Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (88)

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Nááádhernééé! Ked som to divala (6.2008), mala som pochmurnu naladu, sledovala som to v noci, v uplnom tichu... Urobilo to na mna ohromny dojem. Vtedy /stihla som 2 diely/ som si pomyslela, ze to je ten najuchvatnejsi film, co ma zasiahol, od Pychy a predsudku 2005. Vyliecil ma z mensieho smutku a .. navodil zvastnu atmosferku. Krasna hudba, zvlastny pribeh. Zapletka medzi hl. postavami je podobna Pyche a Predsudku, no toto je 1000 krat lepsie - film. Neviem ako kniha. /snad najdem cesky alebo slov. preklad/ Pycha je romantika, zabavna, toto je opis reality. Problemy robotnikov, chudoba, ze sa stahovali z vidieku do priem. miest aby nasli pracu avsak nie zdrave prostredie, domov len pre ich rodinu /v 1 byte zilo extremne mnoho ludi/, choroby atd. 1. 10 minut ma to nebavilo. Nastastie sa to zvrtlo na skvely film. Od vtedy az po koniec 2. dielu su moje oblubene casti. Boze hl. koniec 1. casti je genialne spracovany - biela tvaren, pise:,,I believe I ´ve seen hell. It´s white... it´s snow white..." a v tom sa objavi Thornton cely v ciernom.. cely spomaleny zaver. Úchvatné... strasne to na mna zaposobilo + do toho som si pusila tu perfektnu hudbu velmi nahlas.. ohromne ako sa ti filmari dokazu pohrat s nasimi emociami. Ale som rada, ak to dokazu a spracuju to tak ako tu. Trochu som sa sklamala v 3. a 4. diely.... uz nedosahuju kvalitu tych prvych.. Uz pribeh az tak nerozoberali ako to bolo nazaciatku, ked sme videli cely vyvoj udalosti. Potom uz skakali v case. Nevadi. Zapamatam si dojmy co na mna urobil tento film vtedy v noci. Som stastna, ze som zhliadla tento film. Rozhodne patri medzi moje favourite. Hl. 1. a 2. diel. Pre buducich potencialnych divakov: pozrite si to v tichu, ked vas nik nebude rusit, dajte hudbu nahlas a uzite si to :) ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Po skúsenostiach s Cranfordom som sa vrhla na ďalšiu minisériu z dielne BBC a Elizabeth Gaskell a zhliadla som ju za pár hodín. Spracovanie je veľmi dobré, prostredie priemyselného mesta nehostinné, herci dobre zvolení. Najväčšie sympatie má u mňa Brendan Coyle ako Nicholas Higgins a samozrejme Richard Armitage ako John Thornton. Takú charizmu, ktorá doslova na mňa skákala z televíznej obrazovky som už dávno nezažila.Tvrdý a drsný ako sever a pritom rozumný a dokonalý gentleman. Margaret zas mala v sebe slnko juhu a logicky sa v novom svete strácala. Protiklady sa priťahujú a bolo skvelé sledovať ako John /sever/ podmanený Margaret /juhom/ mení svoju tvár a ukazuje svoje city aj navonok. Jednoznačne musím priznať nebyť Richarda Armitagea tak zážitok je oveľa, oveľa menší. Škoda, že preklad názvu hádže toto dielo medzi telenovelské kusy. ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Taková Pýcha a předsudek devatenáctého století v průmyslovém prostředí, ohraný příběh, který ovšem neomrzí. Dala bych klidně pět hvězd, ale hlavní ženská postava mě opravdu nijak neuchvátila, a to zejména vzhledově. Opravdu se těžko věřilo, že takový krásný jinoch v podání Richarda Armitageho se zakouká do někoho jako je Daniela Denby-Asheová. Ale co, i tak jim fandíte a prožíváte to tak akorát......a brzy si to pustíte znovu. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Sever a Jih, ale tentokrát anglický. Minisérie ve stylu Jane Austenové a mé srdce plesalo. Překrásný a skutečně charismatický John Thornton (ach ten úsměv, ale i zaťaté zuby, když jej Margaret odmítá), který je sice "zlým" pánem, ale nic není až tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Margaret je pak neuvěřitelně svá a tvrdohlavá (no ale vážně, kde vzala tak vysoké mínění o sobě?) a nápadníci jí padají k nohám a ona se jen diví a stroze odmítá. Ale...No na pozadí je dickensovské téma továren a bídy a sociální nepokoje mezi jednotlivými třídami. A hlavně kradmé pohledy, ale i ty dlouhé a toužebné a podmanivá hudba a neskutečná romantika. A to já někdy můžu, ba přímo musím a je toho jako šafránu. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Má další oblíbená BBC adaptace tentokrát románu Elizabet Gaskell - North and South. Krásně vystavěný příběh a atmosféra. Vynikající herci!! Není velkým překvapením, že se mi opět hrozně líbil Richard, který je pro svou postavu Johna Thortona fanynkami zbožňován a já jsem ostatně jednou z nich, takže Richard byl úžasný!! :) Stejně skvělá byla i Daniela Denby-Ashe. Komplikovaný příběh lásky nakonec došel krásného konce, který je mou nejoblíbenější scénou. Musím také vyzdvihnout překrásný soundtrack, který moc ráda poslouchám. http://www.youtube.com/watch?v=mn7cQZ0FO7A http://www.youtube.com/watch?v=kcVIV8plzWk&feature=related (spoiler) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Herečky ztvárňující dámy musely natáčet v korzetech, často v nich strávily sevřené celý den. Oblíbila si je pouze Daniela Denby-Ashe. (rhiannon)
  • Příběh se z převážné části odehrává mě městě Milton. Jedná se o fiktivní město, autorka literární předlochy se však inspirovala Manchesterem. (BLANIK.)
  • Choroba z povolání pracovníků v textilním průmyslu, kterou trpí Bessie Higgins (Anna Maxwell Martin), se jmenuje byssinóza. (rhiannon)

Reklama

Reklama