Reklama

Reklama

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže

  • Česko Piráti z Karibiku 2: Truhla mrtvého muže (více)
Trailer 1

V tomto dobrodružném a velkolepém pokračování filmového hitu z roku 2003, které vzniklo opět pod vedením producenta Jerryho Bruckheimera a režiséra Gorea Verbinskiho, je kapitán Jack Sparrow znovu lapen ve spletité síti záhrobních intrik. Prokletí Černé perly se mu sice podařilo zlomit, avšak nyní musí se svou posádkou čelit mnohem děsivější hrozbě - ukáže se, že Jack se upsal krví legendárnímu Davymu Jonesovi (Bill Nighy), který je vládcem oceánských hlubin a kapitánem tajemné lodě BLUDNÝ HOLANĎAN, jíž se v rychlosti a schopnosti rychlého zmizení nedokáže vyrovnat žádná jiná loď. Pokud se Jackovi nepodaří najít způsob, jak se z této faustovské dohody vyvázat, bude nucen strávit celý posmrtný život jako otrok v Jonesových službách. Překvapivý vývoj událostí přeruší svatební plány Willa Turnera a Elizabeth Swann, kteří se znovu ocitají ve víru Jackových dobrodružství, během nichž dojde na strhující souboje s mořskými monstry, nepřátelský naladěnými ostrovany a výstřední věštkyní Tiou Dalmou (Naomie Harris) a dokonce i na tajemné setkání s Willovým dlouho ztraceným otcem Štruplem Billem (Stellan Skarsgard). Mezitím si nemilosrdný lovec pirátů lord Cutler Beckett (Tom Hollander) z Východoindické společnosti začíná brousit zuby na bájnou Truhlu mrtvého muže. Dávná legenda praví, že ten, kdo se truhly zmocní, bude moci ovládnout Davyho Jonese a celou jeho posádku - a Beckett chce této obrovské síly využít k tomu, aby jednou provždy očistil Karibik od všech pirátů, kteří jej křižují. Časy se mění a skutečnými loupeživými piráty se pomalu stávají draví obchodníci a úředníci... zatímco staromódním bukanýrům jako je Jack, kterému jde především o dobrodružství a nespoutaný způsob života, hrozí vymření. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (977)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi než souhlasit s renomovanějším hlasem Tomáše Baldýnského. Není to Davy Jones a Bludný Holanďan, co proklelo kapitána Jacka, je to tučný disneyovský měšec, ze kterého Piráti číslo dvě čerpají z plna hrdla. Výsledkem je klasický film prostředníček, který nemá pořádně ohraničený začátek a konec, čili působí vcelku vesele chaotickým dojmem. Postavy tak nějak vplují do starých kolejí, odskajují si tu sem, tu tam, vykonají přemnoho skopičin, pobaví diváky, přiberou do party nového záporáka a když člověk cítí v kostech, že by se mělo už konečně začít dít něco pamětihodného, zatroubí Hans Zimmer nezapomeutelnou pirátskou tuš a plachtí se do přístavu jménem "Díl číslo tři". Veselá navršenina historek "Truhla mrtvého muže" tak zůstává napůl otevřená, napůl zavřená. Určitě potěší fakt, že se postavy v rámci schopností scénáristy a režiséra někam vyvíjejí, profilují, že se pouze neopakují staré animozity a přátelství, že vzniká nové tření a napětí. Oku nepochybně zalahodí skvělé efekty a uchu zase Zimmerova hudba. Citlivější chuťové buňky bude provokovat zmíněná neohraničenost a hraní na efekt. Jenže o efekt v tomhle špektáklu jde především, takže proč vlastně plakat? Možná proto, že filmu v některých momentech chybí gradace a odpich. Že se některé dialogy vlečou jako krakenův sliz. Že Johnny Depp používá svůj vybudovaný repertoár grimas a jeho Jack už není tím úžasným středobodem. Že ne všechny choreografie jsou tak nabité jako ta na mlýnském kole. Prašť jak uhoď, i druzí Piráti chytili vítr do plachet a lokli si dobrého rumu. Možná trochu zvážněli a určitě ztratili něco rošťáctví jedničky. A naprosto bezpochyby trpí syndromem prostředního dílu trilogie. [7/10] ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to zvláštní? Když vidíte první díl dvakrát, už vám tak skvělej nepřijde, protože vidíte všechny ty nedokonalosti a zbytečné efektní přitáčení. A druhý díl mi nepřišel skvělej ani na poprvé. Exteriéry a kostýmy samozřejmě nádherné (Karibik má stejnou matku jako Nový Zéland, Afroditu), ale nedokončenost příběhu, nudný děj, který se hlavně snaží šokovat akčností a rozesmát neustálým hláškařením případně absurdně komickými situacemi, které však vyznívají spíš trapně, plochost všech postav, nulové herecké výkony (a paradoxně v tomto díle i Deppův kapitán nestojí za nic, prostě kopíruje své chování z jedničky). Je zajímavé, že nejsrandovnější mi přišla scéna, kdy Davey Jones zavelí: "Vypusťte Krakena!" jenže to asi tvůrci neměli v plánu. Celý film vyznívá hrozně prvoplánově, jen aby byl další díl a do kasy přibylo pár zlaťáků. Dvě humorné extrapostavičky z předchozího dílu jsou napasovány naprosto neuměle a vlastně se až do konce potom snaží starat o zábavu. Jenže jejich žvásty jsou neskonale trapný. Abych si užil tenhle film, tak by mi muselo být maximálně patnáct a nesměl bych pít nic jinýho, než značkový mlíko, jak je to pitomý a jednoduchý. Hezká vizuální stránka to prostě nezachrání, protože podívat se na hezké obrázky můžu jít do Národní galerie nebo si koupím časopis Malíři. Od filmu, stejně jako od knížky, ale chci i něco víc, než jen pár na pohled hezkých lidí a lokalit dynamicky sestříhaných dohromady. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je to lehké, je to hloupé, vzato kol a kolem to není ani moc epické, ale co... Těch pár nápaditých, výtečně přestřelených akčních scén (mlýnské kolo), musím ocenit, míhání jazyků hbitější než míhaní šavlí a kordů, též, i přes mírnou repetitivnost. I potrhle náhlé proměny situací (neustálé výměny držitelů Truhly). To dobré nechat, i **** bych dal, ve 150 minutách se však Verbinski nevyhnul chvílím nudy, které odhalují, jak se k téhle podívané neustále přilepují další a další kousíčky, až je to celé překynulé. Silné ***. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak trochu jsem to cekal. Prvni dil zustava neprekonan. Zatimco prvni dil byl vyvazena smes akce, dobrodruzstvi a sem tam nejaky vtipek, dvojka je dobrodruzna komedie. A komickejch veci tu je zbytecne moc. Kdyby se neco nepodstatneho z uvodnich cca. 90 minut vypustilo, byl by film o moc lepsi. Triky jsou o tridu lepsi nez v prvnim dile a ty ostrovy atd. jsou fakt nadherny. Do toho opet skvely herci, ale Depp uz to trochu prehanel s tou komicnosti, ale na druhou stranu je fajn, ze vlasne nikdy nevime, jak se zachova. Hudba zustala stejna, takze parada a bitvy jsou vyborny, jen nich mohlo bejt vic. Nejdriv me potesilo, ze ve filmu hraje Bill Nighy, ale byl tak upravenej pocitacem, ze by bylo fuk, kdo by Daveyho hral, ale hlas mel hustej. A konec me trochu nastval, sice to je podobny jako u Matrix Reloaded, takze Verbinski hezky naladil na treti dil, ale urcite to slo aspon trochu uzavrit, v podstate postavy trdlovali 150 minut zbytecne, protoze se nic nevyresilo a krom toho to je v podstate variace na prvni dil. Ale i tak to je vyborna podivana a jeden z nejlepsich popkornu tohohle roku a s privrenym okem to da 5*, hlavne za zaverecnejch masakralnich 50 minut. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu víc od tak megalomanského filmu. Z traileru jsem doslova plápolal nedočkavostí. Po zhlédnutí filmu jsem byl trochu na rozpacích a přemýšlel, jestli také propadnu té pirátské mánii nebo ne. No, nepropadl. Příliš dlouhé a příliš komplikované. Kam se podělo to odlehčení a veselost prvního filmu Prokletí Černé perly? Každopádně už jsem viděl horší filmy s piráty a tak nakonec dávám za horší 4. ()

Galerie (184)

Zajímavosti (64)

  • Johnny Depp (Jack Sparrow) za film dostal tehdy rekordní honorář 74 miliónů amerických dolarů. Podobně vysokou částku si předtím vydělal i Tom Cruise za film Mission: Impossible II (2000), kde ztvárnil hlavní roli Ethana Hunta a zároveň byl producentem. (luxik007)
  • Naomie Harris (Tia Dalma) ve stejnou dobu natáčela i film Miami Vice (2006). Všechny její scény tedy byly natočeny o víkendech. (Kulmon)
  • Film obsahuje potitulkovou scénu. (Siriuss)

Související novinky

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

10.07.2011

V rozsáhlém interview pro magazín Esquire Daniel Craig tvrdí, že thriller The Girl with the Dragon Tatoo (u nás film půjde pod stejným názvem jako předloha a švédská adaptace, tedy Muži, kteří… (více)

Luxusní protivník pro Jacka Sparrowa

Luxusní protivník pro Jacka Sparrowa

24.02.2010

Upřímně, po scénáristickém guláši v dvojce a trojce Pirátů z Karibiku budili Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides spíše obavy. Tím spíš, že i čtyřku napsali staří pachatelé Terry Rossio a Ted… (více)

S kolty na upíry

S kolty na upíry

18.12.2008

Tento týden jsme psali výhradně o komiksových adaptacích. Dnes tady pro změnu máme... ehm, komiksovou adaptaci. Korejskou „mangu“ Priest (u nás vyšla jako „Kazatel“ – pozor, nezaměňujte s Preacherem,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Reklama

Reklama