Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (88)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, jen Margaret mohla hrát krásná herečka, když už se všem chlapům kolem ní podlamují kolena a né obsadit takovou škebli! ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Sáhnout po BBC minisérii je zkrátka sázka na jistotu. Nečekala jsem, že mě příběh o naivní, ale uvědomělé dívce z prosluněného jihu, která přijede na chladný špinavý sever, tolik osloví. Ale stalo se. Přestože hlavní hrdinka někdy kouká jako vyplašená laň a chová se hloupě, pro její sympatie a empatii se na ni nelze zlobit. Navíc její herecký partner charismatem jen srší, takže to částečně vynahrazuje typické momenty "nemohu s vámi být, protože jsem příliš hrdá", které se objevují snad již v každé dobové romantice. Trochu otravné to je (zde navíc velice nevhodné a bezdůvodné), ale proč si jednou za čas nezasnít a neprodloužit si čekání na happy end :)) Mimo to jsem očekávala, že vztahy mezi továrníky a jejich zaměstnanci mě budou nudit a bude to klasická vata, ale nic takového se nestalo, opravdu to nepůsobí tak, že chtějí jen zaplnit čas, než dají dvě hrdličky dohromady. Zase jednou tleskám, BBC. A mimochodem, nesouhlasím s tím, že pan Thornton je druhý pan Darcy. Koneckonců on měl předsudky, ale pyšná byla jen Margaret :)) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Poetický zážitek přesně podle mého gusta, který pobaví i rozesmutní. Tak teď už vážně, mám slabost pro tyhle příběhy. Ne nadarmo se říká, že někoho milovat znamená víc než jen myslet na vlastní štěstí. Čtyřhodinová podívaná stojí určitě za to. Mimochodem, proč nezachovali originální název seriálu North & South, to nechápu, vždyť ten název Láska v bílém pekle je fakt pitomost. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle 3*, uvidím, jak se to bude odvíjet dál. Po druhém díle stále ponechávám na stejném hodnocení. Zajímavé prostředí, děj docela dobrý a lákavý, ale herci mi nejsou moc sympatičtí. Po zhlédnutí třetí části mám ze seriálu jako celku lepší dojem. V hlavě mi i po skončení ještě hezkou chvilku zněla ústřední hudba a konečně se začalo dít něco, co nadzvedne zadky. Už při sledování poslední části jsem si říkal, zda nakonec nezvednu hodnocení o jednu hvězdu. Zamyslel jsem se nad seriálem jako nad celkem, nad vývojem jednotlivých postav, nad jejich charaktery a musím uznat, že jde opravdu o zdařilé romantické drama. Jednou z nejkladnějších stránek tohoto počinu je rozhodně hudba. A už konec, zvyšuji hodnocení. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na pozadí kvalitně vystavěného romantického příběhu snímek popisuje drsné počátky a pozvolné "zmoudření" nastupujícího kapitalismu.Pátou hvězdičku mi vyrazil z ruky až zkratkovitě romantický závěr. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna výprava a slušná dobová atmosféra - to sú pevné základy, na ktorých tento mini seriál stojí. Aj herci boli slušní. Na druhú stranu by som mal výhrady k obsahovej stránke - niektoré situácie ako i riešenie problémov mi prišli dosť zvláštne a akoby nasilu vymyslené len preboha aby to dokopy dávalo nejaký zmysel. Postaviť pointu na obyčajnom nedorozumení, ktoré sa dá vysvetliť za pár sekúnd sa mi zdá až príliš lacné. Alebo možno som len chlap, a toto je niečo skôr pre ženy. Vďaka formálnej stránke to ale na ten slabší nadpriemer stačí. 70/100 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

A zrovna když jsem si myslela, že pan Darcy zůstane nepřekonaný coby král viktoriánských romantických dramat, dorazí Richard Armitage a jeho charismatický severský továrník John Thorton. Tohle je romance ze stejného soudku jako Jana Eyerová nebo Pýcha a předsudek. Máte tu poměrně důležitou zápletku, která přiblíží těžký život dělníků na severu Anglie, a nějaké to rodinné drama, ale nepleťme se. Tohle je minisérie o tom, jak se starosvětská hrdinka Margaret a drsný podnikatel s dobrým srdcem na sebe žádostivě dívají (a vášnivě se hádají), aniž by kvůli společenským konvencím mohli dotknout. Ve vzduchu je sexuální napětí, hrdinové si zoufale nerozumějí, protože jim to nedovolují jejich předsudky (scéna prvního požádání o ruku je parádní!), a padají hlášky jako "Vy nejste pravý gentleman!". Vše směřuje do uspokojivého závěru, který nabídne jeden z nejlepších televizních polibků. Pro milovníky a milovnice romanťáren určitě doporučuju. Už kvůli zmíněnému lahůdkovému Armitagovi. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V podstate ide o ďalšiu verziu ženských románov z viktoriánskeho Anglicka. Tragicko -melancholická romantika, ktorá je okorenená špinavými praktikami priemyselnej revolúcie. Človek sa po vzhliadnutí podmienok v továrňach ani nediví, že tí robotníci nakoniec šli v Rusku za Leninom. Ale to je iný príbeh. Tu je hlavný hrdina kópiou pána Darcyho, hoci nie je až taký suchár. Možno by film na mňa zapôsobil viac, ale tá hlavná herečka je ozaj fádna. Daniela Denby-Ashe má síce poľsko-francúzsky pôvod, ale po otcovi Poliakovi chytila len málo slovanských rysov. Alebo, že by nebol v skutočnosti jej otcom? Dúfam, že to nebude čítať. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak mi tato minisérie mohla uniknout, rok vzniku 2004! No, nedostatek byl napraven, skoukla jsem ji za dva večery a blahořečím BBC, jen víc takových filmů na různá témata. AnglieRole kamenného a neukecatelného majitele přádelny byla napsaná na tělo pro Richarda Armitageho, umí fakt dobře hrát a i kdyby něco nedokázal, upřeně se na vás podívá a jste v .. rejži. Jen silné povahy jako Margaret mu nepodlehly hned v prvním díle. Kdo se mi další velice zamlouval, byla postava vedoucího stávkujících, bohužel nevím jméno, u některých není foto. Vřele doporučuji pro odkojené austenovce a austenky a jediný důvod, proč nedám pět* je ten, že hlavní představitelka Margaret, jakkoli půvabná, mi chvílemi připadala, že je duchem tisíce mil daleko, prostě trochu mimo. Nevím, jestli to bylo na režisérovo přání nebo její vlastní vynález... Ale skalní fanoušci, já si vždycky musím trochu šťournout, když si něčeho všimnu, jinak to nemělo chybu. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Aj keď kvalitných seriálov z dielne BBC som už videla veľmi veľa, stále ma neprestáva udivovať ten dokonalý spôsob spracovania príbehov, vynikajúci výber hereckého obsadenia a spôsob rozprávania príbehov. A vždy sa nájde aj taký, ktorý ma nadchne a prekvapí nadmieru, a sem patrí aj tento seriál. Priznám sa nepoznám doposiaľ knižnú predlohu (chystám sa túto chybu čo najskôr napraviť), ale nemyslím si, že by prečítanie knihy malo mať nejaký vplyv na to, že túto minisériu zaradím k mojim srdcovkám. Príbeh možno trochu vzdialene pripomína Pýchu a predsudok od Austinovej, ale čo sa týka obsahu zdá sa mi oveľa prepracovanejší, najmä čo sa týka postupnej premeny hlavnej hrdinky, pretože tu na rozdiel od P&P nedochádza len k zmene postoja voči určitému človeku, ale aj k prerodu celej osobnosti v oveľa zaujímavejšej a dramatickejšej forme. Už teraz viem, že tento seriál si onedlho po prečítaní knihy, určite pozriem znova! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalé. Hlavní představitel s fyziognomií mezi černým lišákem a havranem bere za srdce, když se pousměje, nebo žádostivě zadívá. Ale vážně: je znát, že z románu scénář musel dost vynechat, mnohé motivy jsou jenom naznačené a nemají dost prostoru na plné vyznění. Vlastně i ústřední dvojice se spolu setkává jen sporadicky. Důvod změny hrdinčina smýšlení o jejím nápadníkovi si musí divák hodně domýšlet. ///////// Přesto, jsou tu skvěle vykreslné charaktery, výborné herecké výkony a jak už u těcho seriálů BBC bývá zvykem - výprava, která sedí, nepůsobí vyumělkovaně, ani jako v muzeu. Prostě, jako kdyby kameraman vyšel ven na ulici a tam natočil právě procházející lidi v cylindrech a krinolínách. /////// Příběh není nijak objevný. Je to Pýcha a předsudek mixnutá s probouzejícím se dělnickým hnutím. Na rozdíl od Austenové jsou ústřední postavy E. Gaskellové náchylnější k prohřeškům proti konvencím. ( Neumím si představit, že by hlavní kladný hrdina v románu od J. A. někoho zbil nebo řekl své vyvolené, že mu na její pověsti nezáleží). To je ale odlišným prostředním a možná i charakterem autorek. ////// Rozhodně stoj za shlédnutí všem, kteří se nebojí přívlastku "romantický". ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nemylte se, i přes téma kapitalismu jde tahle minisérie pevně ve stopách Pýchy a předsudku a Jany Eyrové. I tady k sobě ústřední pár od začátku cítí silnou vazbu, ale zároveň jsou tak trochu sociálně retardovaní a jejich zázemí je naopak rozděluje. Ačkoliv je hlavní hrdinka zahraná dobře (a přesně), je to Richard Armitage, kdo si krade scény pro sebe. Za ten soustředěný výkon, výmluvné pohledy na Margaret a seveřanský přízvuk v kombinaci se sametovým hlasem si zasloužil každou libru. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Vynikající BBC minisérie, adaptace knihy z pera mi neznámé Elizabeth Gaskell, s vynikající atmosférou, hudbou a výbornými herci. Ačkoli se místy může zdát schematická podle vzoru Austen s postavami napevno zaškatulkovanými, dohromady všichni a vše tvoří životný svět průmyslového města konce 19. století, v jehož čele stojí charismatický (!!!) gentleman Richart Armitage. Nerada to říkám, ale bez něj by ta série byla pravděpodobně poloviční. I believe I have seen the hell... It is white. Snow white..." ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Už po úvodním zorientování se v postavách a prostředí není těžké odhadnout, jak se to celé bude vyvíjet. Něco podobného jsme tady měli nesčetněkrát. Jenomže je to tak pěkně udělané a atmosféra narosto výborná, že jsem dokoukala poslední díl a říkala si "To chci vidět znovu". ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Má další oblíbená BBC adaptace tentokrát románu Elizabet Gaskell - North and South. Krásně vystavěný příběh a atmosféra. Vynikající herci!! Není velkým překvapením, že se mi opět hrozně líbil Richard, který je pro svou postavu Johna Thortona fanynkami zbožňován a já jsem ostatně jednou z nich, takže Richard byl úžasný!! :) Stejně skvělá byla i Daniela Denby-Ashe. Komplikovaný příběh lásky nakonec došel krásného konce, který je mou nejoblíbenější scénou. Musím také vyzdvihnout překrásný soundtrack, který moc ráda poslouchám. http://www.youtube.com/watch?v=mn7cQZ0FO7A http://www.youtube.com/watch?v=kcVIV8plzWk&feature=related (spoiler) ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Dobře vykreslené prostředí, vývoj charakterů postav, vhodně zvolená hudba. Plus romantika jak Brno na závěr. Pro mě skvělá podívaná. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Originalitu v kostýmní romantice je netřeba hledat. Tady se hraje spíš na to, jakým stylem se látka podá než, kdo napíše příběh s překvapivějšími zvraty. Nicméně, když už jsme u toho, mně to připadá jako mix Pýchy a Předsudku a Panství Downton (fanoušci poznají, že si zde zahrál i jeden stejný herec.) Dramatický oblouk ústřední romance se skutečně vyvíjí jako u Jane Austenové s tím rozdílem, že se tu postavy mohou projevovat poněkud živelněji. (Tzn. rozčilování povoleno, ale polibek pochopitelně až na závěr.) Dále tu ale máme i sociální drama, které nám připomene, že manuálně pracovat v 19. století nebyla žádná slast, a že je lepší si normálně promluvit než si snižovat IQ vyřváváním v davu. (A že za kouření na pracovišti schytáte nejen vyhazov, ale i jednu do zubů.:)) Každopádně se toho tu neděje málo a čtyři hodiny uběhnou jako voda. Každý díl navíc obstojí dobře sám o sobě, přičemž především druhý a třetí výrazně gradují. Herecké obsazení je bezchybné a vévodí mu samozřejmě Richard, který hraje stejně dobře jako vypadá. (Což se o hlavní hrdince po vzhledové stránce tvrdit nedá, ale to je mi upřímně jedno.) Popisek k seriálu mě původně pobavil, ale nyní naprosto chápu, že kvůli němu zrušili tu diskuzi :) ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Nááádhernééé! Ked som to divala (6.2008), mala som pochmurnu naladu, sledovala som to v noci, v uplnom tichu... Urobilo to na mna ohromny dojem. Vtedy /stihla som 2 diely/ som si pomyslela, ze to je ten najuchvatnejsi film, co ma zasiahol, od Pychy a predsudku 2005. Vyliecil ma z mensieho smutku a .. navodil zvastnu atmosferku. Krasna hudba, zvlastny pribeh. Zapletka medzi hl. postavami je podobna Pyche a Predsudku, no toto je 1000 krat lepsie - film. Neviem ako kniha. /snad najdem cesky alebo slov. preklad/ Pycha je romantika, zabavna, toto je opis reality. Problemy robotnikov, chudoba, ze sa stahovali z vidieku do priem. miest aby nasli pracu avsak nie zdrave prostredie, domov len pre ich rodinu /v 1 byte zilo extremne mnoho ludi/, choroby atd. 1. 10 minut ma to nebavilo. Nastastie sa to zvrtlo na skvely film. Od vtedy az po koniec 2. dielu su moje oblubene casti. Boze hl. koniec 1. casti je genialne spracovany - biela tvaren, pise:,,I believe I ´ve seen hell. It´s white... it´s snow white..." a v tom sa objavi Thornton cely v ciernom.. cely spomaleny zaver. Úchvatné... strasne to na mna zaposobilo + do toho som si pusila tu perfektnu hudbu velmi nahlas.. ohromne ako sa ti filmari dokazu pohrat s nasimi emociami. Ale som rada, ak to dokazu a spracuju to tak ako tu. Trochu som sa sklamala v 3. a 4. diely.... uz nedosahuju kvalitu tych prvych.. Uz pribeh az tak nerozoberali ako to bolo nazaciatku, ked sme videli cely vyvoj udalosti. Potom uz skakali v case. Nevadi. Zapamatam si dojmy co na mna urobil tento film vtedy v noci. Som stastna, ze som zhliadla tento film. Rozhodne patri medzi moje favourite. Hl. 1. a 2. diel. Pre buducich potencialnych divakov: pozrite si to v tichu, ked vas nik nebude rusit, dajte hudbu nahlas a uzite si to :) ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem po tomto titulu sáhla hlavně díky Richardovi, kterého prostě miluji. Dalším důvodem byl fakt, že minisérie je z dílny BBC a ta umí historické pořady dělat pořádně. Díly jsem si pustila ihned za sebou a vytvořila si tak 4hodinový film a víte co? Mě se to moc líbilo, Richard je naptosto úžasný a na pozadí stávkujících dělníků ke všemu neodolatelný. Abych se tu nerozplývala pouze nad ním. BBC se opět povedlo zachytit krásu a hnus smetánky a krásné nitro pracující třídy. Dobře strávené 4 hodiny, hlavně těmto pořadům se nedá odpárat závěrečné "aaaach". Je to důkaz jak poutavě se dá natočit "film" na který koukáte 4 hodiny abyste si počkeli na závěrečný polibek. ()

Reklama

Reklama