Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (87)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Originalitu v kostýmní romantice je netřeba hledat. Tady se hraje spíš na to, jakým stylem se látka podá než, kdo napíše příběh s překvapivějšími zvraty. Nicméně, když už jsme u toho, mně to připadá jako mix Pýchy a Předsudku a Panství Downton (fanoušci poznají, že si zde zahrál i jeden stejný herec.) Dramatický oblouk ústřední romance se skutečně vyvíjí jako u Jane Austenové s tím rozdílem, že se tu postavy mohou projevovat poněkud živelněji. (Tzn. rozčilování povoleno, ale polibek pochopitelně až na závěr.) Dále tu ale máme i sociální drama, které nám připomene, že manuálně pracovat v 19. století nebyla žádná slast, a že je lepší si normálně promluvit než si snižovat IQ vyřváváním v davu. (A že za kouření na pracovišti schytáte nejen vyhazov, ale i jednu do zubů.:)) Každopádně se toho tu neděje málo a čtyři hodiny uběhnou jako voda. Každý díl navíc obstojí dobře sám o sobě, přičemž především druhý a třetí výrazně gradují. Herecké obsazení je bezchybné a vévodí mu samozřejmě Richard, který hraje stejně dobře jako vypadá. (Což se o hlavní hrdince po vzhledové stránce tvrdit nedá, ale to je mi upřímně jedno.) Popisek k seriálu mě původně pobavil, ale nyní naprosto chápu, že kvůli němu zrušili tu diskuzi :) ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra, vynikající herci - zejména charizmatický Richard Armitage a vynikající Daniela Denby-Ashe (sitkom Moje rodina). Elizabeth Gaskell je autorkou jejíž předností je vykreslení postav, doby i atmosféry (u nás to můžeme poznat pouze na jejím románu Mary Bartonová a nově také na Alici a jejích mužích či Hříšné Lizzie (kratší díla v jedné knize) , jiné její knihy zatím (duben 2010) nebyly přeloženy do češtiny) a tento seriál se drží pevně jejich šlépějí a nabízí kvality románové předlohy. Nezbývá než smeknout, takovýchto historických seriálů s vypovídající hodnotou a v dané kvalitě je poskrovnu a když se už objeví, tak jsou zpravidla britské produkce - tímto děkuji britským tvůrcům. 100% ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak mi tato minisérie mohla uniknout, rok vzniku 2004! No, nedostatek byl napraven, skoukla jsem ji za dva večery a blahořečím BBC, jen víc takových filmů na různá témata. AnglieRole kamenného a neukecatelného majitele přádelny byla napsaná na tělo pro Richarda Armitageho, umí fakt dobře hrát a i kdyby něco nedokázal, upřeně se na vás podívá a jste v .. rejži. Jen silné povahy jako Margaret mu nepodlehly hned v prvním díle. Kdo se mi další velice zamlouval, byla postava vedoucího stávkujících, bohužel nevím jméno, u některých není foto. Vřele doporučuji pro odkojené austenovce a austenky a jediný důvod, proč nedám pět* je ten, že hlavní představitelka Margaret, jakkoli půvabná, mi chvílemi připadala, že je duchem tisíce mil daleko, prostě trochu mimo. Nevím, jestli to bylo na režisérovo přání nebo její vlastní vynález... Ale skalní fanoušci, já si vždycky musím trochu šťournout, když si něčeho všimnu, jinak to nemělo chybu. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

80% ... Především - neuvěřitelně příšerný český titul. Děsný přehmat, pokud adaptace klasického britského románu svým názvem evokuje lacinou, erotickou story někde v Tichomoří. Série je výborná - svým zasazením a celým "třídním bojem" a pochmurně průmyslovou atmosférou tolik odlišná od adaptací Austen. Právě to mě zaujalo snad nejvíc. BBC ví, do čeho investovat. Armitage byl navíc výbornou volbou, dobře se na něj dívá :) a svým výkonem přesně vystihl všechny polohy Thorntonova charakteru. Hlavní hrdinka vedle něj ovšem byla neskutečně unylá a popravdě to, že o něj neměla zájem, mohl být tak jediný vysvětlitelný důvod, proč by ji vůbec zaregistroval. Přes herectví Daniely Denby-Ashe (v které navíc ani při nejlepší vůli nevidím tu největší místní krasavici) se jen tak nepřenesu. Emoce se dřív jistě tak veřejně neprojevovaly, ale snad alespoň v soukromí si směli poplakat nad ztrátou rodiču. Margaret má ovšem, ať jí zmítají pochyby, je rozčilená, kaje se nebo truchlí, konstantní výraz. Takže pro mě ne. Jinak skvělá kamera - poetické záběry v továrně stály za to. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Sever a Jih, ale tentokrát anglický. Minisérie ve stylu Jane Austenové a mé srdce plesalo. Překrásný a skutečně charismatický John Thornton (ach ten úsměv, ale i zaťaté zuby, když jej Margaret odmítá), který je sice "zlým" pánem, ale nic není až tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Margaret je pak neuvěřitelně svá a tvrdohlavá (no ale vážně, kde vzala tak vysoké mínění o sobě?) a nápadníci jí padají k nohám a ona se jen diví a stroze odmítá. Ale...No na pozadí je dickensovské téma továren a bídy a sociální nepokoje mezi jednotlivými třídami. A hlavně kradmé pohledy, ale i ty dlouhé a toužebné a podmanivá hudba a neskutečná romantika. A to já někdy můžu, ba přímo musím a je toho jako šafránu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • V závěru 3. epizody vidíme Johna Thorntona (Richard Armitage) vstupovat do domu Haleových pouze s cylindrem v ruce, uvnitř ale už drží svazek knih. (rhiannon)
  • Choroba z povolání pracovníků v textilním průmyslu, kterou trpí Bessie Higgins (Anna Maxwell Martin), se jmenuje byssinóza. (rhiannon)
  • Ve scéně, kdy Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe) přináší svůj košík s chlebem do ulice, kde bydlí Higgins (Brendan Coyle) se svou rodinou, je možné vidět, že jeden bochník je zabalený v silikonovém sáčku. Ten ale v době, ve které se příběh odehrává, ještě nikdo neznal. (ashqa.fi)

Reklama

Reklama