Reklama

Reklama

Když přišla Ona, země se zachvěla, škola se stala rájem na zemi a srdce bojovníka začalo bít rychleji... Švédský film o chlapeckém dospívání a kráse ženských křivek.

Půvabný rodinný příběh o dvou dospívajících chlapcích na švédském venkově natočil scenárista a režisér Martin Asphaug podle románu Hakana Nessera. Dva čtrnáctileté "skoromuže", dostatečně protřelé životem, doslova očaruje a přibije do školních lavic příchod "nejkrásnější ženy světa", podobné hvězdě filmového plátna Kim Novakové. Vlastně ještě mnohem hezčí. Kráska se dokonce stane jejich zastupující učitelkou a škola je tímto pro Erika a Edmunda rájem na zemi. S jejich kráskou ovšem začne chodit Erikův starší bratr Henry, chlapec světácký, pohledný a zkušený. Není ovšem sám, kdo jeví zájem o plavovlasého anděla, a události naberou nečekaně temný spád. Erik a Edmund jsou však muži se srdcem na pravém místě.

V roli půvabné učitelky uvidíme mladou švédskou herečku Helenu af Sandeberg, která má za sebou již hlavní role v řadě filmů, např. Zingo (1998), V posteli se Santa Clausem (1999).
Autor románové předlohy Hakan Nesser (1950) patří k nejoblíbenějším současným švédským spisovatelům. Proslavil se především svými kriminálními romány s vrchním komisařem Van Veeterenem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film, který kdyby ještě trochu přitlačil na pilu, tak mohl být skoro stejně dobrý jako finský Domov šedých motýlů. Takhle ale ještě zůstal o třídu výše. Může za to hlavně mnoho načatých zajímavých myšlenek a dějových linií, které i díky krátké stopáži zůstanou zcela nerozvinuty. Vytkl bych ještě jednu veledůležitou složku a tou je hudba. Při vší úctě, zde se opravdu moc nepovedla. Je příliš krotká, nevyvolává odpovídající emoce a vzhledem k ději na plátně působí poněkud nepatřičně. Opět mi vytanul na mysli Domov šedých motýlů, kde vám krása hudby doslova zvýší tep. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vynikající budování letní prázdninové bezstarostné atmosféry do který z ničeho nic přijde buřinec a rozhodně ne ten přírodní. Závěr už byl takový nijaký asi se chtěl nést v ležerním duchu jako předešlá část snímku leč možná to chtělo přece jen trošku napětíčka, když už to muselo takto odbočit. Závěr se mě líbil. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně nejde vůbec o Kim Novakovou. Otázka je totiž taková, jestli vůbec nějaká taková Kim Novaková je. Tenhle film totiž vypráví hlavně o klucích, co sní své sny a touhy. A v takových dětských snech a touhách má každý kluk místo pro tu svojí Kim Novakovou. A o tom tenhle film vlastně je. Hlubší vyprávění to nemá, ale nechá se na to hezky koukat. Celé to vlastně až do konci vyplyne tak, že si člověk zavzpomíná i na to svoje dětství a je mu po shlédnutí docela fajn. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem pociťoval nostalgii. Je to úžasný prázdninový příběh dvou kluků, kteří spolu tráví prázdniny ještě se starším bratrem jednoho z nich v domku u jezera. Na mne tenhle film přenesl léto, letní náladu, a samozřejmě nostalgii a stesk po prázdninách, kdy jsem byl ve věku hlavních hrdinů. Ale kromě prázdninového příběhu je zde i zápletka kriminalistická, která z mého pohledu tomuto filmu trochu ubližuje. Mám pocit, jako by se tvůrci nemohli rozhodnout, jestli to bude pohodový prázdninový příběh, nebo jestli to bude tak trochu thriller. A tak z toho jednoho filmu z mého pohledu vznikly dva naprosto rozdílné filmy spojené do jednoho. V první polovině je to pohodový film o dvou téměř bezstarostných školácích a o jejich prázdninách, ve druhé polovině je to krimifilm s vraždou a jejím vyšetřováním. A právě onen přerod v krimifilm v mých očích tento film trochu poškodil, protože do té doby to byl naprosto excelentní zážitek. Ale jako dobrý nápad mi naopak přišlo, jak se už dospělý Eric vrací k domku u jezera, kde strávil tyto prázdniny. Dům je zchátralý, opuštěný, neudržovaný a u těchto scén mne znovu přepadla nostalgie, jak všechno krásné odnese čas a zbudou jen vzpomínky. Takže celkově dávám čtyři hvězdičky, protože tohle je povedený film a skutečně má jediná výtka je dvojakost filmu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ty žánry tu strašně matou. Mysteriózní to totiž není ani náhodou, thriller už vůbec a krimi tak trošku, dvacet minut před koncem, kdy k němu konečně dojde. Zbytek filmu je o přátelství dvou kluků, kteří si užívají prázdnin, které ale navždy změnily jejich životy. Vypráví nám to současné já hlavního hrdiny, které do příběhu vždycky vstoupí s komentářem popisující událost jasně zjevnou už přímo z obrazu. Tudíž naprosto zbytečně a kromě úplně poslední scény (která se snaží tvářit jako bůhvíjaký zvrat, ale přitom mi to přišlo dost jasné od chvíle, kdy začala ta krimi linka) se tu jeho současné já objevuje taktéž zbytečně. Zůstat tam je ten tahle podstatná scéna a režisér by udělal o dost líp. Příběh z jeho dětství je tu sice stěžejním, ale stejně moc zajímavý není. Až na pár povedených, příjemných prázdninových scén je to celé strašně mdlé, nudné a hollywoodsky chladné. Nejdou z toho žádné emoce, práce s postavami je dost slabá a ani jedna nemá pořádný charakter, všechny tam prostě jen tak jsou. Ani k žádnému přesahu tu nedojde, jen se tu sypou instantní moudra na různá témata, aby to nepůsobilo tak prázdně. A jestli jsem podle konce pochopil správně, tak SPOILER to s úsměvem na rtu obhajuje tu vraždu. Vlastně to tam s ní celé je divné - kvůli ní se ti dva kluci tehdy rozkmotřili, tvářili se, jak strašně je to poznamenalo a že už spolu nikdy nebudou mluvit (btw ten jeho kamarád v dospělosti dopadl jak? proč už o něm nic neví?), tak proč se hlavní hrdina nikdy za život k tomu svému činu nepřiznal? Jen po letech šel hodit zakopanou sekyrku do řeky, aby se na to opravdu nikdy nepřišlo? To nemá svědomí? Sice zabil hajzla, ale nějak ho to snad poznamenat muselo, ne? Pokud teda není sociopat, ale to z teho neplyne. KONEC SPOILERU. Takže z žánrů tu zbylo jen to drama a ani jako drama to neobstojí. Nic mi to nedalo, nic silného z toho neplyne, název je pitomý, vlastně je ten film i dost zbytečný, takže z kladů zůstává jen solidní filmařská stránka. Ale pořád je to dost málo na vyšší hodnocení. Slabé 2* ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v Askersund, Trollhättan, Vargön a Vänersborg vo Švédsku. (Arsenal83)
  • V krátkom dokumente, ktorý bol odvysielaný v súvislosti s premietaním filmu na Sveriges Television 19. decembra 2008, Nesser povedal, že kniha je založená na skutočných udalostiach a v podstate je založená na príbehu postavy s menom Erik (Anton Lundqvist), ktorý je rozprávačom deja. (Arsenal83)
  • Dej filmu nie je identický s románovou predlohou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama