Reklama

Reklama

Příběh Helen Morganové

  • USA The Helen Morgan Story (více)

Obsahy(1)

Helen Morganová je krásná, talentovaná a úspěšná. To vše je pro ni ale ničím bez lásky Larryho Madduxe, pašeráka alkoholu, který ji svádí a opouští tak často, že se Helen nakonec ocitá na dně. Příběh Helen Morganové se odehrává v bouřlivých 20. letech a je tedy i Madduxovým příběhem a Paul Newman hraje ve svém pátém filmu gangstera s protřelou sebejistotou. Problémovou zpěvačku (a členku původního obsazení Lodi komediantů) vytvořila ve svém posledním filmu Ann Blyth, písně Helen Morganové nazpívala Gogi Grant. Příběhu legendy, jejíž písně dokázaly uzdravit každé srdce, kromě toho jejího, přidává na autenticitě přítomnost ikon 20. let Rudyho Valleeho, Waltera Winchela a skutečného doprovodného klavíristy Morganové Jimmyho McHugha. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na filmu je vidět, že jde o životopisný snímek z 50. let, takže je tu až příliš mnoho dlouhých pěveckých scén, což mírně Curtizově počinu podkopává stoličku, ovšem nad vodou snímek drží vynikající Paul Newman v roli egoistického grázlíka, jehož chování je však radost pozorovat, neboť nikdy není jasné, jak se zachová. Chválím i samotné písně, ale jak jsem uvedl výše, mohly být kratší. Za zmínku stojí také skvělá atmosféra, která perfektně vystihuje jak tehdejší smetánku, tak prostředí gangsterů a obchodníků s alkoholem, ale také chudiny, zejména na začátku. Období prohibice má velké kouzlo a Michael Curtiz je skvěle převedl na filmové plátno v příběhu o zpěvačce, které kdysi Broadway ležel u nohou, a kterou nedostatek štěstí v životě dostane do hlubokých osobních problémů. Navzdory svým výtkám musím Příběhu Helen Morganové dát 5*. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné téméř muizkálové drama s mladým, ještě černobílým ale už skvělým Paul Newmanem. Je to takový ten Američany zvládnutý mix drsnosti a romantiky až sentimentu. Vděčně a příjemně je zde zachycená atmoféra Ameriky 20-tých let s prohibicí, životem naplno, se spoustou lehce vydělaných peněz, lehkých holek a gangsterských gangů. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Poslední tři minuty srazily jinak slušné drama na úroveň limonád. Ale i tak jsem, Paule, přestože mé sympatie sis nezískal, ráda za každý tvůj film, který jsem zatím neviděla. 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento pomerne neznámy film som si pozrel iba kvôli Paulovi Newmanovi a urobil som dobre. Jeho je ťažké objaviť v nejakom filme, v ktorom by hral zle. Ann Blyth sa pri ňom nestráca a všetko dobre rámcuje atmosféra, ktorá v spoločnosti a v jej zábavných podnikoch existovala. Prostredie prohibície je už iba takou čerešničkou na torte. Film ako celok neobsahuje nič výnimočné, ale na druhej strane ničím nesklame. A to nie je málo. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Balanc mezi limonádou a realističností (až na patetický závěr) a retro více ironické než sentimentální. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Bez problémů jsem se přesunula v čase, dýchlo na mne to krásné kouzlo starých filmů, ústřední herecká dvojice Ann Blythová a Paul Newman jedním slovem úžasná, k tomu krásná hudba a životní příběh plný vzletů i pádů, lásky i nenávisti, alkoholu i podrazů je odvyprávěný poutavě, zajímavě, líbil se mi.. Jediná má drobná výtka se týká samotného závěru, ovšem nechci nic vyzrazovat.. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Jako film ničím výjimečný, ale jako ukázka boje proti tehdejší hollywoodské mravnostní policii velmi podnětné. Helen je krásná, talentovaná, ale takových jsou mraky. Jenže Helen se prosouložila (slušně řečeno) až na Broadway (manželka právníka: muži jako on nemají JEN dobré přítelkyně). Curtiz velmi obratně proplouvá mezi Skyllou a Charibdou, mezi skutečností a požadavky tehdejší hollywoodské limonády. A tak Helen na začátku při obíhání agentur zpívá v cudných černých šatech kostelní odrhovačky, ale na druhé straně ihned sekretářce jasně naznačí, že za odchodem z vesnice byly sexuální vztahy bez manželských povinností. Ty byly ovšem způsobené traumatem z dětství, jak se dozvíme v druhé půlce filmu. Newman hraje poctivého a čestného gangstera !!!! (jak sakra v té branži vydržel tak dlouho? Že by i v Americe měli něco jako Cech vrahů, jak ho známe z Pratchetta?), ale na druhé straně máme dost času poznat jeho pragmatismus a sobectví v osobních vztazích. Pochvalu si zaslouží Gogi Grant, protože se jí podařilo nazpívat přesvědčivě jak střízlivou, tak opilou Morgan. Přesto jde jen o dobře odvedené řemeslo, nic víc. ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Mně tento film dostal. Velmi milý, filmařský. Vždy tvrdím, že nejtěžší je natočit obyčejný silný film a to Michael Curiz dokazuje nejen slavnou Casablancou, ale třeba i tímto kouskem. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Před nedávnem jsem viděl Young Man with a Horn (1950), taky od režiséra Curitze. Oba filmy vypadají jako dvojčata. Příběh talentovaného jedince, bořícího se životem, od putyk k přepychovým nočním klubům, od chudoby k slávě a naopak, a k alkoholu, jak jinak. Tohle všechno se stalo tisícům lidí, o nichž bylo natočeno stovky filmů. Pokud nemáte v tom příběhu něco jedinečného, jen se opakujete. A to je problém těchto dvou filmů. Jsou řemeslně natočeny, slušně zahrány, ale neuvidíte nic, co byste už neviděli. Jen poctivé řemeslo, nic víc. A to je trochu málo. V rámci žánru za 3. ()

Pavlin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře ztvárněný příběh známé jazzové zpěvačky.Ann Blyth je opravdu dokonalá a za zmínku stojí i výkon Paula Newmana. ()

Reklama

Reklama