Reklama

Reklama

Zlá krev

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 30 min (Minutáž: 66–78 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Jiří Vala, Daniela Kolářová, Vladimír Ráž, Jiřina Jirásková, Václav Postránecký, Dagmar Havlová, Taťjana Medvecká, Bronislav Poloczek, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Závěrečný, pátý díl seriálu Sňatky z rozumu vyvrcholil událostmi kolem slavnostního otevření Národního divadla v roce 1881. Seriál byl natočen v roce 1968 podle prvních dvou dílů románové pentalogie Vladimíra Neffa - Sňatky z rozumu a Císařské fialky. Protože vzbudil velký divácký ohlas, o sedmnáct let později vzniklo na základě dalších románů (Zlá krev a Veselá vdova) jeho pokračování. Tím je sedmidílný seriál Zlá krev, který dějově bezprostředně navazuje rokem 1881 a dále rozvíjí dramatické osudy několika pražských rodin v osmdesátých a devadesátých letech předminulého století. Pod vedením režiséra Františka Filipa uvidíme, jako v předchozím seriálu, Jiřího Valu v postavě stavebního podnikatele Martina Nedobyla, Vladimíra Ráže ztvárňujícího postavu Jana Borna, jeho ženu Hanu v hereckém podání Jiřiny Jiráskové a další známé postavy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele kingik k tomuto seriálu (2)

Epizoda 4 (1986) (E04) 

Divák si s tímhle seriálem odpočine od přemíry krimi seriálů, které už  po dlouhá léta zaplavily tv obrazovky. Výsostně trefné herecké  obsazení dělá z každé epizody seriálu poutavý zážitek. Na scénu se vrací mistrně manipulativní lotr Kiesel (Luděk Munzar), který mezitím povýšil z gymnazijního učitele na úředníka pražské tajné  policie. A plně využije naivitu Míši Borna (Otomar Krejča ml), aby ho vlákal do svých sití a udělal z něj donašeče citlivých informací. A ten po následném prozrazení spáchá sebevraždu. Pokračuje také nelehký osud Karla Pecolda (Václav Postránecký). I on se ve vězení má stát  informátorem, pokud na to přistoupí, bude mu zkrácen trest. František Filip dokázal  se svojí geniálně citem ovládanou televizní režií zaujmout, ačkoliv jeho seriál nedisponuje nikterak vysokým tempem. Většinou se obrazy střídají v jednom nastaveném tempu, které představují velmi často perfektní herectví. Míša Born, respektive jeho představitel, je sice až směšně přestárlý, Krejča vypadá, že co nevidět vstoupí  do klubu čtyřicátníků, ovšem jeho příjemné civilní ztvárnění jedné ze stěžejních postav mělo něco do sebe. Jiří Vala v téhle epizodě byl odsunut do pozadí. Přijde mně, že je celkem válcován zajímavějšími osudy ostatních seriálových kolegů. A po Zlé krvi, kterou nese i název seriálu, s takovým přístupem může být brzy definitivně odsunut na vedlejší kolej. Celkově se seriál vyplatí sledovat. 8/10 ()

Epizoda 6 (1986) (E06) 

Pozvolný dojezd. V podstatě nastavovaná kaše. Boháč Nedobyl, který byl hlavní postavou, v minulé epizodě zemřel. A vyprávění se ubírá novým směrem. Navíc bylo poměrně  odvážné nechat zemřít stěžejní postavu seriálu takto předčasně, kdy do konce zbývají ještě dvě epizody. Objevují se nové postavy. Nedobylův osmnáctiletý syn a nadaný houslista hlásí nástup na scénu. Marek Brodský, hvězdička své doby, není v pozici velkého tahouna. A jeho přítomnost až nudí. Nic na tom nemění ani setkání s mladou Emmou Destinovou (Libuše Šafránková). Unylé vody rozčeří až příchod energického Jiřího Císlera v roli agitátora Mrvy, který je novým informátorem našeho starého známého policejního komisaře Kiesela (Luděk Munzar). Mládež, která  vede protistátní řeči i tajnou činnost, je rázem v ohrožení. Tahle epizoda se zvedla z nevýrazné sféry jen díky skvělé dvojce Munzar a Císler. Celkově  ale bylo znát zmizení charismatického Jiřího Valy ze scény. A riziko protistátní činnosti revoltující mládeže se už v seriálu řešilo nemalou měrou, takže tohle bylo jen takové opáčko. 6/10 ()

Související novinky

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama