Reklama

Reklama

Když přišla Ona, země se zachvěla, škola se stala rájem na zemi a srdce bojovníka začalo bít rychleji... Švédský film o chlapeckém dospívání a kráse ženských křivek.

Půvabný rodinný příběh o dvou dospívajících chlapcích na švédském venkově natočil scenárista a režisér Martin Asphaug podle románu Hakana Nessera. Dva čtrnáctileté "skoromuže", dostatečně protřelé životem, doslova očaruje a přibije do školních lavic příchod "nejkrásnější ženy světa", podobné hvězdě filmového plátna Kim Novakové. Vlastně ještě mnohem hezčí. Kráska se dokonce stane jejich zastupující učitelkou a škola je tímto pro Erika a Edmunda rájem na zemi. S jejich kráskou ovšem začne chodit Erikův starší bratr Henry, chlapec světácký, pohledný a zkušený. Není ovšem sám, kdo jeví zájem o plavovlasého anděla, a události naberou nečekaně temný spád. Erik a Edmund jsou však muži se srdcem na pravém místě.

V roli půvabné učitelky uvidíme mladou švédskou herečku Helenu af Sandeberg, která má za sebou již hlavní role v řadě filmů, např. Zingo (1998), V posteli se Santa Clausem (1999).
Autor románové předlohy Hakan Nesser (1950) patří k nejoblíbenějším současným švédským spisovatelům. Proslavil se především svými kriminálními romány s vrchním komisařem Van Veeterenem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

Matty 

všechny recenze uživatele

První hodinu velice příjemný vzpomínkový snímek (svým způsobem prequel k Na zlatém jezeře, zbývajících třicet minut únavné rozebírání jisté události, na kterou jsme připravováni příliš dlouho, takže ztrácí na zajímavosti a nevyvolává ty správné emoce. V některých směrech mi to připomnělo vizuálně méně vypiplané, ale po vypravěčské stránce poctivější Stůj při mně. 65% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vynikající budování letní prázdninové bezstarostné atmosféry do který z ničeho nic přijde buřinec a rozhodně ne ten přírodní. Závěr už byl takový nijaký asi se chtěl nést v ležerním duchu jako předešlá část snímku leč možná to chtělo přece jen trošku napětíčka, když už to muselo takto odbočit. Závěr se mě líbil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně nejde vůbec o Kim Novakovou. Otázka je totiž taková, jestli vůbec nějaká taková Kim Novaková je. Tenhle film totiž vypráví hlavně o klucích, co sní své sny a touhy. A v takových dětských snech a touhách má každý kluk místo pro tu svojí Kim Novakovou. A o tom tenhle film vlastně je. Hlubší vyprávění to nemá, ale nechá se na to hezky koukat. Celé to vlastně až do konci vyplyne tak, že si člověk zavzpomíná i na to svoje dětství a je mu po shlédnutí docela fajn. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Život má být lehký jako letní den pro motýla." V tomhle duchu se odvíjel tenhle zpočátku idylický prázdninový příběh, plný klukovského mudrování nad životem a okouzlení Ewou alá Kim Novakovou. Pak přišel den, který už nebyl tak lehký jako letní den pro motýla a vzpomínka na něj je pro Erika přece jen bolestná. Nostalgické, příjemné, trochu poetické, ale chybělo tomu trochu víc něčeho, co by se dotklo mých emocí. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Oproti všem očekáváním se žádný extra zážitek nekonal. Hlavní hrdinka je sice krásná jako hollywoodská hvězda, ale ve skutečnosti se filmem jen mihne. Kdyby nešlo o vraždu, mohl by to být s úspěchem tuctový film pro děti, jakých je mnoho. Zklamání. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

"Rakovina, šukat, smrt, láska" . . . Ano, "mohlo to být takový superléto", strávené ve staré chatě "Genezaret" u jezera, které jako by zůstalo zachováno od dob Ráje... Mohly to být poslední pohodové prázdniny dvou dorůstajících kamarádů a staršího už dosti protřelého bratra jednoho z nich... Leč do jejich životů osudově zasáhla "bez varování jako anděl z nebe" krásná učitelka Ewa a její zálet se starším z bratrů... "Člověk míní a Bůh mění", praví mladý Erik jako jednu ze svých oblíbených >pubertálních< frází, pochycených od otce, aniž by si uvědomoval, jak hlubokou má >pravdu< - byť nakonec se celý smysl slov obrátí a člověk sám na Boha si zahraje... . . . A tenhle film je takový malý úžasný příběh, film o vzpomínání na událost kdysi dávno před čtyřiceti lety, která ovlivnila životy všech protagonistů - a vlastně nakonec pak tak nějak fatálně v nejlepším možném rozřešení, i když za cenu smrti jednoho z nich... A tak - i když nakonec ani v závěru filmu není tak zcela jasné, kdo tenkrát doopravdy zabil toho debila "Kanóna" Beru Albertssona, surového a stupidního snoubence Ewy - ve snech žáků puberťáků jakési blonďaté bohyně, idealizované převtělení herečky K.N. - není to vlastně vůbec důležité. Stejně tak jako jestli ono kluky oblíbené "SupePríma" je v jejich slovních hrách jedno slovo nebo dvě... . . . Pravda zůstává jen jedna. Erikovi po těch letech zbylo už jen to tajemství, jen vzpomínky na krátké ale zásadní přátelství, na nepřekonatelnou bratrskou soudržnost, na předčasné dospění a na první velkou, byť platonickou lásku, odbytou masturbací při šmírování za oknem. A taky smíření se se sebou, se svým svědomím a vědomím o zločinu, který asi se však musel stát a kterým nejspíš byly zachráněny životy jiné... . . . Přes svůj složitý název je tohle dílko pomalu plynoucí a svým způsobem jednoduchý, leč dle výtečné předlohy perfektně civilně odehraný a mistrovsky natočený skvělý film, s podivuhodnou atmosférou plnou nenápadných symbolů a tajemství, s nostalgickou atmosférou ztraceného mládí a smíření se s životem. A ta jednoduchost je síla a krása, vlastně možná víc, než nějaká velkolepá gesta. V životě i ve filmu! - - - - - (Poprvé viděno 16.11.2008 na dvd, komentář zde jako šestnáctý - 16.11.2008) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Taka chlapcenska jednohubka o jednych skoro vydarenych prazdninach a jednej vrazde. Chcel som si tento film pozriet hlavne kvoli svedskej produkcii, ktora ma ani nesklamala, ale ani nenadchla. Je to tak na jedno pozretie... 22.11.2009 ______ Anton Lundqvist - (Erik) +++ Jesper Adefelt - (Edmund) +++ Jonas Karlsson - (Henry) +++ Helena af Sandeberg - (Eva Kaludis) +++ Johan H:son Kjellgren - (Dospelý Erik) +++ Anders Ahlbom - (Komisár Lindström) +++ Leif Andrée - (Albin Wester) +++ Anders Berg - (Berra Albertsson) +++ Hudba: Stefan Nilsson +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jo, tyhle klukovský léta, kdy si filozofujete, přemýšlíte o životě a přitom šmírujete jednu krásnou Švédku, to mi začíná chybět. :-) Hned bych se k tomu jezeru šel zrekreovat. Ale musela by tam být Helena af Sandeberg! ()

freddy 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem pociťoval nostalgii. Je to úžasný prázdninový příběh dvou kluků, kteří spolu tráví prázdniny ještě se starším bratrem jednoho z nich v domku u jezera. Na mne tenhle film přenesl léto, letní náladu, a samozřejmě nostalgii a stesk po prázdninách, kdy jsem byl ve věku hlavních hrdinů. Ale kromě prázdninového příběhu je zde i zápletka kriminalistická, která z mého pohledu tomuto filmu trochu ubližuje. Mám pocit, jako by se tvůrci nemohli rozhodnout, jestli to bude pohodový prázdninový příběh, nebo jestli to bude tak trochu thriller. A tak z toho jednoho filmu z mého pohledu vznikly dva naprosto rozdílné filmy spojené do jednoho. V první polovině je to pohodový film o dvou téměř bezstarostných školácích a o jejich prázdninách, ve druhé polovině je to krimifilm s vraždou a jejím vyšetřováním. A právě onen přerod v krimifilm v mých očích tento film trochu poškodil, protože do té doby to byl naprosto excelentní zážitek. Ale jako dobrý nápad mi naopak přišlo, jak se už dospělý Eric vrací k domku u jezera, kde strávil tyto prázdniny. Dům je zchátralý, opuštěný, neudržovaný a u těchto scén mne znovu přepadla nostalgie, jak všechno krásné odnese čas a zbudou jen vzpomínky. Takže celkově dávám čtyři hvězdičky, protože tohle je povedený film a skutečně má jediná výtka je dvojakost filmu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Predvídateľná a až na jednu honiacu scénu chvalabohu nijako veľmi európska dráma o dospievaní s klasickým príbehom o kamarátoch, ktorým do detstva prichádzajú prvé strasti. Malebná príroda, švédčina, krásna Helena af Sandeberg a jednoduchý príbeh, ktorý neurazí, ani neoslní, no bezpochyby osloví. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Že by zase ta nostalgie ? Každopádně jsem si u téhle poklidné, letním sluncem mého mládí provoněné filmové baladě o první lásce, opravdové a čisté až k samotné VRAŽDĚ, docela užil toho již pozapomenutého podivného svírání na hrudi ... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpoetičtějších klukovských filmů, co znám. Ta drobnůstka s mrtvolou rozhodně krásnou letní atmosféru nijak nenarušuje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o dospievaní s nádychom kriminality, u ktorého si pri tej pozitívnej hudbe a celkovej atmosfére ani nevšimnete, že sa vlastne rieši vražda. Podľa spisovateľa napísané podľa skutočného príbehu, skutok ale nebol nikdy objasnený a vina, ktorú on do deja zadal, je spochybňovaná. Je v tom úmysel, ale mne ten tieň thrilleru chýbal. Idylka neostala ani smrťou nijako narušená. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film, který kdyby ještě trochu přitlačil na pilu, tak mohl být skoro stejně dobrý jako finský Domov šedých motýlů. Takhle ale ještě zůstal o třídu výše. Může za to hlavně mnoho načatých zajímavých myšlenek a dějových linií, které i díky krátké stopáži zůstanou zcela nerozvinuty. Vytkl bych ještě jednu veledůležitou složku a tou je hudba. Při vší úctě, zde se opravdu moc nepovedla. Je příliš krotká, nevyvolává odpovídající emoce a vzhledem k ději na plátně působí poněkud nepatřičně. Opět mi vytanul na mysli Domov šedých motýlů, kde vám krása hudby doslova zvýší tep. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zdá se to jako milý nostalgický film o vzpomínkách na dětství. Jenomže konec je šokující, odhalí, že to, co se odehrávalo, mělo svou velmi drsnou, neukázanou, stránku. A ti malí, dospívající a ještě tak křehce nevinní kluci se zachovali jako muži. Z ještě dětského pohledu správně, z dospělého možná příliš tvrdě. Byť si to ten násilnický hajzl zasloužil! ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Příběh letních prázdin dvou dospívajících chlapců , při jehož sledování je vcelku příjemně, ale nějak se vše rozplyne , tak rychle jako mlha po raním rozbřesku nad G.jezerem.... A vlastně kdo byl Kim Novakova? :-) ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Velká nostalgie a letní idyla u tichého jezera, kterou jen divák vnímá jinak kvůli blížící se hrozbě. Až na papírem šustící dialogy plné moudra velmi příjemná i smutná podívaná. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh ze Švédska 60. let zasazený do nádherného prostředí i doby (léto). Skvěle zahráno, velmi dobře natočeno, jen to chtělo dopilovat děj o to, co bylo dál s Henrym i oběma klukama a jak to bylo oné noci. ()

Reklama

Reklama