Reklama

Reklama

Turecký gambit

  • Rusko Tureckij gambit (více)
Trailer

Podle románu jednoho z nejpopulárnějších ruských autorů současnosti Borise Akunina vznikl výpravný koprodukční film, který se vrací k období rusko-turecké války. Příběh, rozdělený do čtyř dílů, se odehrává v letech 1877 a 1878, kdy Rusko vede boj s Osmanskou říší. Kvůli tajemnému tureckému špiónovi umírá mnoho ruských vojáků a kolabuje několik válečných akcí. Najít ho má za úkol agent ruské kriminální policie Erast Fandorin. Od této chvíle se rozvíjí strhující zápletka vedoucí přes násilí, intriky a krev až k politickým špičkám té doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na tomto filme sa mi páčia tie rôzne obrazové prvky s mapami a podobne, no samotný obraz a jeho kvalita ani veľmi nie. Filmy sú síce o vojne, no hlavnú úlohu tam hrá osobný ľúbostný príbeh, ktorý aj pri najväčších tragédiách dokáže byť až chladnokrvne kľudný a pritom mám dojem, že až na úplnom konci tam máme výrazné citové vzplanutie. Vo filme je určitá balónová scénka, ktorá mi prišla šialene spracovaná, že tak by sa ľudia nesprávali a asi by to tak ani nedopadlo, nehovoriac už ani, že v realite to tak podľa mňa nebolo, ale človek sa nenudí a v celku som rád práve za túto tému, ale predsa si myslím, že ak to má k niečomu bližšie, tak k Bulharom a európskym dielam než k ruskému vnímaniu sveta. Paradoxne pri diele nie je uvádzaný žáner kriminalistický a práve to podľa mňa tento film bol spolu teda s dobrodružným, akčným a vojnovým žánrom. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mohla z toho byť fajnová ruská zmes bondovky, mayovky a verneovky. O to viac zamrzí, ako je to divoko natočené (pri väčšine scén sú tie bláznivé švenky kamerou úplne zbytočné a rušivé, film kvôli nim celkom stráca atmosféru), nekoncepčne zostrihané, herecky prestrelené (je to o vojnových masakroch, ale všetci sa tvária, akoby hrali v komédii), scenáristicky zbytočne komplikované a navyše preplácané digitálnymi srandičkami, ktoré sa k tomu oldschoolovému príbehu zúfalo nehodia. Z novodobých ruských veľkofilmov (1612, Sluga gosudarev, Mongol...) je tento najviac "mimo misu". Škoda. Tretia hviezdička za snahu a za výpravnosť - tie prachy na tom vážne vidno. ()

Reklama

helrohir 

všechny recenze uživatele

Predlohu k tomuto filmu som nečítal, hoci ja viac menej prezentovaná v dobrom svetle. V prvom rade musím spomenúť, že som videl tu skrátenú filmovú verziu a nie tú viac dielnu minisériu alebo čo to vlastne užívatelia v komentároch myslia. Základná kostra príbehu, teda to hľadanie špióna je celkom napínavé, a aj finálne rozuzlenie je celkom prekvapením. Mimo tohto som možno čakal aj viac vojnovej akcie, ale rusko-turecký konflikty tu bol fakt len pozadie onej detektívnej línie. V každom prípade sa však film odohráva v zaujímavom a neokukanom prostredí a ponúka celkom solídny dobrodružný zážitok. Len vizuálny zážitok nie je taký zaujímavý a elegantný ako by mohol byť, naviac občas sa tu využívajú nie tak úplne podarené špeciálne efekty. A ako celok pôsobil film trochu skratkovito, čo je zrejme príčinou, že ide o zostrihanú verziu. V každom prípade to nebolo vôbec zlé. 60%. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

4-dielny výpravný film prináša mnoho dojmov a postrehov, dobrých, ale aj horších, pre ruskú kinematografiu typických i tých netradičných. Historicko-dobrodružné poňatie obnáša viacero liniek - tá krimi končí klasicky, (pozor nasleduje spolier, bu bu bu) že ''vrahom je záhradník''. Pochvaľoval som si obsadenie, ktoré pri ruských filmoch zvykne pokrivkávať, ale tuto obstálo so cťou, aspoň teda v prípade hlavných postáv. Pre mňa zaujímavý bol historický prínos, pretože Balkán a historické vojny na jeho území sú západnou kinematografiou často obchádzané, čo je na škodu. V historických filmoch sú tiež málo vídané zaujímavé niekdajšie konštrukty, ako napr. šifrovací stroj, parné vozidlo, výzvedný balón či niektoré druhy menej tradičných zbraní. Vôbec nevadila napr. romantická linka a potešila aj akcia, u ktorej vyzdvihujem drsnejšiu a uveriteľnejšiu formu. Napriek tomu, že každá zo štyroch častí má slušné tempo, všetko to išlo skrátiť na prijateľnejšiu stopáž, pretože po každej akcii či dobrodružstve sa primiešavali (typicky ruské) trápnejšie pôsobiace komické scény či dialógy. Ich vyjmutím by som pravdepodobne išiel v hodnotení vyššie. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Proti knize je to o řád utahanější, zbytečná změna v osobě hlavního padoucha (prý aby čtenáři byli překvapeni) a jak píše Cervenak, občas jako kdyby neodpovídala nálada postav dění ve filmu. Na druhou stranu je to pořád poměrně zábavné a docela dobře natočené s poměrně zajímavými režijními nápady. Ovšem takový Sluga Gosudarev je o řád výše. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Didier Bienaimé, který si zahrál D'Hevraise, zemřel několik měsíců před premiérou filmu na srdeční zástavu. (sigf07)
  • Všechny kaskadérské scény, s jedinou výjimkou, zvládl Egor Beroev zahrát sám. (sigf07)

Související novinky

Milla Jovovich svádí ruského Bonda

Milla Jovovich svádí ruského Bonda

08.01.2013

Jen už u toho nebude Paul Verhoeven, jak původně zamýšlel. Ale popořadě: Boris Akunin je jeden z nejúspěšnějších současných ruských spisovatelů. Je to především zásluha románové série o detektivovi a… (více)

Verhoeven opět erotický

Verhoeven opět erotický

11.09.2008

Po vstřícně přijatém válečném thrilleru Černá kniha, který Paul Verhoeven natočil doma v Holandsku, nastal čas vrátit se do Hollywoodu. Najít ten správný projekt však není vůbec jednoduché.… (více)

Reklama

Reklama