Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nečekaně bohatá Marie Nedobylová posílá své syny k nejlepším pedagogům. Osmnáctiletého Metoděje, nadaného houslistu, k profesoru Otakaru Ševčíkovi, kde se seznámí s šestnáctiletou Emmou Kittlovou, budoucí Destinovou, a bláznivě se do ní zamiluje. Emma ho uvede do salonu otce, milionáře Kittla, kde Metoděj sleduje živé debaty mladých intelektuálů, tak či onak se klonících k myšlence socialismu.

Poznává tu Rudolfa Mrvu. Mrva ještě týž večer agituje v dělnickém spolku Žižkovan, aby se na ulicích začerňovaly německé nápisy jen proto, aby vzápětí šel informovat komisaře Kiesla. Když se ukáže, že policie o akci zřejmě věděla, podezření na Mrvovo provokatérství vzroste. Demonstrace dělnictva a mládeže 17. 8. 1893 na Staroměstském náměstí dala pražské policii záminku k zastrašovací akci. Bylo zatčeno několik lidí. Mrva si telefonicky u Kiesela objedná vlastní zatčení, aby před svými vrstevníky zachoval gloriolu zajímavého nebojsy. Kiesel ale projevuje přání odhalit nějaké velké protistátní spiknutí. I Vídeň si to přeje. Ale Mrva o ničem neví, tvrdí po pravdě, že v Praze nejsou žádní spiklenci. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozvolný dojezd. V podstatě nastavovaná kaše. Boháč Nedobyl, který byl hlavní postavou, v minulé epizodě zemřel. A vyprávění se ubírá novým směrem. Navíc bylo poměrně  odvážné nechat zemřít stěžejní postavu seriálu takto předčasně, kdy do konce zbývají ještě dvě epizody. Objevují se nové postavy. Nedobylův osmnáctiletý syn a nadaný houslista hlásí nástup na scénu. Marek Brodský, hvězdička své doby, není v pozici velkého tahouna. A jeho přítomnost až nudí. Nic na tom nemění ani setkání s mladou Emmou Destinovou (Libuše Šafránková). Unylé vody rozčeří až příchod energického Jiřího Císlera v roli agitátora Mrvy, který je novým informátorem našeho starého známého policejního komisaře Kiesela (Luděk Munzar). Mládež, která  vede protistátní řeči i tajnou činnost, je rázem v ohrožení. Tahle epizoda se zvedla z nevýrazné sféry jen díky skvělé dvojce Munzar a Císler. Celkově  ale bylo znát zmizení charismatického Jiřího Valy ze scény. A riziko protistátní činnosti revoltující mládeže se už v seriálu řešilo nemalou měrou, takže tohle bylo jen takové opáčko. 6/10 ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Praze na Anenském náměstí, Národním divadle, Staroměstském náměstí, Žižkově, Starém Městě a Čelakovského sadech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • V bytě Emanuela Kitla (Čestmír Řanda) je na hodinách 10:30. Scéna z tohoto bytu je dlouhá 18 minut, ale i poté je na hodinách stále stejný čas. (M.B)

Reklama

Reklama