Reklama

Reklama

Série(4) / Epizody(22)

Vítejte v městečku Royston Vasey, vstup jen na vlastní nebezpečí. Dnes již kultovní černohumorný seriál vychází ze série divadelních představení, oceněných prestižní cenou Perrier a šestidílné rozhlasové show On the Town with the League of Gentlemen. Pod názvem Liga gentlemanů se skrývá skupina britských komiků ve složení Reece Shearsmith, Steve Pemberton, Mark Gatiss a Jeremy Dyson, kteří píší a s výjimkou posledně jmenovaného také hrají všechny postavy. V letech 1999–2002 vznikly celkem tři série a jeden vánoční speciál, přičemž všechny epizody diváka přivádí do fiktivního městečka Royston Vasey kdesi na severu Anglie, plného panoptikálních postav. Edward a Štuclinka, vedoucí místní obchod pouze pro místní (a co dělají s cizinci raději ani nechtějte vědět). Řezník Hillary, připravující svým speciálním zákazníkům speciální zakázky, které určitě nemají nic společného s tím, že se v okolí neustále ztrácejí lidé. Frustrovaná zaměstnankyně pracovního úřadu Pauline, která pravděpodobně ještě nikdy nikomu práci nesehnala. Snaživý veterinář pan Činaný s darem posílat na věčnost každé zvíře, které se pokusí ošetřit. Transsexuální řidič taxíku Barbara s hlasem námořníka a chlupatýma nohama, kterému není nikdy vidět do tváře. Hospodští kumpáni Brian, Geoff a Mike, kteří se navzájem nenávidí. A mnoho, mnoho dalších. Vítejte v Royston Vasey a vězte, že odsud už nikdy neodejdete. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela nevyvazeny tri sestidilny serie s tricetiminutovejma dilama. Prvni serie je naprosta kultovka, predstavuje se obyvatelstvo Royston Vasey, co postava, to nehorazna uchylna odporna drzka, vetsina postav navic hrana ctyrma hercema. Prvni serie je sice v podstate bezpribehova, ale zaroven je taky nejvic komedialne zamerena, i kdyz samozrejme radne cerna komedie. Clovek si uziva vsechny ty postavy, jejich typicky gesta a hlasky a tesi se, kdy zas neco predvedou. A oni podobny gagy predvadi v kazdym dilu. A tohle je prvni problem, uz s koncem prvni serie zacinaj bejt vtipky lehce ohrany a stereotypni. Druha serie je spis ladena do hororu, vraci se vsechny stary znamy postavy a celou serii se tahne pribeh o zahadny epidemii a prijezdu posahanyho klauna. Ackoliv nektery fory se z lehkyho stereotypu uz presouvaj k otravnejm a je to poznat i na tom, ze nahranej smich tu neni tak casto, porad je to docela slusna zabava a pribyde jeste par uchylnejch postav. Treti serie je uz lehce nastavovana kase, sice se vraci par starejch postav, ale jelikoz jich spousta pochcipala, jsou tu i postavy novy, jenze zadna z nich nedosahuje kalibru tech starejch. Nahranej smich uz tu vubec neni, ale to je tim, ze ackoliv je tu furt uchylnej humor, je to mnohem vic ladeny thrillerove, ale oproti druhy serii zase min hororove. No a celou treti serii se tahne pribeh o jedny bouracce, kde se postupne odhalujou dalsi a dalsi detaily, jen je skoda, ze to ve vysledku nema v podstate zadnou pointu. Takze tri serie pohybujici se od genialni komedialne zamereny prvni, pres atmosferickou, hororove ladenou druhou, az po treti, jen lehce nadprumernou, ve kterejch vystupuje banda ctyr uchylu, ktery se oblikaj jako naprosty postizeny humusacky zrudy a nezastavi se pred nicim a neni jim svaty naprosto nic, ze vseho si delaj prdel, lidi krvave chcipaj, vesele se fuckuje, proste dobytkarna tezkyho kalibru, ktera si ctyri hvezdicky zaslouzi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když koncem 60. let přišla šestice univerzitních intelektuálů s projektem Monty Python's Flying Circus, dokázali úplně převrátit představu o tom, jak má vypadat televizní humor a začali si cíleně tropit srandu z britského establishmentu, často i za pomoci vyloženě pokleslých prvků, jako byly sexuální narážky, nadávky a parodování na hranici trapnosti. Po téhle revoluci už bylo hodně těžké něčím překvapit, i když to v pravidelných intervalech zkoušeli mnozí. Ty pokusy více méně oceňuju, ale pravdou je, že až Liga gentlemanů mě dokázala pobavit natolik, že jsem je dokázal postavit na úroveň někdejší legendární šestky. Není to tak experimentální, čtverka komiků sdružená v projektu Liga gentlemanů se neštítí pointy a mnohem častěji využívá klasické gagy, ale je to podobně odvážné, provokativní a jednoduše dobré. Podobně jako někdejší Monty Pythoni se nebojí tahle partička vystupovat v ženských rolích a brutálním způsobem se shazovat. V jejich podání se provinční anglické městečko mění v děsivou past pro všechny nezvané návštěvníky a nezvaní jsou tam v podstatě všichni. Jak zní nápis na místním konzumu, tohle je obchod pro místní obyvatele. A pokud tam vstoupíš, je to jen na vlastní nebezpečí... Celkový dojem: 95 %. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Liga gentlemanů není ani tak název série, jako spíš partičky britských komiků, kteří ji natočili. Reece Shearsmith, Steve Pemberton, Mark Gattis a Jeremy Dyson píšou a (kromě posledně zmíněného) odehrávají všechny postavy bizardního městečka Royston Vasey, situovaného někde na severu Anglie a důkladně separovaného od zbytku světa. Absurdní mnohdy hodně drastická komika, ženské role hrané muži... to všechno odkazuje k jedné jiné partičce britských komiků, kterou všichni dobře známe. A v nejlepších místech skutečně dosahují kvalit toho nejlepšího z Pythonů... nicméně takových míst není mnoho. Pokud máte rádi britský humor, určitě se po téhle BBC komediální show porozhlédněte, zaručuju vám, že minimálně několik svérázných obyvatel Royston Vasey si zamilujete (za všechny provozovatele Místního obychodu pro Místní lidi, Edwarda a Tubbs Tattysyrupovi). "What’s going on? What’s all this shouting, we’ll have no trouble here!" 80% , pro Místní samozřejmě 100% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Britská břitká záležitost, přesně tak jak to mám rád. Jen pár scének jsem nepochopil, většina je velmi vtipná. Hoši si neváhají dělat srandu ze sebe sama ani z věcí pro řadu Angličanů typickcých... Super. * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Někdy je to humor drsný až k trapnosti, nicméně, originalitou, fantazií a odvahou ke zběsilostem to přímo hýří. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Bizarní humor parodující horory není pro každého. A i když by se zde sem tam něco vtipného našlo, často mi spíše přišlo, že větší požitek z hraní mají herci, než já z dívání. Často se někam vytratily i pointy jednotlivých skečů. Zahrané je to skvěle, to ano, ale celkový dojem mám spíše rozpačitý, těch wtf bylo až moc. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po dvou sériích, ke třetí jsem se ještě nedostala. První řada je fakt masakrózní, dala jsem ji najednou (nemožné se odtrhnout) a skončila s příšerně vykřeněným výrazem na tváři. Po hodně dlouhé době první seriál, který mě bavil. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Jedna malá vesnička, která se jeví jako každá jiná. Pokud nejste místní, budete se mít velmi špatně. Jak jednou vejdete do vesničky Royston Vasey, neodejdete živí. Na oko slušní a hodní lidé. Stačí ale nahlédnout jen trochu blíž a pokrytectví, tupost a zloba se dere na povrch jako hovna z přeplněného septiku během deště. Pěkně to bublá a člověk se nestačí divit, jak skvěle tahle čtveřice herců dokázala vystihnout všechny ty postavičky a charaktery. Chvilkové skeče nebo i vývoj vtipu přes několik dílů. Pěkné masky, promyšlené scénky a hodně drsný až tvrdě diamantový humor, který ryje pěkně hrubou stopu. Někdy se humor mění na horor a je to dosti vážné. Některé scény jsou tak absurdní, že jsem jen koukal jako blázen. Budu si to muset dát za nějakou dobu ještě jednou, protože jsem to nedokázal celé vstřebat. Poslední série přináší kromě vtipu i skládanku osudů jedné nehody a pěkně to na konci všechno složí. Monthy Pythoni nové doby. Bisexuálně homosexuální německý pedofil a ještě k tomu dirigent dětského sboru, nemá chybu. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Beware of Spoilers ! Or you will never come back. The LoG ( Spolek gentelmanů ) je dalším do sbírky britských humoristických pokladů. Je to totiž zlato. Ovšem pro změnu hodně černé zlato. The LoG si prošel klasickým vývojem: Škola > Místní divadlo/hospoda > Edinburghský Fringe Festival (zisk Perrier Award v roce 1997) > rádio (zisk Sony Award) > televize (zisk BAFTY v roce 2000) + Xmas special > live tour > film (2005) > konec (pauza). ___ Přestože nejsem fanda hororů a řada narážek mi tak určitě unikla, většinu vtipů není těžké pochopit. Čtveřice gentlemanů vytvořila a trojice zahrála opravdu velmi netradiční kreace (dost často kreatůry) a všechny nahromadila do odříznutého severského městečka Royston Vasey. A většinou tato trojice hraje velmi dobře. Už během prvního dílu jsem si stačil na všechny tři zvyknout. ___ Top performances: RS - neurotický Geoff, baloňák Samuel a undercover Ross; SP - "F word" Harvey, závislák Maurice, východní Pop; a nakonec můj nejoblíbenější MG - řezník Briss, BVS. Chinnery, smolař Les a hlavně "snílek" Mick McNamara. ___ The LoG ovlivnila i hodně dalších (nejen) skečových pořadů - asi nejvíce je inspirace vidět u Little Britain. Ještě by se slušelo nepřímo poděkovat niethustrovi za nepřímé doporučení. ___ Úspěšný Mark Gatiss stojí i za obnovením Dr. Who a Sherlocka. Dokonce aspiroval na nominaci do mojí Top 10, ale nakonec se potvrdily mé obavy, že jeho butcher je opravdu dodgy a on sám je (nejen drama) Queen . ___ Personal note: Find out what Homofobic and Innuendo means. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

První série a naprosté nadšení. Pořád nedokážu pochopit, jak 3 chlapíci dokážou zahrát tolik rozdílných rolí. A hlavně - jak dokážou pokaždé vypadat úplně jinak. Každý z nich prostě pokaždé vypadá jako skutečná, avšak bizarní postavička a já často hádám, který z nich to vlastně je, takhle namaskovaný. Ale nejde jen o herce a masky, ale i o ty nápady, skeče, již zmíněné ujeté postavy a černý, často hodně černý humor. A černý znamená dobrý (alespoň když mluvíme o humoru). Věděl jsem, že se budu bavit, ale nenapadlo mě, že až tak moc. Druhá série už není takové terno, ale pořád baví. Jde ale vidět, že některé postavy se ve své humorescenci opakují a vlastně už se ani moc nesměju (Local Shop zde už vysloveně zklamal). Výjimka je Vánoční speciál, kde se podíváme i do minulosti, což je pěkné oživení. Royston Vasey je skvělé v tom, že se tam pořád něco (bizarního) děje. A ve třetí sérii se to kvalitativně opět navrátí téměř do původní kvality. Ale stejně mám takovej pocit, že plný počet hvězdiček si to už nezaslouží. Zábava to je, ale už ne tak nadprůměrná a bohužel u některých skečů se nesměju vůbec. Čtvrtá trojdílná série je ohlédnutím po letech na osudy jednotlivých postav. Vlastně tady není nic, co byste neznali z předchozích sérií, ale třeba veterinářovy neúspěchy neomrzí nikdy. Myslím, že i sami tvůrci už tuší, že městečko Royston Vasey už by mohli nechat být. V nejlepším se má přestat a to už přešvihli... PS: Myslím, že každej v tom tak trochu cítí vliv Monty Pythonů, ale Gentlemani je aspoň o stupeň, dva předehnali. Například ženské postavy/převleky mě u Pythonů časem přestaly bavit. Síla Gentlemanů je hlavně ve vzhledu těch postav, ten většinou (na rozdíl od humoru) nemá chybu. Po humorné stránce to většinou ujde, ale najdou se tam i trapárny. Toť vše. ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Bych si nafackoval a zároveň děkuju bohu, že jsem tuhle kulťárnu objevil po desetilém zpoždění. První zhlédnutí této bránicetrhající vychytávky si náramně užívám a hltám každý díl jako nealko po páteční kalbě... ()

Dr.Horror 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů. Tihle pánové předvádí přesně takový černý britský humor, jaký mám rád. "Hello, hello. What's going on?What's all this shouting? We'll have no trouble here. " Moje nejoblíbenější postavy : pan veterinář Chinnery, Edward a Tubbs :-) ()

S.Dedalus 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál nelze popsat slovy. Od Monty Python první skutečně originální počin na poli komedie, který Cleesovi et al. sahá alespoň po ty kotníky. ()

Křepi 

všechny recenze uživatele

Další komentáře zmiňují podobnost s Monty Pythony. Určitá podobnost by tady byla, ale mnohem blíž mi příjde dánský seriál Království. Všchny postavy váže dohromady malé a nenápadné městečko Royston Vasey. V tomto městečku žije spousty velmi osobitých postav. V prvních dvou sériích prožívají své drobné příběhy a pouze na pozadí se vine nenápadný příběh. Pouze ve třetí sérii je společný příběh výraznější a podle mě je to škoda, protože tím trpí jednotlivé scénky. K seriálu patří ještě vánoční speciál který bych kvalitou zařadil mezi první a druhou sérii. A jak se píše na ceduli: You'll never leave. ()

hwnd 

všechny recenze uživatele

K tomuto seriálu mě přivedly reference z Psychoville, na kterém jsem bezbřeze ujel v nedávné době. Už první minuty mě sestřelily z křesla a daly jasně najevo, že tohle bude pecka. Bohužel to ne úplně vydrželo. Palba britského humoru to je, ale často tomu něco chybí. Seriál je situován do jednoho zběsilého městečka. O nějakém ději se povětšinou nelze bavit, je to prostě série skečů z opakujících se lokalit a s postavami, které tedy bravurně hlavní herecké trio dává. Skeče jsou někdy boží, nekdy slabší a někde prostě za hranou. Stejně tak některé postavy prostě baví už svojí existencí a některé nestojí za moc. V komentářích se často zmiňuje slabá třetí série, to mohu potvrdit, za sebe bych doplnil, že mě seriál přestal bavit někde v průběhu série druhé, vánoční speciál mě taky úplně humorem neutloukl a série třetí byla spíš na kulisu než na pobavení. Škoda, ten potenciál ze začátku tam prostě byl. Ale stejně jako u Psychoville musím doporučit každému kdo rád britský/drsný/šílený humor. A minimálně polovinu času se takový divák prostě bude dobře bavit. ()

Reklama

Reklama