Reklama

Reklama

Supermoucha

  • USA Super Fly
Trailer

Obsahy(1)

Priest (Ron O'Neal) je dealerem kokainu v New Yorku. Jednoho dne si uvědomí, že toto povolání ho přivede buď do vězení nebo do rakve. Rozhodne se s tímto stylem života skončit, předtím ale chce udělat ještě poslední velký obchod, aby si do budoucna zajistil peníze. Zjistí ale, že z drogového byznysu se nikomu lehce neodchází. (ČSFD)

(více)

Recenze (14)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jediné, co stojí za zmínku, je zadumaná soulož ve vaně ( jo, maj tam i pěnu, aby vynikla černá kůže ), která mi svojí samoúčelnou ´natahovací poetikou´ ( + náladový hudební podkres, kamera hodně ´na těle´ ) připomněla obdobné sekvence z Miami Vice Michaela Manna. Ne každej blaxploitation je Truck Turner. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vyšnupe sa tu viac prášku, ako používa pečúca gazdinka prášku do pečiva. Hlavný čávo, menom Kazateľ ústne káže pomerne diétne, o to intenzívnejšie udeľuje rozhrešenia nosom. Kilá koksu lietajú vzduchom hore-dole. Aby obchod frčal, musí díler ohromovať mohutným autiakom. Tu si doslova zahral jednu z úloh Cadillac Eldorado; známy tiež ako "pasákov autiak", na účely filmu zapožičaný skutočným pasákom, výmenou za jeho krátky štek v scéne z nočného hudobného klubu. V pozadí nepríliš zaujímavého deja znie skvelá hudba a hlas gitaristu, skladateľa a speváka Curtisa Mayfielda. Najmä pieseň Pusherman (Díler) je príznačná a viackrát dotvára dej. Vo filme ju Mayfield zaspieva i naživo. Napriek príbehovej rozvoľnenosti, jedna vec, ústiaca do skvelého záveru, je zjavná - černosi sú síce často len kriminálnici, pozostávajúci z dílerov a pasákovi, čo sa nenaučili nič iné, no bieli policajti na čele s ich veliteľom, sú rádovo väčší hajzli, ovládajúci celý drogový trh. Namiesto toho, aby ho potierali. Zaujímavé je, že v rámci černošskej komunity nikomu nevadí vzájomné oslovovanie sa slovom "neger", vo filme tak časté, ako v češtine okrídlené oslovovanie sa výrazom "vole". ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Palec hore za dobré erotické scény a funky hudbu (vrátane parádnej "Pusherman"), ale napriek tomu, že je to celé o díleroch, drogách a podsvetí a to v prepálenom blaxpoitation prevedení, nie je to ani zďaleka také zábavné ako Coffy, či Truck Turner. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Super Fly...Super Cool. It´s your Pusherman. Ešte väčšie morálne dno, ako SHAFT či SWEET SWEETBACK'S BAADASSSSS SONG...v dnešnej dobe? Ktovie? Tí ktorí kričia, nemajú radi takýto prístup ( pričom robia to isté zlé o čom kričia ), tí ktorí o tom v súčastnosti píšu vravia a točia, dostanú po hube...takže vlastne v dnešnej politicky ´´korektnej´´ dobe, sa nedá písať obšírnejšie...aby ste nedostali po hube. Otázka je, od koho vlastne? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tohle mě prostě nebavilo. Snaží se to vypadat celkem cool, což se i v některých momentech daří, má to výtečný hudební doprovod, ale tam pro mě všechno zajímavé v tomhle filmu končí. Ten příběh není nic skvělého a ani ty herecké výkony mě nějak moc nezaujaly. Sem tam ještě překvapí střih. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Super Fly je dobrý film, ale co z něj dělá něco víc, je excelentní chi-soul / funk soundtrack Curtise Mayfielda, který si tu také střihl malou roli barového zpěváka. Toto album je podle největší hudební databáze na světě RateYourMusic.com nejlepším filmovým soundtrackem všech dob! http://rateyourmusic.com/customchart?page=1&chart_type=top&type=album&year=alltime&genre_include=1&include_child_genres=1&genres=film+soundtrack&include=both&origin_countries=&limit=none&countries= Dále to pro mě mělo tu hodnotu, že to bylo mé úplně první setkání s blaxploitation filmem. No a i přesto, že jsem se na tento snímek musel dívat v originálním znění a bez titulků, byl jsem nadmíru spokojený a mohu jen vřele doporučit zainteresovanějším fanouškům filmu nebo dobré hudby. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Mne se to teda libilo dost. Paradni zanrovka, skvela(!) muzika, jednoduchy pribeh, sedmdesatkova atmosfera. Spokojenost velka. 4+ ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"A million Lire. Damn, that's almost 1600 bucks!"  Už od pohľadu lacný béčkový film, ktorý ozaj netuším, ako sa dostal do zoznamu "1001 filmov, ktoré musíte vidieť než umriete". Snáď vďaka tomu, že je jednou z prvých čiernych lastovičiek. Je to taká ľahšia akčná krimi dráma s nezaujímavou zápletkou, kde si príliš akcie divák neužije (trochu vzrušenia zažije až na samom konci) a dramatické scény sú skôr na smiech (riešenie partnerského vzťahu). Inak je to nuda s celkom obstojnou hudbou. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Stylový blaxploitation, který se sice pohybuje v béčkových vodách, ale díky atmosféře a všeobecnému nasazení všech zúčastněných mě poměrně dost bavil. Na poměry tohoto stylu má snímek i nadprůměrnou kameru a především geniální hudbu Curtise Mayfielda díky níž přihazuju hvězdu navíc. ()

druhaveta 

všechny recenze uživatele

Živelně amatérská kamera & střih, nechtěně srandovní herecké výkony a dějové vakuum - a přesto probleskne pár momentů klasické sedmdesátkové drsnoatmosféry. ()

ondrejmagic 

všechny recenze uživatele

Samotný film Superfly není žádnou filmařskou genialitou a je evidentní, že rozpočet filmu není závratný. Projevuje se to například na střihu videa i audia, ale pro geniální soundtrack Curtise Mayfielda a prvotřídní reprezentaci "černého cool", o kterém mluví Karel Veselý v knize Hudba ohně, si film zkrátka mnozí zamilují. ()

flu 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se po sénaristické a režisérské stránce (o hereckých výkonech radši nemluvě) jedná o béčkový až céčkový odpad, má Superfly několik nezapomenutelných momentů, které mu dodávají kultovní status. Předně tento film zaujme svou naprostou politickou nekorektností (která do té doby neměla obdoby ani v rámci žánru blaxploitation movies). Narozdíl od jiných filmů (např. Shaft), nestojí Ron O´Neal aka Priest na straně zákona (rozuměj bělošského establishmentu), naopak hraje super cool drogového dealera, který se s ničím moc nemaže - své "rodině" vládne tvrdou rukou, lajničky sjíždí jak na běžícím páse a černošské politické aktivisty posílá doprdele i s jejich kecy o emancipaci afroameričanů ("I ain't givin' you shit! I'll tell you what you do, you go get you a gun and all those black folks you keep doin' so much talkin' about get guns, and come back ready to go down, then I'll be right down front killin' whitey. But until you can do that, you go sing your marching songs some place else. Now we're through talkin'. "). Ale hlavně, má plán, jak totálně vyjebat s bělošským zlosynem - originálně "The Man" - šéfem policie, který má pod kontrolou celý drogový byznys. A právě toto jednoznačně protispolečenské vyznění a absence kladných postav, kdy černoši jsou zločinci, ale běloši jsou stokrát větší svině, které to všechno řídí, jsou tím, co činí Superfly výjimečným filmem. No a geniální soundtrack od Curtise Mayfielda je pak kapitola sama pro sebe ("I'm your mamma, I'm your daddy; I'm that nigga in the alley; I'm your doctor, when in need; want some coke, have some weed; You know me, I'm your friend; Your main boy, thick and thin; I'm your pusherman; I'm your pusherman...") a celkové hodnocení zvedá nejméně o jednu * nahoru. Není to film pro každého, ale pokud máte rádi 70. léta, Superfly je "must see"! ()

Reklama

Reklama