Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (88)

jasiska 

všechny recenze uživatele

Toto bolo dokonalé. Taká romantická klasika ako má byť. Pripadá mi to ako niečo medzi Pýchou a predsudkom a Zámožnou ženou. Krásne spracované - hudba, kostýmy, dialógy aj herecké obsadenie. Nemôžem si pomôcť, ale obzvlášť dobre sa pozerá na Richarda Armitagea:-) Niektoré scény (hlavne tá na vlakovej stanici na konci) sú nezabudnutľné. ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem po tomto titulu sáhla hlavně díky Richardovi, kterého prostě miluji. Dalším důvodem byl fakt, že minisérie je z dílny BBC a ta umí historické pořady dělat pořádně. Díly jsem si pustila ihned za sebou a vytvořila si tak 4hodinový film a víte co? Mě se to moc líbilo, Richard je naptosto úžasný a na pozadí stávkujících dělníků ke všemu neodolatelný. Abych se tu nerozplývala pouze nad ním. BBC se opět povedlo zachytit krásu a hnus smetánky a krásné nitro pracující třídy. Dobře strávené 4 hodiny, hlavně těmto pořadům se nedá odpárat závěrečné "aaaach". Je to důkaz jak poutavě se dá natočit "film" na který koukáte 4 hodiny abyste si počkeli na závěrečný polibek. ()

Reklama

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Originalitu v kostýmní romantice je netřeba hledat. Tady se hraje spíš na to, jakým stylem se látka podá než, kdo napíše příběh s překvapivějšími zvraty. Nicméně, když už jsme u toho, mně to připadá jako mix Pýchy a Předsudku a Panství Downton (fanoušci poznají, že si zde zahrál i jeden stejný herec.) Dramatický oblouk ústřední romance se skutečně vyvíjí jako u Jane Austenové s tím rozdílem, že se tu postavy mohou projevovat poněkud živelněji. (Tzn. rozčilování povoleno, ale polibek pochopitelně až na závěr.) Dále tu ale máme i sociální drama, které nám připomene, že manuálně pracovat v 19. století nebyla žádná slast, a že je lepší si normálně promluvit než si snižovat IQ vyřváváním v davu. (A že za kouření na pracovišti schytáte nejen vyhazov, ale i jednu do zubů.:)) Každopádně se toho tu neděje málo a čtyři hodiny uběhnou jako voda. Každý díl navíc obstojí dobře sám o sobě, přičemž především druhý a třetí výrazně gradují. Herecké obsazení je bezchybné a vévodí mu samozřejmě Richard, který hraje stejně dobře jako vypadá. (Což se o hlavní hrdince po vzhledové stránce tvrdit nedá, ale to je mi upřímně jedno.) Popisek k seriálu mě původně pobavil, ale nyní naprosto chápu, že kvůli němu zrušili tu diskuzi :) ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Má další oblíbená BBC adaptace tentokrát románu Elizabet Gaskell - North and South. Krásně vystavěný příběh a atmosféra. Vynikající herci!! Není velkým překvapením, že se mi opět hrozně líbil Richard, který je pro svou postavu Johna Thortona fanynkami zbožňován a já jsem ostatně jednou z nich, takže Richard byl úžasný!! :) Stejně skvělá byla i Daniela Denby-Ashe. Komplikovaný příběh lásky nakonec došel krásného konce, který je mou nejoblíbenější scénou. Musím také vyzdvihnout překrásný soundtrack, který moc ráda poslouchám. http://www.youtube.com/watch?v=mn7cQZ0FO7A http://www.youtube.com/watch?v=kcVIV8plzWk&feature=related (spoiler) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Sáhnout po BBC minisérii je zkrátka sázka na jistotu. Nečekala jsem, že mě příběh o naivní, ale uvědomělé dívce z prosluněného jihu, která přijede na chladný špinavý sever, tolik osloví. Ale stalo se. Přestože hlavní hrdinka někdy kouká jako vyplašená laň a chová se hloupě, pro její sympatie a empatii se na ni nelze zlobit. Navíc její herecký partner charismatem jen srší, takže to částečně vynahrazuje typické momenty "nemohu s vámi být, protože jsem příliš hrdá", které se objevují snad již v každé dobové romantice. Trochu otravné to je (zde navíc velice nevhodné a bezdůvodné), ale proč si jednou za čas nezasnít a neprodloužit si čekání na happy end :)) Mimo to jsem očekávala, že vztahy mezi továrníky a jejich zaměstnanci mě budou nudit a bude to klasická vata, ale nic takového se nestalo, opravdu to nepůsobí tak, že chtějí jen zaplnit čas, než dají dvě hrdličky dohromady. Zase jednou tleskám, BBC. A mimochodem, nesouhlasím s tím, že pan Thornton je druhý pan Darcy. Koneckonců on měl předsudky, ale pyšná byla jen Margaret :)) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Leonards (Russell Mabey) byl podle původního díla námořník sloužící s Frederickem Halem (Rupert Evans) na stejné lodi. (rhiannon)
  • Ve scéně, kdy Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe) přináší svůj košík s chlebem do ulice, kde bydlí Higgins (Brendan Coyle) se svou rodinou, je možné vidět, že jeden bochník je zabalený v silikonovém sáčku. Ten ale v době, ve které se příběh odehrává, ještě nikdo neznal. (ashqa.fi)
  • Pro natáčení závěrečné scény na nádraží byl použit pouze 1 vlak. (rhiannon)

Reklama

Reklama