Reklama

Reklama

Klasická upíří legenda v novém zpracování. Současným New Yorkem bloudí překrásná Nadja. Ráda se seznamuje se zajímavými muži. Většinou jde ale o známosti na jednu noc, protože příštího rána muži neprojevují známky života. Nadja je totiž... upírka! (Warner Home Video CZ)

Recenze (32)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

S těmito Lynchovskými úlety to mám složité - záleží na rozpoložení, s jakým k filmu usedám. U Nadji bohužel očividně nebylo příznivé. Chápu, co se na tom někomu může líbit, mně to dneska vyloženě nesedlo. Scházel mi tu ten nepopsatelný element, kvůli kterému miluju díla, která David sám režíroval, od Mazací hlavy po Mulholland Drive. Přišlo mi to, jako kdyby se Michael Almereyda snažil čarovat bez znalosti kouzelnických zaříkadel. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

zaujímavý vysoko artový a hlboko nezávislý romantický upírsky príbeh s hororovými prvkami z produkcie davida lyncha (ktorý si tu vystrúha aj cameo) má silný (skoro až nepatričný, pretože je mainstreamový) soundtrack plný dobrých skladieb, zvláštnu ľahko surealistickú atmosféru (alebo sureálno expresionistickú, akoby sme sa nachádzali vo svete, ktorý je bratrancom sveta kabinetu doktora caligariho), veľmi netradične riešenú formálnu stránku (rozkockovaný obraz v pasážach upírčenia), pozoruhodný casting a niekoľko nesmierne vydarených režijných a režisérskych nápadov - nohužiaľ však scenár je akýsi kostrbatý a má niekoľko zásadných chýb; napriek tomu veľmi dobrý film s upírskou tematikou a pozoruhodná adaptácia/variácia/interpretácia (hlavne po genderovej stránke a tak trochu možno aj po freudovskej) draculu, hlavne keď si vezmeme, že v tom istom roku vzniklo interview a dva roky predtým coppola; ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Dost divný film (co jiného čekat od Lynche, že?:-). Něco bere z Brama Stokera, něco bere z Lugoshiho (samotného Bélu, který se tam v jedné chvíli mihne) a všechno se to tak nějak mele, nebo naopak stojí na místě... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Pro mě bohužel nepochopený film, Nadja je pěkná ženská i film je i dobře zrežírovanej a atmosféra je výborná, ale já celý film nějak nepochopil a celý se to táhlo, některý scény mi přišlo že za nima stojí přímo Lynch, ale necítil jsem to kouzlo. Černobílá barva tomu filmu pomohlo. Nevím jak se k tomuhle filmu vyjádřit. Mě se líbil ale prostě je dost nepochopený hlavně pro mě. Proto musím dát jen 2*. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Může být nějaká představa ještě víc vzrušující a sexy než je skloubení pojmů "David Lynch" a "vampýrismus"? Lépe tenhle snímek snad ani nelze popsat. Postmoderní snová záležitost ze současného světa, v němž se pohybuje upíří rodina s výstřední upírkou Nadjou (dokonalá kráska rumunského původu Elina Löwensohn) a taky roztržitý van Helsing (kdo jiný než Peter Fonda, mimochodem díky takto zvolené roli a postavě mi tenhle film nevím proč nějakým způsobem částečně odkazoval a připomínal Wendersův opus Nebe nad Berlínem), jeho synovec s jeho manželkou Lucy a další. Film není zase tak surreálný jako díla mistra Lynche (však jej také nerežíroval, pouze produkoval), má mnohem víc narativní strukturu, což ale vůbec není na škodu. Nosným prvkem je černobílá dokonalá vizuální stránka (spolu s výborně zvolenou hudbou, Portishead sednou), která převádí temné reálie ve filmu znázorněného světa do mimořádně přitažlivé roviny a je úžasně zvrhlým umocněním celého dekadentního vyznění. Ano, svět ukázaný v tohle filmu je mimořádně temné, vyprázdněné, tiché a depresivní místo, které je ale tak přitažlivé a vzrušující, že mu žádný správně dekadentně založený divák neodolá. Spojení s temnotou zde vyvolává pocit hlubokého uspokojení a vnitřního klidu. Takže u mne jednoznačně plný počet. Jedná se ovšem o vysoce niternou a pocitovou záležitost, takže hodnocení můžou být ledajaká, záleží na rozpoložení a nátuře každého diváka. Jinak se divím, že tenhle snímek nemá mnohem kultovnější status, protože předpoklady pro to má víc než dokonalé. 10/10 ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Netradiční, efektní a velmi originální zpracování nejznámějšího upírského příběhu. A Peter Fonda, coby Van Helsing, je tou nejchutnější třešinkou na tomto výtečném dortu. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Ač nedokonalý a ne vždy profesionálně působící snímek Nadja jest, přeci jen poutá něčím zajímavým, lehce obskurním. Je tu celá plejáda prazvláštních charakterů, vývoj příběhu (a mnohých dialogů) nese se spíše v duchu béčkových filmů, nechybí špetka humoru, nadsázky, neschází však ani pocta klasickým hororovým vyprávěním a podmanivá černobílá atmosféra. Nadja je upírský trip s kapkami krve, touhy, trochou másla (vtip pro absolventy), především však svérázně vyšperkovaný žánr (nemám ten termín příliš v oblibě, nicméně v lehce "postmoderním" hávu) pod záštitou muže navýsost povolaného: Davida Lynche (coby výkonného producenta). Pro ty, kterým dnes nestéká po bradě mléko a rádi by třešničku na závěr (v opačném případě hrozí průjem), musím zmínit vhodně zakomponovanou hudbu. My Bloody Valentine, Portishead (po poletující, cigaretou obdařené Nadě v doprovodu nekorektně tekoucího času a skladby Strangers šílím)... ne, režisér Almereyda 90s fláky nepohřbil tak, jak je s oblibou pohřbívá např. Gregg Araki (nevhodnou scénou především). A že vám to zní celé jako nesmysl? Nadja je (pro mne osobně) především o kouzlu okamžiku, konkrétních scén, tedy dost možná nic pro vás... │80% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Netradičně podaný tradiční draculovský příběh v noirovo-psychologicko-lesbickém hávu s Lynchovým podpisem. Taková cesta do hlubin upírovy duše. Peter Fonda jako lehce potrhlý doktor van Helsing byl výborný, ale prim hrála Elina Löwensohn jako Nadja - byla úžasná. 90% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Možno je trochu symbolické, že som pred NADJOU zhliadol ZÁVISLOSŤ ( THE ADDICTION ). Oba snímky uvedené v rovnaký rok, len mesiac medzi nimi. Mal Abel Ferrara večeru s Davidom Lynchom, alebo naopak? NADJA na to išla romantickejším a nostalgickejším spôsobom, kým ZÁVISLOSŤ trochu pridala na bizarnosti. Oba snímky sa ale môžu pochváliť tajomnom a neotrelým pohľadom na upírčinu. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla šílenost, většinu filmu jsem měla pocit, že jsou ty postavy na prášcích. Příběh staví na známé legendě o Dráculovi obohacené o další postavy a zápletky. Originalita v ději téměř žádná, ale vizualizace, kamera, herci a černobílé scény tento nedostatek vyrovnají. ()

deepend 

všechny recenze uživatele

Nadju produkoval David Lynch a je to na ní znát. Atmosféra jak z Mazací hlavy, bizarní postavy, jednu hraje Lynch sám. Skvělé!!!!! Vedle The Hunger můj nejoblíbenější upírský film. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Umělecký horor? A funguje? Jak v čem a jak kdy. Dějově drkotá, dialogiky jsou místy nelogické, ale forma s vyzněním jsou skvělé. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Originální a moderní pojetí legendárního Draculy. Lynch je znát... Absurdní dialogy a situace, zajímavý, minimalistický vizuál a skvělý příběh. Jsem nadšen. Smrt, láska, samota a pokušení + výtečná, podmanivá hudba Portishead. ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je naprosto netradiční pojetí upírské legendy. Nemůžu říct jestli se mi to líbilo nebo ne. Není to film který bych musel vidět po druhé. Nicméně to nebrání tomu že výsledný dojem je více než zajímavý. Černobílá kamera, tmavé prostory tomu filmu dodává maximálně depresivní náladu. K tomu změna filtru kamery mi přišla hodně vhod. A třešnička na dortu byl Lynch v márnici. Asi moje nejoblíbenější scéna z celého filmu, do kterého Lynch hodně přispěl, ale na filmy jeho režie to ani zdaleka nemá. nemohu hodnitit jinak. ()

Composter 

všechny recenze uživatele

Pro mne naprosto kultovní záležitost. V ostravském minikině jsem měl to štěstí, že jsem si hutnou a pomalou atmosféru tohoto filmu užil pěkně na plátně...a se mnou asi tak 3 další lidé v sále :)). Bylo to v době, kdy jsem hltal filmový klub, Lynche, Cronnenberga a další šílence, jejichž filmy se k nám dostávaly velmi zřídka - a internet ještě neumožňoval nekonečné stahování věcí, jež u nás nejsou v distribuci. Dokonalá vyprázdněnost lidí, města, doby...to je to, co na tomto filmu miluji...a forma - vše je dokonale hrubé, neurčité, rozmazané...stejně jako nitra hlavních hrdinů. Tento "upírský" snímek je jako těžké víno...užíváte si jej pomalu, noříte se do něj a až při prázdné láhvi zjistíte, že to, co zpočátku vypadalo nestravitelně, vás naprosto uhranulo. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Kdysi bych dal bez vahani nejvyssi hodnoceni, dnes s odstupem doby (a po opetovnem shlednuti) hodnotim jako nadprumer - tj. na "opravdove" Lynchovy filmy to nema ani nahodou. P.S.: Portishead tam funguji dokonale... :-) ()

Reklama

Reklama