Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

castor 

všechny recenze uživatele

V blízké budoucnosti se banda přátel kdesi v Kalifornii sjíždí na nové droze s názvem substance D. Nemají však potuchy, že jeden z nich je agentem protidrogového oddělení. S látkou otce moderní sci-fi Philipa K. Dicka laškoval už Charlie Kaufman, projekt ale skončil v rukou Richarda Linklatera, který se pohybuje od romantických látek, westernů, hudebních komedií až ke „kritikám“ fastfoodových řetězců. Tentokrát se pustil do náročného kultovního románu, který nejprve vznikl jako hraný film a potom jej náročnou technikou překresloval do realistické podoby, nutno podotknout s výrazným schizofrenním nádechem. Výsledek ovšem zaostává za očekáváním. Světlo světa spatřil pochmurný (dějové místy nejasný) animovaný film, který ovšem více mluví (někdy až příliš), jeho bizardní postavy ztvárněné hollywoodskými hvězdami kromě bravurní animace nikterak nezískají divákův zájem a nějaké zásadní kritiky současné společenské koroze se nedočkáme!! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to viac ako kniha, pretože už som vedel, do čoho idem. Kniha ma skôr plynule srala, čo spravila nakoniec až záverečná pointa. Pritom sa určite jedná o vizionárske dielo, lenže aby som si ho užil som cítil, že by vonku museli byť 90.te roky a ja by som mal byť ezo-sci-fičkar a počúvať Sepulturu. Pritom na iné Dickove veci som vždy dával päť hviezdičiek. Tá forma tomu sedí. Linklaterovská animácia vyzerá jak video z GTA-čka, a Winona a Downey jr. do toho skvele zapadajú. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca paranoia schyzofrénia depresia konšpirácia halucinogenné psycho vyzuálne opodstatnene prevedené vnímanie a myseľ feťákova dialógy (prevody na bicykli, cesta autom =)). Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane, Winona Ryder najdokonalejší výber hercov v dejinách filmu :() ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zvláštne, netradične, originálne a nápadito animovaný americký sci-fi thriller "Temný obraz" je odvážny kinematografický experiment. Hoci nemám animované filmy príliš v láske tento titul ma svojim spracovaním hodne zaujal. Žiaľ moja antipatia ku Keanu Reevesovi je tak silná, že mi vadila i jeho animovaná podoba. Tiež mi vôbec nesedela tá coolová psycho drogovo feťácka téma. Progresívne animácie ma síce ohromili, ale takmer všetko ostatné ma sklamalo. ** ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To, co v oblasti hraného filmu představuje Blade Runner, to ve světě animovaného filmu představuje Temný obraz. Jeden z mála filmů, který dokáže svět předního autora sci-fi žánru Philipa K. Dicka zhmotnit a předvést ve vší jeho složitosti. Je to esence všech motivů a prvků, které se v Dickově tvorbě vyskytovaly. Paranoidní atmosféra, kdy divák dlouho netuší, kdo je kdo, jaké jsou motivy hrdinů příběhu, na čí straně hrdinové vlastně stojí a za co bojují. Svět drog, které Dick poznal opravdu důvěrně - nejspíš neexistuje droga, kterou by si nepíchl, nepožil nebo nevdechl. Motiv nadřízeného, který hraje vlastní hru - Philip K. Dick byl k autoritám tohoto druhu nesmírně nedůvěřivý. Zrovna tak motiv halucinací, kdy hrdina v určitém momentu neví, co je reálné a co je pouhou představou. Temný obraz má podmanivou atmosféru a zajímavé výtvarné provedení, kdy živí herci byli naskenovaní a jejich animované protějšky jsou věrnou kopií svých předloh. Celkový dojem: 90 % - jako fanoušek Philipa K. Dicka nemohu jinak. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Ve scéně, kdy jde Freck do obchodu s lihovinami koupit víno, objevuje se značka vína St. Ubik, která je odkazem na román Philipa K. Dicka „Ubik“. Podobně odkazuje na autora značka sluchátek „Phil D“, které má žena v kontrolní místnosti, nebo značka zápěstník kalkulačky „Phillip“, který má James (Robert Downey Jr.). (Caaslav)
  • Poté co Richard Linklater film dokončil, věnovaly mu dcery autora předlohy, Philipa K. Dicka, osobní kopii románu "Temný obraz", kterou vlastnil jejich otec. (3DD!3)
  • V Dickově domě v Marin County (ve filmu Orange County) žila jako v Temném obrazu komunita narkomanů. (Xeelee)

Reklama

Reklama