Reklama

Reklama

Sametka

Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1967, 14 min

Obsahy(1)

Poetické vyprávění podle námětu rozhlasové hry amerického autora Normana Corwina. Film obletěl celý svět a získal ceny na mnoha festivalech, například v Cannes, Benátkách, Rimini, svého času dokonce i v Teheránu. (oficiální text distributora)

Recenze (18)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Režie, scénář a výtvarník: Zdeněke Miler. Roztomilá animovaná pohádka o jednom velkém později i slavném přátelství mezi jedním malým klukem a malou zelenou housenkou. Ten konec musel být pro malé děti zvláště velice citlivý..Ale nakonec vše dopadlo dobře. Velice povedený snímek animací stále ve stylu Krtka. Líbila se mi i lehce zapamatovatelná hudební složka, trochu ve stylu vítězství. Snímek, jenž získal šest cen mimochodem v Rumunsku, Itálii, Francii nebo dokonce i v Íranu! ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Kdo by se rád nepodíval na housenku, která tančí na hudbu, kterou vyluzuje malý chlapeček ze své harmoniky? Leč ze všeho stává až příliš velká komerce, která tu dosahuje (v r. 1967!) docela velkých globálních rozměrů... Housenka ale nachystá chlapečkovi zvláštní vánoční překvapení. Chlapeček pochopí a... pouští motýla na svobodu. Krátký filmeček, který potěší, ale lze se nad ním i slušně zamyslet... Velice pěkná výtvarná i hudební stránka. Mnohá ocenění na festivalech si jistě zasloužil! ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Miler svým originálním a nezaměnitelným rukopisem stvořil lyricky podmanivý animovaný snímek Sametka, určený především dětem. Hudební vložka Wiliama Bukového hravě a citlivě podporuje zpěvnou něžnost atmosféry. Úhel pohledu je mírně satirický, nechybí potřebná příchuť dětské nezbednosti a bezelstně a s kreativní fantazií si vychutnává své vlastní vrcholné okamžiky. Myšlenka poselství je jasně definovaná a závěrečné nalezení harmonie pochopení zdůrazňuje všudypřítomnou autorovu laskavost. Zdeněk Miler si za svou ušlechtilou lyriku dětské kresby a čistého souznění s přírodou zaslouží uznání. Zdeněk Miler se svou neagresivní lidskostí patřil mezi nejpříhodnější filmové tvůrce se zaměřením na nejmenší lidičky, kterým vždy ukazoval směr slušnosti.. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Proč by se dítě nemohlo přátelit třeba s housenkou. Pes i kočka jsou už ohraní a když ta navíc umí i tančit musí z ní být logicky světová celebrita. A to měla dvojice ještě smůlu, že nežila v době dnešní, tedy youtube a sociálních sítí. V jedné chvíli je také dobře nastíněno, jak může být fanouškovské šílenství i zrádné. Nadčasový ale snímek přeci jen je. Nadnárodní firmy chtějí na slávě rychle vydělat a tak vzniká řada produktů na obale s housenkou, známky, kolotoče, lampiony atd. Tím vzniká jasná snaha udělat malé zelené kamarádce život snazší a hlavně pohodlnější. Není ale divu, že býti cvičenou opicí, pardon housenkou, nemůže fungovat  věčně... Ale pokračování s cvičeným motýlem už nevzniklo. U filmu Modrý kocourek jsem se podivoval nad tím, proč je tam plakát s krtečkem. Vzal jsem si však lupu, neboť mi už bylo divné, že je i zde, a konečně to chápu... ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama