Reklama

Reklama

Setkání na Labi

  • Sovětský svaz Vstreča na Elbe (více)

Obsahy(1)

Sovětští a američtí vojáci se setkali na břehu řeky Labe v posledních dnech druhé světové války. Sovětští velitelé se snaží obyvatele Německa připravit na mírový život. Američané se však snaží s pomocí bývalých nacistů dostat k tajným vojenským projektům. (Snorlax)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Druhá svetová vojna a kapitulácia fašizmu zmenili od základu politickú situáciu vo svete. Európa stratila svoju kedysi vedúcu úlohu vo svetovej politike. Do mocensko politického prostredia prenikali dva víťazné štáty protihitlerovskej koalície – USA a ZSSR. A tieto štáty určovali všetky budúce politické rozhodnutia týkajúce sa sveta. Po stretnutí anglo-amerických a sovietskych vojsk pri dobývaní Nemecka koncom apríla 1945 na rieke Labe, vojnou unavený svet uveril, že nastupuje nový začiatok v znamení mieru a zmierenia. Ale zdanie klamalo. Obaja hlavní aktéri USA aj ZSSR mali odlišné názory na princíp medzinárodného zabezpečenia mieru aj na riešenie hospodárskeho poriadku. Čo sa markatne ukázalo aj v tomto filme. Stretnutie amerických vojakov s Červenou armádou na sklonku druhej svetovej vojny malo veľký symbolický význam. Nepriateľovi, ktorý aj v druhej polovici apríla 1945 stále odolával na mnohých frontoch, malo demonštrovať, že je zatlačený a obkľúčený a Tretia ríša sa rozdelila na sever a juh. Čo napísať k tomuto filmu z roku 1949, najdôležitejšou správou o historickej hodnote filmu je, že obaja hlavní aktéri filmu Grigorij Alexandrov a Ľubov Orlová (partneri aj v súkromnom živote) boli v roku 1950 ocenení samotným Stalinom jeho cenou. Môj názor je že ide o silne propagandistický film. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Děj filmu má zachytit první poválečné dny v Německu obsazeném spojenci, kdy však již zákeřní štváči by chtěli rozdmychat novou válku, ale sovětským politikům jen tak něco neujde a tyto plány určitě dokáží rozkrýt. Film je dosti schematický, politická objednávka se nedá skrýt, což podtrhuje fakt, že u nás dostal v letech 1949-50 ceny na Mezinár. film. festivalu pracujících v Ostravě, Bratislavě, Gottwaldově a Mariánských Lázních ()

Reklama

Zajímavosti (5)

  • Robotnícka porota, ktorá hodnotila filmy na Filmovom festivale pracujúcich (14. – 21. august 1949) v Bratislave ocenila snímku ako najlepšiu spomedzi 14 premietaných diel. (Biopler)
  • Režisér filmu Grigorij Alexandrov osobne navštívil Filmový festival pracujúcich (14. – 21. august 1949) v Bratislave. (Biopler)
  • Kulisou pro natáčení filmu, který líčí německé město Altenstadt, se stala válkou zpustošená Stará Riga. (Snorlax)

Reklama

Reklama