužitý, určite by mal na viac ak by sa do toho poriadne obul. Filmu dosť chýba strhujúcejší a premyslenejší dej. /50%/ ()
Nechutná režisérská rutina okleštěná o veškeré napětí a zábavu. Je smutné vidět, jak se herci jako Harrison Ford a Paul Bettany topí v podobných sračkách a zapadají do temných hollywoodských vod. Nezbývá než doufat, že legenda se vrátí na svůj trůn a nadějný Bettany si začně pečlivěji vybírat své role. Nesmyslný nápad se svědomitým taťkou, který ve svých počítačových znalostech předčí všechna mladá ucha tápe už od základů, ale i tak mohl být mizerný scénář s notně provařenou zápletkou a nepříliš zajímavým záporákem minimálně slušným průměrem. Ale to by režie nesměla být neskutečně unylá, přízemní a bez nápadů. Největším překvapením tak zůstává výkon Richarda Loncraina. Kde je jeho nadhled a nápaditost, která dodala kouzlo předchozímu Wimbledonu? V dnešní době diváka neokouzlí funkční řemeslo, každý očekává zábavu, a té se mu ve Firewallu nedostane. ()
Photo © Warner Bros Pictures

- Bettanyho maskérka Veronica Brebner si během natáčení zavolala členy štábu, aby jí ukázali své jizvy. Všechny si nafotila a podle nich později přípravila hercovu vizáž pro snímek Šifra mistra Leonarda (2006). (imro)
- Během tzv. dešťových dnů ve Vancouveru pršelo, paradoxně, velmi málo, a proto produkce musela používat 6 cisteren s vodou, které zavlažovaly ulice. (imro)
- Paul Bettany a Harrison Ford účinkovali ve svých kaskadérských scénách sami. (imro)