Reklama

Reklama

Vášnivé bytosti

(festivalový název)
  • USA Flaming Creatures (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější z cenzurovaných filmů undergroundu. Byl natočen v jednom manhattanském obchodním domě, kde byly zinscenovány orgie s několika ženami a mnoha transvestity. Newyorská policie zničila kažkou kopii filmu, která ji padla do rukou. Tento film o mnoho let později posloužil jako důkazní materiál v procesu proti filmové cenzuře. (Tomket)

(více)

Zajímavosti (14)

  • 7. prosince 1963 si Joan Mekas pronajal kino Gramercy Tivoli a režiséru Jacku Smithovi měl předat ocenění „Výroční cena pro nezávislé filmaře“. Ale nedlouho před ceremonií donutilo město provozovatele kina, aby to zrušil. Tak J. Mekas uspořádal ceremoniál na ulici (Zetwenka)
  • Joan Mekas uvedl film 3. 3. 1964 v novém sále New Bowery Theater, určeném k promítání undergroundovým snímkům, avšak projekci přerušili dva detektivové a odnesli film i s promítačkou a plátnem. Zatčen byl Jonas Mekas i promítač Kenneth Jacobs pro porušení paragrafu 1141 tr. zákoníku. V zdlouhavé při je jim vyměřeno 60 dnů v newyorském vězení. Tresty byly odloženy, ale odsouzení pro uvádění obscénních filmů jim zůstalo v záznamech, promítací technika zkonfiskována a licenční právo se smělo dočasně zabavit. (Zetwenka)
  • Premiéra filmu proběhla v říjnu roku 1963 v newyorském klubovém kině Gramercy a majitel Jonas Mekas nevybíral vstupné, protože by to bylo nezákonné, jelikož film nebyl předložen k „oficiálnímu“ schválení před NY cenzurní radu. Náhradu za vstupné žádal o příspěvky pro filmovou společnost Love and Kisses to Censors, což bylo volné uskupení diváků vzdorujících cenzorům, jehož členská základna se měnila s každým promítáním. (Zetwenka)
  • The Oxford History of World CInema uvádí, že film je vizuální oslavnou orgií, jako opera buffa natočená na zastaralý, zrnitý a vybledlý materiál. (Zetwenka)
  • Newyorská policie zničila každou kopii filmu, která ji padla do rukou. Tento film o mnoho let později posloužil jako důkazní materiál v procesu proti filmové cenzuře. (Zetwenka)
  • Avantgardní snímek vznikl v období nezávislé experimentální filmové tvorby 60. let, která prověřovala sexuální tabu a vysmívala se přísným názorům většinou společnosti nedotknutelných. (Zetwenka)
  • První tři a půl minuty filmu tvoří titulky doprovázené výjevy z filmu Ali Baba a 40 loupežníků z roku 1944, v němž hraje Mario Montez. To je kontrast k jedné z postav z Vášnivých bytostí – španělské dívky (muže) pojmenované Mario Montez. (Zetwenka)
  • Do filmu režisér Jack Smith obsadil transvestity, aby se vzepřel konvencím klasického filmu. (Zetwenka)
  • Dolores zvolna tančí na rumbu „Amapola“ ze 30. let. (Zetwenka)
  • Nejslavnější z cenzurovaných filmů undergroundu. Byl natočen v jednom manhattanském obchodním domě, kde byly zinscenovány orgie s několika ženami a mnoha transvestity. (Zetwenka)
  • Flaming creatures byly promítány v Americe v budově Senátu díky předsedovi Nejvyššího soudu Abe Fortasovi, jehož liberální vztah k pornografii byl všeobecně znám. Film pak posloužil jako hlavní munice v republikánské kampani za Fortasovo politické zničení. (Cimr)
  • V šedesátých a sedmdesátých letech promítání filmu často končilo hlučnými protesty diváků a zásahy popuzených policistů. (Hans.)

Reklama

Reklama