David ArnoldHrají:
Matt Lucas, David Walliams, Paul Putner, Anthony Head, Joann Condon, Ruth Jones, Imelda Staunton, Rob Brydon, Geraldine James, Sally Hawkins (více)Série(4) / Epizody(22)
Série 1 (2003) - 8 epizod
Série 2 (2004) - 6 epizod
Série 3 (2005) - 6 epizod
Little Britain Abroad (2006) - 2 epizod
Ptáte se, jací jsou dnešní Britové? Co dělají? A proč? Tak to si nemůžete nechat ujít britský komediální seriál Malá Velká Británie. Původně to byla rozhlasová show, která se na BBC Radio 4 vysílala v roce 2001. Dva roky nato ji autorská a moderátorská dvojice Matt Lucas a David Walliams proměnili v neméně úspěšný osmidílný televizní seriál, po němž následovaly dvě další řady po šesti epizodách. Při surrealistickém putování po britských ostrovech budeme svědky rozličných situací, které jsou Britům důvěrně známé, a seznámíme se s celou řadou kuriózních postav a postaviček. Patří k nim kupříkladu Daffyd, jediný gay ve velšské vsi, teenager Jason, vášnivě zamilovaný do nejlepší přítelkyně své babičky, či transvestita Emily, toužící dělat samé „ženské věci“. Díky Lucasovi a Walliamsovi a jejich břitkému pohledu na výstřednosti moderního světa tento komediální seriál funguje na diváky naprosto dokonale. (HBO Europe)
(více)Recenze (328)
Anglický humor mám fakt rád a třeba takové Monty Pythony zbožňuju. Tohle jsem ale vzdal po nějakých 5 dílech s tím, že všechno fakt vidět nemusím. Donekonečna opakované idiotské scénky se stále stejnou pointou (která nebyla legrační ani napoprvé, natožpak napodesáté) mě unavily rychleji, než několikahodinové rubání uhlí v dole (ne, horník fakt nejsem). Dvě hvězdičky jen za to, že je to z Anglie. ()
ADNTHVBS aneb absolutně dokonalej naprosto trhlej humoristicky vypilovanej britskej sitcom. Náhodou jsem to zahlídl na ORF1, když jsem jednou večer procházel kanály a já vám řeknu, nic tak úžasnýho jsem ještě neviděl. Aniž bych chtěl pohanět Monty Pythony, tak musím říct, že Little Britain je poráží na celé čáře a to ještě o dost vede. Už hodně dlouho jsem se tak nenasmál, doslova od začátku do konce. Humoristický seriál natočili původně podle radioshow BBC, což ukazuje tu kvalitu, kterou mají i v rádiu. Každý díl je vlastně perla, melanž humorných scének o různých druzích lidí, od školáků, přes premiéra, invalidu, po třeba bojovníky s tukem. Jejich scénky jsou i mnohdy nechutné a trapné, jenže humorně trapné. Dalo by se říct, že se jim skoro vždycky podaří vypíchnout nějakou nedobrou lidskou vlastnost nebo pozérský typ chování, nebo vůbec chování, které nás rozčiluje na druhých, i když jsme sami pořádný paka. A v každém dílu vidíme další "dobrodružství" známých postav. Jedná se dalo by se říci o two-man-show, protože oba hlavní hrdinové se převlíkají do skoro všech hlavních rolí a řeknu vám, už jen ty převleky mnohdy stojí za to. To jsou postavičky jako z monopolů. Co se mě týká, tak naprosto nejdokonalejší je ta část o mladíkovi zamilovaným do babičky svýho kamaráda. To se nedá popsat, to se prostě musí vidět. Fat Fighter club je taky naprosto dokonalej a vlastně ve všech třech sériích s celkem asi 23 díly jsem zatím neviděl jedno hluchý místo. Občas jsem tomu nerozuměl, protože klučinové přecházejí do tak nesrozumitelných přízvuků (Dave Lister proti nim v takových chvílích mluví jako absolvent Oxfordu) nebo tak rychlé vyřídilky, že musí mít problémy i rodilý mluvčí. A tak mi nezbývá, než vám tento seriál se vší vážností doporučit. Tento skvost, který hodnotím jako nejlepší seriál, jaký se nyní natáčí. A vlastně, alespoň pro mě, i jako nejlepší autorskej počin celýho novýho tisíciletí, a to pětihvězdový hodnocení myslím mluví za vše. Je to myslím šestá pětihvězda, co jsem za film nebo seriál z tohoto století dal. ()
Bože, kdybych mohl dát 10 hvězdiček, tak ho ten seriál má. Už dlouho jsem se tak nezasmál a to při každém dílu. Veselé příhody ze života, narážky na různé orientace, gay hymna + v LITTLE BRITAIN EXTRA vystupují i známé osobnosti, jako ELTON JOHN, kde ho při interwiu oblízává gay a nebo ROBBIE WILLIAMS, který si zahraje transvestitu. A ta role mu perfektně seděla. Když odcupital v těch svých šatičkách, tak jsem se smíchy potrhal. Prostě seriál je "BOMBA" a je opravdu škoda, že ho nevysílá žádná česká televize. I takové prudérní Polsko ho dávají každý pátek na TVP2. ()
Malá Velká Británie se dvojici Lucas-Walliams rozhodně povedla. Je to zábavné, chvílemi správně drsné, ale občas bohužel i příliš mimo mísu (návrat několika vzpomínek na Scary Movie, které bych raději zapomněl...). Přesto seriál má rozhodně své kouzlo, neuvěřitelnou škálu vtípků, které se občas až nepřiměřeně opakují a ztrácí na smyslu, ale jindy právě naopak ("podle computeru ne":)). Určitě to není humor pro každého a lidé nebudou brečet smíchy nonstop, ale rozhodně to zkuste. Já ovšem raději americký spin-off... ()
Prvni serie mi moc nesedla. Nejak jsem se nemoh prenest pres to, ze mi to silne pripomina League of Gentlemen, takze tu dva herci hrajou desitky postav, z nichz vetsina vypada jak retardi a jednotlivy scenky se s malejma rozdilama neustale opakujou, ale ve vysledku to proste nema takovy koule jako League. Jenze od druhy serie humor znacne pritvrdil, tentokrat uz tu bylo i par nechutaren, hlavni dvojce se neda uprit, ze dokazou zahrat cokoliv a jsou pri tom skvely, zacal jsem se tesit na svy oblibeny postavicky a jejich scenky, ale zaroven i netesit na par slabsich postav. Od druhy serie se taky znacne vylepsilo komentovani vypravece, kterej kolikrat rekne vetsi dobytkarny nez jsou v tech scenkach. No a navic kdyz se takhle nejaka scenka petkrat, desetkrat zopakuje a po jedenacty ji udelaj lehce jinak, tak to pobavi dvojnasob. Proste chce tomu dat cas a sanci a nakonec jsem se perfektne bavil. ()
- Scénka s Mr. T byla založena na skutečné příhodě Matta Lucase v posilovně. (HellFire)
- Režisér pilotního dílu Graham Linehan se v seriálu objeví ve scéně s premiérem jako reportér Whizzer and Chips. (HellFire)
- Před Vánoci 2004 se DVD s první sezónou seriálu stalo nejprodávanějším DVD v Británii. (HellFire)