Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to viac ako kniha, pretože už som vedel, do čoho idem. Kniha ma skôr plynule srala, čo spravila nakoniec až záverečná pointa. Pritom sa určite jedná o vizionárske dielo, lenže aby som si ho užil som cítil, že by vonku museli byť 90.te roky a ja by som mal byť ezo-sci-fičkar a počúvať Sepulturu. Pritom na iné Dickove veci som vždy dával päť hviezdičiek. Tá forma tomu sedí. Linklaterovská animácia vyzerá jak video z GTA-čka, a Winona a Downey jr. do toho skvele zapadajú. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další povedená adaptace knihy od P. K. Dicka. Tato je však velice odlišná. Ať už to je tím, že se jedná o autobigrafickou knihu o závislosti nebo originální animací, která se mi až tolik nelíbila, ale musel jsem uznat, že v tomto případě se opravdu k danému tématu hodila. Nevím, jestli je možné hodnotit herecké výkony, ale co se týká dialogů, tak jsem si to maximálně užil... ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Vynikající dílo. Musím se ke čtení Philipa Dicka dostat, protože evidentně co kus, to vynikající myšlenka. Temný obraz si dokonce říká o titul Nejlepší zpracování Philipa K. Dicka. 90 minut jsem hledal nitě a snažil se poskládat dohromady příběh a stále se mi nedařilo a i po poentě, která na všechno uvrhne úplně nové světlo ještě zbylo pár nezodpovězených otázek. Projel jsem pár recenzí a zbylé dílky začly do puzzlů zapadat. Hluboké myšlenky podkreslené schválně nedokonalou kresbou a velmi zvláštní hudbou dotvářejí chaos a zmatek v Reevesově hlavě. Temný obraz je neuvěřitelně zvláštní a díky animované formě se může pustit i do nekonečné fantazie jednotlivých postav (přeměna v brouky, flashback k rodině) a také si hraje s obrazovkou (rychlý posun děje, občasné přerušení ostrosti) . Je tu jedna scéna a to ta s 18ti rychlostním kolem, kterou bych vyšrtl, ale tím je se zápory asi konec. O vyjímečnosti snímku jsem byl přesvědčen od prvních minut, ale to hlavně díky vyjímečné formě, naopak v tom, že i myšlenkově a dějově se jedná a mistrovský kus mě utvrdil až úplný závěr. Vše je ještě dotaženo doslovem a titulkami podkreslené muzikou, která pasuje. Linklater je frajer, že se pustil do zpracování něčeho takového. Klobouk dolů ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Scanner Darkly" je rafinovane kamuflovaným detektorom hláv závislých osôb, ktoré si frčia po vlastnej koľaji a popri tom rozohrávajú dialógy kapku náročné. Tieto slovné výmeny sú však maximálne vychytané a tamojší týpci dávkujú svoje paranoidné stavy bez ostychu a na tvrdo. Čo požívajú? Že by psychotropné látky (psýcha=duša; tropos=smer) sympatomimetické amíny barbituráty, benzodiazepínové deriváty? Alebo omamné látky, prirodzené či syntetické morfiové alkaloidy (hašiš, kokain, marihuana)? Zjednodušme to na látku D a posuňme sa bližšie k ceľkovému významu "Temného Obrazu". Kto všetko je vlastne "feťák"? Kto všetko je zabásnutý v imaginárnom väzení s názvom falošná spoločnosť? A aké to má všetko následky? Richard Linklater svojou zdatnosťou v rotoskopii a tématickou trúfalosťou načechral pôdu pre každého z Vás a čaká na reakciu. Vaša odpoveď? ()

nunka 

všechny recenze uživatele

"Temný obraz" pôsobí pútavo a nevšedne - a to len vďaka namotávajúcej animácii. Nevyrovnane je to najlepšie zhodnotenie! Vizuál totiž vysoko prevažuje obsah. Tematicky som mala pocit, že sledujem Requiem for a dream v prekreslenej podobe, no vizuál bol prehlušujúci a tak celé to na mňa zapôsobilo skoro na výbornú... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Film sa pôvodne natáčal ako hraný, a až neskôr sa režisér rozhodol preanimovať - na obraz natiahol originálny obraz komiksového štýlu, vďaka čomu sa film stal povestný už dlho pred premiérou. Túto unikátnu technológiu Linklater už kedysi použil na film s podobnou tematikou, Bdelý život (2001). (Greenpeacak)
  • Ve scéně, kdy jde Freck do obchodu s lihovinami koupit víno, objevuje se značka vína St. Ubik, která je odkazem na román Philipa K. Dicka „Ubik“. Podobně odkazuje na autora značka sluchátek „Phil D“, které má žena v kontrolní místnosti, nebo značka zápěstník kalkulačky „Phillip“, který má James (Robert Downey Jr.). (Caaslav)
  • Malou roli si v tomto filmu o vládní konspiraci proti občanům zahrál americký moderátor Alex Jones, známý svou propagací konspiračních teorií o Novém světovém řádu. Příznačně se zde objevuje v roli pouličního kazatele, který s megafonem varuje před látkou  a kterého následně zatknou vládni agenti. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama