Reklama

Reklama

Zlá krev

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 30 min (Minutáž: 66–78 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Jiří Vala, Daniela Kolářová, Vladimír Ráž, Jiřina Jirásková, Václav Postránecký, Dagmar Havlová, Taťjana Medvecká, Bronislav Poloczek, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Závěrečný, pátý díl seriálu Sňatky z rozumu vyvrcholil událostmi kolem slavnostního otevření Národního divadla v roce 1881. Seriál byl natočen v roce 1968 podle prvních dvou dílů románové pentalogie Vladimíra Neffa - Sňatky z rozumu a Císařské fialky. Protože vzbudil velký divácký ohlas, o sedmnáct let později vzniklo na základě dalších románů (Zlá krev a Veselá vdova) jeho pokračování. Tím je sedmidílný seriál Zlá krev, který dějově bezprostředně navazuje rokem 1881 a dále rozvíjí dramatické osudy několika pražských rodin v osmdesátých a devadesátých letech předminulého století. Pod vedením režiséra Františka Filipa uvidíme, jako v předchozím seriálu, Jiřího Valu v postavě stavebního podnikatele Martina Nedobyla, Vladimíra Ráže ztvárňujícího postavu Jana Borna, jeho ženu Hanu v hereckém podání Jiřiny Jiráskové a další známé postavy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

m.xFuck 

všechny recenze uživatele

Sňatky z rozumu byly výtvorem pražského jara, Zlá krev je výtvorem normalizace. Ta agitka z toho trčí jak péro z gauče, škoda. Mohlo to být mnohem lepší a hlavně zajímavější... ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Tam kde končily Sňatky z rozumu, pokračuje Zlá krev. Režii má na starosti stejný režisér. Opět kvalitní scénář, ale... Je tu jeden malý problém. Původní seriál se točil na konci šedesátých, počátek sedmdesátých let. Pak pravděpodobně zasáhla vláda a strana nebo kdo ví ... Jedno je jisté, točit se začlo, ale o mnoho let později. Což o to, jenže seriál začíná tam, kde minulý končil. Postavy vlastně plynule navazují, jenže herci zrstárli a to velmi. Nejvíc je to patrné u Jiráskové, která měla ve Sňazcích z rozumu kolem čtyřicítky a byla těhotná, tady má a invypadá na padesát a rodí a rodí. Nezapomeňme, že jsme v době otevření Národního divadla a ne dnes, kdy jsou jiné možnosti. A takhle bych mohl pokračovat. Nicméně herecké výkony i scénář a režie je vynikající. Někdo může vytýkat, že je tam předělnizováno. Ale o této době pojednává onen seriál a o prědlohy seriálu. Sanožrejmě, že vláda a szrana musela vyzdvihnout některé scény. Ale to bych neřešil a navíc takových zásahů tam tolik nebylo. Výborná je scéna, kdy u požáru a záchrany koní umíra Vala coby Nedobyl. Škoda, že se nenatočil seriál i podle páté knihy - tj. válka. ()

Cycake 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem českému 19. století nikdy příliš nefandila, tento román na pokračování je super čtení a seriál není o moc pozadu, i když první část byla o špetinku lepší. ()

badajajuak 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec po skouknutí celé série opravuji hodnocení ještě o jednu * více. Předlohu neznám, ale seriál se mi líbíl. ()

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Znásilnění vyrovnané Neffovy výpovědi o dlouhodobé bouři mezi dělníky a vysokými vrstvami obyvatel Prahy, ale i Vídně. Zatímco Neff v knihách věrně popisuje příčiny vzniku nenávisti mezi pracujícími chudáky a boháči, televizní zpracování tupě a poplatně době přetavilo bohatý děj do ubohé socialistické agitky. Trapnou třešinkou na dortu je přítomnost Karla Pecolda v posledním dílu seriálu v době, kdy už má být dávno mrtvý. Pro zájemce o četbu doporučuju všechny díly. Seriál nevímproč končí před docela zábavným dějem Veselé vdovy Marie Nedobylové, kde se rozebírá hlavně postupná změna povah všech zúčastněných, domluvené svatby, nezdární synové, kteří rozhážou majetek Bornů a jiné pikanterie. PS: o těžko pochopitelném výběru herců jsem psala už u Sňatků z rozumu, přesto mi to nedá ani tady. Představitelé omladiny ztvárněni snad čtyřicetiletými herci... :) Já fakt nevím, nechápu. Pubertální mrzák Mrva má tak padesát let, no nic. Chápala bych častý argument o nutnosti jednoho herce představujícího postavu třeba 40 let (např. Born, Nedobyl...), ale omladináři jsou jen krátká historka v celé pentalogii, postavy skutečně sledujeme jen chvíli...jinak teda za Metoděje Nedobyla (Marek Brodský) palec hore. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Otevřením Národního divadla v roce 1881 Sńatky s rozumu končí a Zlá krev jím začíná. O5 se setkáváme s rodem Bornyů a Nedobylů, do popředí se ale dostává i zednická rodina Pecoldů a všichni společně procházejí 80. a 90. léty 19. století. Kvalitní český seriál, za který se František Filip rozhodně stydět nemusí. ()

sedmdevet 

všechny recenze uživatele

Naprosto mě zde uchvátil herecký výkon, který předvedl Jiří Vala a dá se říct že on toto pokračování v roli Nedobyla vytáhl ty hvězdičky. V mém případě. Proto jsem si říkala že když stejně pentalogii nedotočili celou ( a je velice krásná) mohli to klidně típnout dřív, po smrti postavy kterou Vala hrál mi přišli ty dva díli zbytečné. Ovšem celkově výpravě a hercům se nedá co vytknout zejména některým. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Oproti skvělým “Sňatkům z rozumu” je tohle ideologicky zmršená freska ve stylu : Sociální demokracie nestačí ale vše směřuje ke Komunistické ideologii. Pokus vysvětlit divákovi v roce 1986 že socialismus je věčný. Vše zachraňují herci, byť přestárlí a dobrý scénář i přes podprahovky ve stylu “žalář národů kruté Rakousko-Uhersko”. Nicméně v roce 1986 kdy zbídačené ČSSR Kde Rakouští občané jezdili z vesela za pár Schilinků , si spousta tehdejších Čechů přála aby Rakouské mocnářství nepadlo a my byly součástí “kapitalistického západu”😄. ()

godal 

všechny recenze uživatele

Poskok o skoro 20 let není snad vůbec znát-dějově se jedná o pár let.I tak je to díky hereckým Titánům skvělá záležitost a užívám si každou vteřinu jejich umění...Ano-umění.Munzar tu předvádí neskutečnou pohodu "na Pána" a zbytek osazenstva,které ještě bylo na živu,tak mu zdatně pomáhá...Ano-i F.Filip,který byl známý svou bázlivostí k hercům,tak (asi díky tomu),z nich vyždímal maximum.A tohle je výsledek.Poklad. ()

francouz2 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od Sňatků je zde kladen hlavní důraz na třídní boj, což z tohoto seriálu dělá komunistickou propagandu. Sňatky si zasloužily lepší pokračování, škoda, že to nenatočili už v roce 1968. ()

Ziral 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný serál, ale jedna hvězda mínus, za anachronismy, které nemusely být a je jich nepočítaně ! Na domech evidenční a popisná čísla z dnešní doby, na domch skříně el. rozvodu, výbojkové osvětlení, televizní anteny, hromosvody s reviznímy štítky, povozy jezdící vpravo atd... ()

bittrich 

všechny recenze uživatele

Sňatky z rozumu byly naprosto bravurním seriálem, který skvěle vystihoval dobu Národního obrození a české vlastenectví. Seriál, který obdivuji i tím, že si vyhrál s jazykem českým, aby odpovídal době. Herci naprosto perfektní. Bohužel, Zlá krev už tu vysoko postavenou laťku nedostihla. Soudruzi si z pokračování výborného seriálu udělali politickou agitku a prakticky až na epizodu s mladým Míšou zcela zazdili linii rodiny Bornů. Rodina Bornova je již na vedlejší koleji. Rodina Nedobylova zústala v pomyslném popředí jen aby ukazovala na podnikateli Nedobylovi vykořisťovatele dělnické třídy. Nyní už nejde o český národ, ale o socialismus. Bohužel tento seriál byl pro mě velkým zklamáním ()

Související novinky

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama