Reklama

Reklama

Vášnivé bytosti

(festivalový název)
  • USA Flaming Creatures (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější z cenzurovaných filmů undergroundu. Byl natočen v jednom manhattanském obchodním domě, kde byly zinscenovány orgie s několika ženami a mnoha transvestity. Newyorská policie zničila kažkou kopii filmu, která ji padla do rukou. Tento film o mnoho let později posloužil jako důkazní materiál v procesu proti filmové cenzuře. (Tomket)

(více)

Recenze (18)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Je třeba si uvědomit, že zatímco dnes si každý člověk může koupit smartphone a natočit na něm klidně tříhodinový nezávislý film, v 60. letech taková možnost nebyla a Flaming Creatures tak musely být pro mnoho umělců jako napít se čisté vody (v tom smyslu se vyslovil mimo jiné slavný avantgardní divadelník Richard Foreman): konečně se objevila protiváha k těm „dokonalým“ hollywoodským filmům s perfektní kamerou i zvukem. Kašleme na kvalitu, důležité je si to užít - něco jako když se objevil rock´n´roll! Tento fakt, stejně jako originalita, provokativnost až obscénnost snímku, mě velmi baví. Problém ovšem je, pokud mám film hodnotit tady a teď, tedy ve 21. století. Dnes je tak snadné natočit své vlastní dílo, že je prostor kolem nás (internet, televize, plátna kin..) přeplněný různými plytkými blbostmi, co diváku nepřinášejí žádný zážitek, jen ho okrádají o čas. V tu chvíli Bytosti ztrácejí na síle, protože viděno dnešní optikou, jde skutečně pouze o přehlídku černobílých fleků, z nichž sem tam vykoukne nějaké ňadro, květina či obličej. Vypadá to jako když si parta transvestitů udělala párty a jejich opilý kámoš je při tom natáčel. Zajímavé, ale pro dnešního diváka neúnosné. Je to tak typický příspěvek do žánru umělecký film, že se z toho dá dělat skoro až legrace – nahé postavy s komicky expresivními výrazy se po sobě válejí a to je tak zhruba co do umění vše... Já osobně nejsem konvenční divák, co striktně vyžaduje srozumitelný příběh či jasné postavy. Stačilo by mi, aby mě to - já nevím – znepokojilo? Abych se smál, bál nebo byl dojatý.. Nebo abych si aspoň nějakou pasáž prostě jen zapamatoval (tak jako se mi to stalo hned u několika avantgardních snímků, např. Andaluský pes, Odpolední osidla, Muž s kinoaparátem..). Jenže na Flaming Creatures pro mě není pozoruhodného absolutně nic. Bohužel. ()

Sarkastic odpad!

všechny recenze uživatele

Už dlouho ode mě žádný film nedostal odpad, jednoduše proto, že i u sebevětší blbosti (většinou) najdu smítko něčeho pozitivního. Ve Flaming Creatures jsem ho však nenašel. Experiment, avantgarda, uměleckost, provokace…možná všechno dohromady je zde přítomné, ale v takové míchanině, že u toho divák obrovsky trpí nudou, poněvadž nejenže se nic na plátně zajímavého neděje, ale i kdyby se snad snažil tuhle ujetost soustředěně vnímat, je mu to okamžitě znemožněno úmyslně zhoršenou kvalitou obrazu a trhlou kamerou (a že já na tuhle blbost koukal či místy spíš mžoural od začátku až do konce). Takhle se sledování smrskne na segmenty: nanášení rtěnky-uspokojování zvadlého pyje-dráždění pravého ňadra-kymácení lucerny-ukazování na levé ňadro-tanec na různé melodie (správnost pořadí se mi asi dodržet nepodařilo). Zmíněné, stejně jako další prvky, se můj mozek snaží s menšími i většími úspěchy, ostatně jakožto celý tento film, vymazat z paměti. Jeden z příkladů, že cenzurovaný/zakázaný snímek se rozhodně nemusí rovnat kvalitnímu. ()

Reklama

zeres 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý som jednoducho musel vidieť. Je voľne zhliadnuteľný na youtube.com. Dal som mu 5* jednoducho preto, čím je, legendou! Poukazuje na chtivosť tvorcu, ktorý chcel zachytiť zvrátenosť ľudí, ale na rozdiel od iných zvrátených filmov, ktoré sú iba herecky vyškatuľkované, mi tento príde jednoducho autentický, nevtieravý a z časti slobodný. Zanecháva nám posolstvo, ktoré musíme rešpektovať. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se opravdu těžko popisuje, z dnešního pohledu už nic moc převratného, celkově spíše blbého a hlavně nudného, ale tenkrát tahle undergroundová avantgarda pár lidí ze židle musela zvednou, o tom nepochybuji, však ve 22 státech a 4 zemích byl zakázán. Tento snímek kdyby znalo více uživatelů, tak to bude jeden z nových nejrozpolupnějších filmů tady na této dtb. Tomuhle tomu alternativnímu (uměleckému?), totálně zvrácenému, zvrhlému, bizardnému a experimentálnímu filmu, totiž nelze dát nic jiného než odpad! nebo 5*, záleží však natom jak se k filmu stavíte, jestli za ním vidíte i nějaký ten historický filmový přínos, jestli jste třeba fanda podobných avantgardních snímků, či ho rovnou smetete ze stolu jako totálně nudný, směšný a nic neříkající film. Já patřím do té první skupiny i když soustředit se při něčem podobném jde opravdu jen velmi těžko. ps; Hudba také ujde,ale zcela nakonec mě zaskočila čistě popová a melodická "Be-Bop-A-Lula" od bratří Everlyů, tu bych tady v tomto kousku vůbec nečekal, zajímalo by mě, jestli o tom vůbec duo Everly Brothers vědělo:-) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Celé to vyzerá ako práca okultistického režiséra Kennetha Angera. Akoby sa rozhodol nakrútiť jeden z filmov-rituálov vyvolávajúcich na svetlo kadejaké posmrtné javy a obskúrne sily, ale bol pritom strašne ožratý. A ešte k tomu nešťastne nacecaný, lebo bez akéhokoľvek nápadu. Pretože film nemá žiadnu atmosféru, šok, hudbu priliehajúcu k scénam ba ani neobvyklú formu. Ostala len kopa ležiacich žien, tranďákov, mačkajúcich prsníkov, drngajúcich nestoporených vtákov a nezaujímavých strihov. Čiže kopa bezúčelného hnusu. Limitne blízke odpadu. Poznámka: Všetky výhrady, ktoré tunajší užívatelia majú voči filmom Kurta Krena, by sa dali uplatniť práve pri tomto umeleckom skvoste a odvážne výnimočnom avantgardnom počine. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • 7. prosince 1963 si Joan Mekas pronajal kino Gramercy Tivoli a režiséru Jacku Smithovi měl předat ocenění „Výroční cena pro nezávislé filmaře“. Ale nedlouho před ceremonií donutilo město provozovatele kina, aby to zrušil. Tak J. Mekas uspořádal ceremoniál na ulici (Zetwenka)
  • Newyorská policie zničila každou kopii filmu, která ji padla do rukou. Tento film o mnoho let později posloužil jako důkazní materiál v procesu proti filmové cenzuře. (Zetwenka)

Reklama

Reklama