Reklama

Reklama

Utajená Palečkova dobrodružství

(festivalový název)
  • Velká Británie The Secret Adventures of Tom Thumb (více)

Obsahy(1)

Znepokojující, ponurá a současně vizuálně odzbrojující variace na příběh o Palečkovi vtahuje diváky do vyšinutého dystopického světa plného industriálních hrůz, přízemní odpudivosti i všudypřítomného hmyzu. Na průsečíku extrémních fantazií Davida Lynche, Jana Švankmajera, Guye Maddina i Phila Tippetta se rozprostírá ponurá vize obývaná hrdinnými pidižvíky, úzkostnými mutanty, přízračnými agenty, nelítostnými vědci i vymletými existencemi. Filmové Frankensteinovo monstrum ožívá groteskními záškuby krásného i děsivého života díky fantastickému animovanému zpracování. Režisér Dave Borthwick ve svém vrcholném díle dává plný průchod svým nekompromisním ambicím, které ze studia Bolex Brothers svého času udělaly senzaci a také jej ale nevyhnutelně dovedly k bankrotu. Utajená Palečkova dobrodružství spojují stop motion animaci plastických loutek s pixilací, neboli animací živých herců po jednotlivých okénkách filmového pásu. Stejně realizačně náročnou kombinaci technik o tři dekády později uplatnila Daria Kashcheeva ve svém obdobně skličujícím i vizuálně odzbrojujícím středometrážním díle Electra. Tentokrát se ovšem zcizující neživost a zjitřená expresivita vlastní oněm animačním postupům stává hlavním výrazovým prostředkem díla, které neobsahuje takřka žádné dialogy. Ale proč taky nechávat znít slova, když noční můry ukryté v našich nitrech z dětství jsou o tolik výmluvnější. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (5)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nemám veľmi rád Švankmajera a toto bolo tak na jeho spôsob. Animácia minipostavičiek ešte ušla, ale animácia "hraných" ľudí (riadny oxymoron), do toho múch a všeliakých hmyzích hávedí vôbec. A k tomu tie pazvuky. Ale hororovo ladená atmosféra s niektorými drsnými prvkami, tak netradičná pre klasickú stop-motion animáciu, mala niečo do seba. Celkovo však na mňa trochu bizzare. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Vedle Burtonových a Zemanových pohádek je tahle určitě jedna z nejlépe udělaných na světě. Temný svět úzkých uliček, všudypřítomní špiclové, slumově vyhlížející nuzáci, kterým se uprostřed bídy a špíny narodí jednoho večera synáček . A že nebyl větší, než prst, dali mu jméno Paleček. Je to temný, je to drsný, je to hustý. neuvěřitelné. 5 hvězdiček je málo, dal bych 50. Jen doporučuju, a jestli máte rádi animované filmy, musíte to vidět. A jestli máte rádi Švankmajera, vidět jste to už dávno měli!!! ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2024] Fascinující. Perfekcionismus v nejryzejší formě. Komplexnější scény se stop motion animací asi těžko někdy uvidím. Ve obraze se často děje až neskutečné množství věcí, které dávají dystopickému industriálnímu světu s postapo nádechem netušenou plasticitu. Původně Borthwick vytvořil 8minutový snímek pro BBC. Měl to být vánoční kousek pro děti. Ehm... To úplně nevyšlo, ale (nikde nesehnatelné) Nursery Crimes mělo velký ohlas a dokonce vyhrálo nějaké ceny. Tak se Borthwick rozhodl, že dílko rozpracuje do úctyhodné hodinové stopáže. Mutanti, toxický odpad, špína, násilí, podivné existence a všudypřítomná havěť. V tomhle světě se odehrává příběh Palečka, kterého vezmou rodičům a ocitne se v podivné laboratoři. Co by to bylo za scénu, aby tam nelezly mouchy, či jiná havěť? Mezi nesrozumitelnými skřeky postav se objeví jen pár srozumitelných slov a vět. Nepopsatelný zážitek s nečekanou pointou v posledním záběru. | ► Utajená Palečkova dobrodružství ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Zvláštní animovaný film, ve kterém se vůbec nemluví. Samotný příběh je jednoduchý a nijak zvlášť zajímavý. Ale to prostředí: temné a studené chudinské čtvrti, toxický odpad, zmutovaná zvířata / napůl roboti, všudypřítomná špína, velké můry poletující kolem lamp a mouchy poletující kolem všeho. Ulicemi se potulují lidské trosky, vydávají pouze nesrozumitelné zvuky. A způsob animace tu celkovou dekadenci jenom umocňuje. Švankmajera mi to taky hodně připomenulo, ale v animovaných filmech nemám moc velký rozhled, takže nemám zrovna na výběr ke komu bych to mohl přirovnat... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama