Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (494)

Matty 

všechny recenze uživatele

Temný obraz je experimentem, jehož cílem je divák a jeho reakce. Jak lze reagovat na zvláštním způsobem animovaný příběh z blízké budoucnosti, který se hemží feťáky a narkomany a jehož hlavní hrdina vystřídá tři různá jména, tedy kromě toho, že se coby detektiv z protinarkotického snaží odhalit sebe samého coby drogového dealera? Příběh, který je vám naservírován však není důležitý, příběh je hrou bez pravidel. Důležitější je, jak k němu přistoupíte, jak budete hrát. Feťákům není dobré důvěřovat, jenže co když jsou feťáci všichni? Co když je celý film jednou velkou lží? Není takový přístup příliš paranoidní? Co když je to jediný správný přístup, vždyť scénář vznikl podle autobiografické knihy P. K. Dicka, svého času drogově závislého. Bezprostředně po zhlédnutí jsem byl odhodlán odbýt Temný obraz třemi hvězdičkami, ale když jsem na něj ani po 12 hodinách nedokázal zcela přestat myslet, došlo mi, že tohle bude tvrdší oříšek. Bez pochyb je to film nekonvenční, jehož úlohu v moderní kinematografii plně doceníme až za pár let a prozatím jej alespoň za nesmírně pracnou realizaci (18 měsíců!) budu hodnotit lehce nadprůměrně. 75% Zajímavé komentáře: Triple H, lakikaki, ]V[()Rt ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dickovy temné vize se věrně otiskly do filmového tvaru. Oceňuju to, jak si Linklater dokáže umě pohrávat s náznaky a mnoho motivů nechává na divácké představivosti, přesně tak, jak to rád se svými čtenáři dělával tenhle kultovní spisovatel. Na druhou stranu mi tam ale chybí větší autorský přístup, který by snímek rozpumpoval do osobitější polohy a originální výtvarná stránka v tomhle případě nestačí, protože v rozbředlém vypravěčském stylu se brzy začne zajídat. Každopáně, P. K. D. by měl jistě radost. 3 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice zvláštní film, hlavně díky neobvyklé animaci, která za začátku vypadá hodně divně, ale časem jsem si na ní zvykl, i když mě spíše ze začátku odrazovala. Příběh je podle světoznámého sci-fi spisovatele P. K. Dicka, takže nečekejte jen obyčejnou jízdu blízkou budoucností, ale i hlubší myšlenku, kterou tento film určitě má. Jen je třeba pořádně jednotlivé scény sledovat a vnímat co se kolem děje, animace k tomu dávají ohromný prostor. I tak jsem byl po shlédnutí vcelku příjemně překvapen, čekal jsem horší a zmatenější film, ve kterém se budu ztrácet, což se z části povedlo, ale i tak to za shlédnutí rozhodně stálo. --- Dám inzerát do LA Times. Moderní dům 4+1, 2 záchody, perfektně a rychle splachující, všechny místnosti plné špičkových drog, navíc jsou v prodejní ceně. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Richard Linklater už dokázal, že je všestranný režisér, který miluje experimenty a točí filmy z lásky (a pravděpodobně přátelství). Temný obraz podle knihy P.K. Dicka perfektně vystihuje atmosféru a myšlenky tvůrce. Nejvíce tomu pomáhá překreslení herců speciální metodou, která je naprostý základ pro speciální oblek, v kterém chodí oblečen Keanu Reeves, aby nebyla prozrazena jeho skutečná identita jako tajného policisty (nebo tajného zločince?). On, Winona Ryder, Robert Downey Jr. a Woody Harrelson jsou skvělý herci a potvrzují to i zde. Animace jim ještě více pomáhá a všichni se vyjadřují nezaměnitelným způsobem. Richard Linklater režijně film zvládá a myslím, si že ho natočil jak nejlépe to šlo. Pár nudných částí se dá přehlédnout, ale pokud diváka atmosféra podivuhodného světa autora předlohy nepohltí, film bude zklamáním. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Linklater .. Není tajemstvím, že žijeme v prostředí závislostí… To platilo v době, kdy Dick svoji knihu napsal (1977), platí to dnes a platit to bude i v (ne)daleké budoucnosti, kam své dílo zasadil scénárista a režisér Richard Linklater. Jeho rukopis jde cítit hlavně v dialozích, kde se skutečně vyřádil a jsou excelentně podané. Bezchybní jsou i herci, kteří psychické pohnutky a paranoiu svých postav předvedly na výbornou. Co snímku nelze upřít je to, že díky zvolené animační formě vypadá velice neotřele a originálně. Vše krásně podtrhuje onu záludnou a bolestnou podstatu příběhu… Leise. _ 85%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Výborne zadaptovaný Dick. Zvolený spôsob animácie perfektne dotvára atmosféru príbehu plnej paranoie a schizofrénie. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Linklater je vizionář. Knihu jsem sice nečetl, ale toto zpracování opravdu mělo atmosféru, i když vlastně nevím jak to popsat. Docela často je tenhle film vlastně i komedie. Objevují se hlášky typu "Namísto pozvolného udušení Charles Freck začal halucinovat. Další co si uvědomil byla interdimenzionální příšera stojící u jeho postele." Výborný film, ne pro každého, ale každý by měl ocenit vizuální stránku a opravdu prdlého Roberta Downeyho Jr. a ještě víc ujetého Woodyho Harrelsona. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Substance D. D znamená Debilita, Deziluze a Dezerce. Nebo Definitivní smrt..... . Jestli jsem kdy u některého filmu napsal, že se v něm moc mluví, tak tady se mele o sto sex. Dokonce jsem musel vzdát titulky, protože mi unikala vizuální stránka, která je vyjímečná. Asi by to chtělo znát předlohu. Šlo to trošku mimo mě. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem se na to dívat 10 minut. Odporná grafika, neustále se měnící tváře, otřesné stínování lesklých ksichtů a obsahově katastrofa !!!! Větší hovadinu jsem neviděl. To už Ošklivka na Primě je zajímavější! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem příliš paranoidní na to, abych dokázal sledovat film, ve kterém je paranoidní někdo jiný. Nicméně kreslený junior Downey mne hodně bavil, ale to ostatní mne zlehka míjelo. Možná, kdybych se na film lépe připravil nitrožilně či nitronosně, tak bych si z něj něco odnesl, ale takhle to pro mne byla jen průměrná podívaná s herci, kteří se nechali rozložit na pixely a znovu složit v dvojrozměrném prostoru. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Vizuální podoba se skvěle hodí k příběhu - výsledkem je velmi atmosférická dickovská adaptace s fajnovým obsazením. Samozřejmě to není film pro "masového" diváka (na to je příliš pomalý a "rozostřený"), ale to není ani předloha. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Myslim, že je na tomhle filmu až moc vidět vítězství formy nad obsahem, celej děj je příšerně nudnej a nezáživnej a ani známý herci, včele s Keanu Reevesem, to moc nezednou. Snad jenom Woody Harellson je zase s tim svým zvláštním projevem nepřehlídnutelnej. Krom toho ani ta vizuální stránka se mi moc nelíbila, sice se jedná hlavně pohybově a takovou malou revoluci, kdy to vypadá skvěle realisticky a celkem působivě, ale ty rozmálzý držky, barvy a špatná hra světel to dost srážej. Daleko víc se mi líbila černobílá Renesance než tohle. Nicméně když v tom někdo nějakou myšlenku bude chtít vidět, tak jí asi najde, ale film sám osobě to je nudnej ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To, co v oblasti hraného filmu představuje Blade Runner, to ve světě animovaného filmu představuje Temný obraz. Jeden z mála filmů, který dokáže svět předního autora sci-fi žánru Philipa K. Dicka zhmotnit a předvést ve vší jeho složitosti. Je to esence všech motivů a prvků, které se v Dickově tvorbě vyskytovaly. Paranoidní atmosféra, kdy divák dlouho netuší, kdo je kdo, jaké jsou motivy hrdinů příběhu, na čí straně hrdinové vlastně stojí a za co bojují. Svět drog, které Dick poznal opravdu důvěrně - nejspíš neexistuje droga, kterou by si nepíchl, nepožil nebo nevdechl. Motiv nadřízeného, který hraje vlastní hru - Philip K. Dick byl k autoritám tohoto druhu nesmírně nedůvěřivý. Zrovna tak motiv halucinací, kdy hrdina v určitém momentu neví, co je reálné a co je pouhou představou. Temný obraz má podmanivou atmosféru a zajímavé výtvarné provedení, kdy živí herci byli naskenovaní a jejich animované protějšky jsou věrnou kopií svých předloh. Celkový dojem: 90 % - jako fanoušek Philipa K. Dicka nemohu jinak. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Substance D. D…D znamená debilita, deziluze a dezerce. Dezerce vašich přátel od vás a vaše od vašich přátel. Každý od každého. Izolace, samota, nenávist a vzájemná podezíravost. D je konečně definitivum. Pomalá smrt. Od hlavy dolů. To je vše.“ Upřímně řečeno, po filmu jsem se primárně sháněl jen kvůli animaci. A ta byla výborná, i když si na ni člověk musí chvíli zvykat, hlavně tedy na oblek neustále měnící svou podobu. To by bylo ovšem vše i k žánru sci-fi (vcelku překvapení, když si vybavím filmy natočené dle Dicka, např. Blade Runner, Total Recall, Minority Report, Správci osudu atd.). Krom svérázných postaviček (animace spolu s originálními hlasy jim rozhodně dokázaly vdechnout život) stojí za zmínku zejména atmosféra. Ve filmu vládne paranoia, zmatení, nejasnost…zkrátka věci, které zažívá hlavní hrdina a dílo je v určité míře přenáší i na samotného diváka, který se musí snažit rozpoznávat, o co vlastně jde a v kterých momentech vládne iluze. Konec byl fajn včetně toho pokusného králíka (či spíš volavky). Dávám solidní 4*. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, v němž se fantasticky snoubí zajímavý a neokoukaný styl animace s na první pohled složitým, na druhý však - ve své podstatě - jednoduchým příběhem s výrazným poselstvím. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre zvolená grafika. Prevratne spracovaná, cool, drzá a skvelo vydetailovaná. Samozrejme ak nechceme ísť do podrobností aby bol vidieť každý sval a podobne. Scenárovo to bolo ale kúsok slabšie, s podobným nápadom by sa dali robiť divy. Málo napätia neodpustím. Všetko však zachraňujú vydarené dialógy a Rory Cochrane. 75%. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Některá díla měla zůstat jen psaná. Smršť zfetovaných keců se mi zdá natolik odpudivá, že nedokážu získat žádné sympatie k filmu... A bohužel, forma je na nich postavená, takže dobrá myšlenka je utopena. ()

Reklama

Reklama