Reklama

Reklama

Jay-Z: Americký raper

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý koncert a současně důvěrný pohled do zákulisí slavného rapera. Dokument, který představuje jednoho z nejslavnějších raperů, dává nahlédnout do jeho soukromí a důvodů, proč se rozhodl opustit rozjetou sólovou kariéru. Ukazuje práci na poslední desce a především je záznamem velkolepého koncertu, kterým v listopadu 2003 vyvrcholila jeho kariéra ve slavné Madison Square Garden, kterou dokázal vyprodat během dvou hodin. Zazní tu mnoho názorů, objeví se řada unikátních záběrů a také řada jeho slavných kolegů, jako třeba Beyonce, Missy Elliott, Foxy Brown či P. Diddy. Dokument je oslavou a současně definicí hip hopu a jedné hudební generace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne spracovanie. Unikátna rapperská show so súčasnými hudobnými hviezdami najväčšieho kalibru, zmiešaná s prípravami na Jay-Z-ho posledný album. Zábava zo strany fanúšika, zaujímavý pohľad do speváckeho zákulisia zo strany diváka. Určite stojí za pozornosť. 80%. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I HAVE THE BEAT THAT DESCRIBES THIS MOMENT, ACCURATELY." ----------- V poslednej dobe som sa dosť venoval Carterovej tvorbe – rozumej (mimo iného) počúval album Magna Carta dokopy 7x za dnešok a včerajšok – a toto padlo neskutočne vhod. Ak pominieme koncertnú porciu dokumentu, zostane nám bezprecedentný prístup do štúdií a procesu vytvárania skladieb definujúcich obdobie po konci zlatej éry hip-hopu, prístup do miest, kde náhľady vo väčšej dĺžke nebývajú poskytované. Fade to Black priniesol mnoho zapamätateľných "scén," či už moment, kedy legendárny Timbo Timbaland vytiahne beat ku 'Dirt off Your Shoulder,' alebo keď Ye a Jay počúvajú už 50 rokov stále tak isto šialene chorý zvuk skladby 'Funky Worm' od Ohio Players, alebo keď Pharrell práve vyrobil beat a s úžasom & úsmevom na tvári volá Hovovi, nech ihneď príde do štúdia, lebo má beat, ktorý znie ako finále filmu Carlitova cesta, čo skalným instantne pripomenie koniec filmu Scarface a Horlivosť v súvislosti so skladbou 'Illest Motherf**ker Alive' z opusu Watch The Throne. Tipujem, že pre istú cieľovú skupinu lepší zákulisný pohľad ako Fade to Black nie je. Možno len toto, čo nemalo mať 3 minúty, ale minimálne 300! (28.2.2021) (8.1.2024) "One day you're cruisin' in your 7, next day, you're sweatin', forgettin' your lies, alibis ain't matchin' up, bullshit catchin' up, hit with the RICO, they repo your vehicle, everything was all good just a week ago, 'bout to start bitchin', ain't you? Ready to start snitchin', ain't you?" ()

Marze odpad!

všechny recenze uživatele

Ta hudba je tak tupá, a je jí zde tolik, že mi to zkazilo celý dokument. Tahle epidemie hip-hopu a rapu se dovalila vlivem globalizace a sociálních médii do Česka. Na druhou stranu opravdu člověk, který má asi 30 rapů v hlavě a ani jeden na koncertě nezapomene, je geniální. Písnička na koncertu Rhihany byla světlé vyjímka, kdyby do ní neříkal svoji "poezii" ten debil. Viděl jsem ho jednou na živo na festivalu v Hradci Králové. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý mix koncertu a dokumentu...ktoré ukazuje zákulisie Jay-Z, a parádny finálny koncert, na ktorom by som rád bol..ináč mimochodom hrozný slovenský voice over....ale to je to najmenej čo mi vadilo na tomto vynikajúcom dokumente... ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: Hova ve vrcholne forme, super DVD s koncertem stoleti a nekolika zakulisnimi vychytavkami. Pro fanousky povinnost. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit jako fanoušek Hovy, ale jako fanoušek hip hopu. Protože nejsem až tak sklaním fanouškem Jay-Zho - i v jeho hey dayz jsem měl mnohem radši Nase, Ema a spoustu dalších poetů a playerů. Co se ale dokumentu musí uznat - docela přesně vysvětluje, proč je Jigga tím monstrem, kterým je. Pokud k tomu nestačí vyprodaná Madison Square s energií nukleární elektrárny, určitě stačí pohledy do studia a Shawnův nepředstavitelný talent psát písničky v hlavě a jen a jen v hlavě. Druhotně je dokument záznamem naprosto legendárního koncertu. Malý filmový úvod a závěr s pohledem na NYC by normálně dotahoval na pět, ale jsou zákulisní pohledy, které byly vyloženě o ničem a i když je Jay neuvěřitelný umělec, filosof z něj nebude a to ostatně ani z mnohých dalších přítomných. O českém dabingu hovořit nechci... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jay-Z je určitě fenoménem rapu a RnB. Možná jde o ještě lepšího producenta než zpěváka, nevím nejsem odborník. Ale vím, že převážná většina jeho písní má co lidem předat a to není zase tak obvyklé. ()

tokyno 

všechny recenze uživatele

Spíš než o dokument se jednalo o záznam ze slavného koncertu v Madison Square Garden. Mě, jakožto fanouškovi Jay-Z ho to moc nevadí, avšak když si to někdo pustí se záměrem dozvědět se něco o této kultuře, zřejmě bude zklamán. Avšak po shlédnutí s českým dabingem bude zklamán i ten největší fanoušek. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele

Super dokument popisující dění kolem The Black Album, což je klasické album hip hopového žánru z roku 2003, kdy Jay chtěl odejít z rapové hry.. No nakonec se stejně vrátil s albem Kingdom Come z roku 2006.. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokumentokoncert o průměrném interpretovi. Ještě, že si na pódium zve hosty, jak na běžícim páse. Protože jinak by to byla nuda, nuda, šeď, šeď. Raději si pustím 10x třeba Beastie Boys Live in Glasgow 1999 ( http://www.youtube.com/watch?v=SbE9dyghbUE ) než jednoho Jay-Z-ho. Nevidím u něj zde nic nového, nic zajímavého a ani žádnou energii. ()

ill 

všechny recenze uživatele

Příspěvek dokumentární kinematografii selhávající na obou frontách. Nesmyslné plky ze studia, jakž takž dobře zachycená pódiová performance a prostřihy do publika opakující se s kolovrátkovou setrvačností. Po formální stránce toto nešťastné „zacyklení“ poukazuje na invenční impotenci a absenci vize jak celý koncept pojmout. Obsahově nám toho Jigga man také moc nepřináší. Chybí pikantní pohled do jeho soukromí (který divák rád) i retrospektivní pohled ke kořenům interpreta. Pár statistických faktů by niggas taky určitě přežili. Navíc mi u Jay-Z ho velmi chybí nadhled, lehkost a sebeironie skutečných legend a průkopníků (Beastie Boys, Mc Hammer). Ve výsledku nám tu pak zůstává jen nudná a šedá postavička ztrácející se v moři jí podobných. Rádoby drsný a cool projev dnešních „hopperů“ tak svou teatrálností budí spíše úsměv než-li tisíckrát omílaný a kýžený respekt. ()

kverula 

všechny recenze uživatele

Jakej idiot dal povel nadabovat hudební dokument a ještě k tomu "nigga"dokument?! Jinak životní příběh v tomhle zpracování nehledejte, jedná se o čisté promo k poslednímu albu, zachycující přípravu, studiové nahrávání a záznam z historickému hip-hop koncertu v Madison Square Garden. Mimoto, klobouk dolů před Jay-Z, že výtěžek z natřískaného stadiónu šel na charitativní účely. ()

Reklama

Reklama