Richard LoncraineScénář:
Joe ForteKamera:
Marco PontecorvoHudba:
Alexandre DesplatHrají:
Harrison Ford, Paul Bettany, Jimmy Bennett, Virginia Madsen, Carly Schroeder, Vince Vieluf, Robert Patrick, Robert Forster, Mary Lynn Rajskub, Alan Arkin (více)VOD (2)
Jack Stanfield má vše, po čem může muž jako on toužit. Jako specialista na ochranu bankovních kont má dobrou práci v bance v Seattlu a šťastnou rodinu. Jednoho dne se v jeho voze objeví Billy Cox a oznámí mu, že jeho rodina byla právě unesena. Zpět ji získá pouze tehdy, pokud podle přesných pokynů převede z účtů nejbohatších klientů banky po deseti tisících dolarů na jeho účet, celkem sto milionů. Což se však zdá nemožné, protože potřebný terminál byl v rámci probíhající fůze převeden na ústředí ve Wichitě. Jack se proto pokusí uplatit Williho - jednoho z únosců. Cox je odposlouchává a Williho před Jackem a jeho ženou Beth chladnokrevně zavraždí. Zatímco Jack se další den v práci snaží najít způsob, jak Coxovi vyhovět a provést požadovanou transakci, Beth doma přesvědčuje jeho komplice, že se jich bezohledný šéf po akci chladnokrevně zbaví. Má zoufalý muž, improvizující v téměř beznadějné situaci, šanci porazit chladnokrevného zločince s dokonale promyšleným plánem? (TV Nova)
Snažím se přenést přes nudný pocit rozjezdu. Protože ten začátek je vážně bída, pořád někdo něco kecá a nic z toho. Potom mi konečně svitlo světlo naděje a začalo to mít pořádné grády, i když zase ne tak veliké. Konečně se potom dá hlavní hrdina do díla a je konečně na co koukat, ale nechápu tvůrce, že nevysmyslí něco nového. Protože Firewall je jako mleté maso, z takovými filmy to jde vážně z kopce. A i to omleté maso už přeci po několikátém omletí nechutná, jestli vůbec. Stejně tak jako je to s tímhle filmíkem, párkrát a dost. Ale alespoň děkuji za známé tváře ve vedlejších rolích. ()
Rutinní, místy nudný thriller, kterému na zajímavosti nepřidalo ani poměrně neobvyklé hi-tech prostředí. Harrison Ford je překvapivě nevýrazný, Paul Bettany v roli záporáka také není to pravé ořechové (kladné role mu jdou IMHO daleko lépe), režie je také čistě průměrná a filmu nijak nepomáhá. Tohle všechno by se ještě dalo přežít, kdyby Firewall nestavěl na neuvěřitelně hloupém scénaři, který je protkán hromadou klišé a nelogičností. No musím uznat, že jsem od Forda čekal krapet více. (PS: Mě to též nehorázně připomínalo Hostage s Willisem) ()
Novodobý akční béčkový thriller s mizerným scénářem a režií. Únosci tu byli vyloženě k smíchu a děj zbytečně komplikovaný a hloupě naivní. Chlapec, chudák astmatik (ve kterém thrilleru s motivem únosu, či nějaké jiné formy vydírání nebyl???), táta nakonec hrdinsky všechny pobije - Harrison je dobrý herec, ale zachránit všechno bohužel nemůže. 1 a 1/2 hvězdy. 30% ()
Sú filmy, ktorých priemerná povesť ma vopred varuje pred zbytočným utrácaním peňazí v požičovni, takže takéto filmy nevyhľadávam. Skôr čakám, kým si oni nájdu mňa, tak ako nedávno Firewall na Markíze. Čistý priemer, ktorý neurazí a H. Ford v polohe v akej sme ho videli x-krát. Pobavil som sa na zvukovom mixe, kde v záverečnej scéne v súboji Ford prepadne spolu s P. Bettanym cez okno, ktoré je zafóliované - čiže bez skla. Napriek tomu sa po prerazení ozve zvuk rozbitého skla... 50%. ()
Říkejte si, co chcete, ale mně se tahle svižná jednohubka dost líbila. Jistě, klišé tam bylo tolik, že by se za to styděl i Uwe Boll, ale jednou za čas, pro k čertu ne? Navíc Harrison zde podává skvělý výkon (na to, jaký to je děda je vážně dost akční) a Paul Bettany byl skvělý parchant. A tohle někdy stačí, na těch 70 %… ()
Photo © Warner Bros Pictures
- Paul Bettany a Harrison Ford účinkovali ve svých kaskadérských scénách sami. (imro)
- Pokus o oživení kariéry Harrisona Forda vydělal během prvního víkendu (10. – 12. 2. 2006) pouze 13,6 mil. dolarů a obrat v kinech Severní Ameriky se vyšplhal celkem na 48,5 milionu. (imro)
- Původní název filmu byl „The Wrong Element“, ale když jeden z herců ve vedlejší roli začal snímce říkat „The Long Elephant“, producenti raději vymysleli „Firewall“. (imro)