Reklama

Reklama

Jak ukrást bizona

  • Česko Americký bizon (více)
USA / Velká Británie, 1996, 88 min

Scénář:

David Mamet, David Mamet (divadelní hra)

Kamera:

Richard Crudo

Hudba:

Thomas Newman
(další profese)

Obsahy(1)

Filmová adaptace jedné z nejlepších amerických her - Donny Dubrow je majitelem ošuntělého starožitnictví a každý den přemýšlí nad tím, jak na něčem trhnout opravdové terno. Ne že by snad doufal, že se mu to někdy povede, ale dělá to už pěkných pár let a tak je to spíš o zvyku než o čemkoliv jiném. V troufalých plánech je podporován starým kamarádem Teachem, který se odmítá smířit s tím, že to nejlepší už má za sebou. Ti dva se hádají takřka nepřetržitě, ale když zjistí, že Donny zřejmě prodal pod cenou opravdový poklad, sadu cenných mincí s motivem bizona, neváhají ani vteřinu a začnou vymýšlet konspiraci, která by je k mincím mohla znovu dovést. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

ripo odpad!

všechny recenze uživatele

Zistil som, že mne ani tak nevadí Woody Allen, ako mi vadia postavičky, ktoré často niečo vravia, ale nedokážem z nich vybrať ani kúsok pointy. Tu v úlohe "woodyho allena" vystupuje rovnako popletený, hysterický a veľmiveľaničnehovoriaci Dustin Hoffman. Dialógy, ktoré boli miestami len monológmi, mi neskutočne liezli na city ako ničnehovoriaci balast obalený množstvom slov bez jediného zmyslu .... Prepáčte mi dámy, a ospravedlňujem sa i pánom - mrzí ma to, ale asi som nemal svoj deň a tak Vám tu trošku prekopem hodnotenie - odpad! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Neznámý režisér Michael Corrente rozehrál podle scénáře známého Davida Mameta navenek nevinně vyhlížející hru plnou nepříjemně pravdivých poznání. Kde leží hranice přátelství? Kdo zodpovídá za koho? Proč si dennodenně lžeme? A může zloděj myslet vážně tvrzení, že mu na nějakých mizerných věcech ani trochu nezáleží? Třeba je pro něj ta radost z bezpracně nabitého majetku důležitější než majetek sám. Jak ukrást bizona spadá do velmi nešťastné kategorie filmů, na které se – ze strachu před nudou – bojíte podívat. A skutečně, nebýt Dustina v hlavní roli, sám bych se k tomu nepřinutil. Ačkoliv bych zůstal ochuzen o minimalisticky maximální zážitek. Převádět podobné divadelní hry na plátno sice postrádá smysl, ale pro ty, kteří raději sedí na zadku v teple domova a pohodlí svého křesla, to je ideální způsob „šíření kultury“. 80% Zajímavé komentáře: DaViD´82, ripo ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bla bla bla... Neznám žádný jiný film ... bla bla... kde by se nonstop kecalo ... bla bla... aniž by se cokoli řeklo. Bla bla bla... Je to devadesát minut uměle vykonstruovaných monologů o „však vy víte čem“. Bla bla bla... Být tu aspoň chvilka ticha tak by možná vyniklo, že to není vůbec zlé... bla bla... a krátkometrážní povídku by námět utáhl. Bla bla... Smutnější je to o to více, že si to Mamet zadaptoval a tedy pohnojil sám. Bla bla bla bla. Bla bla bla. Bla bla. Bla.... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Klidný bazar na předměstí, málomluvný majitel, jeho horlivý chráněnec a užvaněný samozvaný kibic. Nevidím důvod, proč by tito tři nemohli sehrát pěknou partičku psychologického mariáše. Komorní dramata mám rád, ani tolik napadaná upovídanost mi nevadí. Dokonce mám pro hry, kde se něco říká, ale něco jiného to znamená, určitou slabost. Na to, zda jsou vhodnými filmovými náměty, už tak jednoznačný názor nemám. Nicméně z "Bizona" jsem mírně zklamaný nikoli pro jeho prostý divadelní háv, ale proto, že ne se všemi kartami, rozdanými na začátku hry, se skutečně hraje. Plán uloupit vzácnou minci je zprvu tutlán před všetečným Dustinem Hoffmanem, později ovlivněn jeho účastí, přehodnocen z hlediska možností, čím se může zkomplikovat, a tak dlouho se o něm mluví, až k jeho realizaci nedojde. Oloupený jsem se tudíž cítil já. Trochu jako bych četl detektivku, kde detektiv na konci rezignuje na řešení případu, sezvanému okruhu podezřelých se omluví, že nemá svůj den a odjede na dovolenou. Příznivcům Dustina Hoffmana film přesto můžu doporučit. Jeho (anti)hrdina je na první pohled tak trochu Hrabalův strýc Pepin. Otravný, hlučný, neodbytný žvanil, který pořád něco hlasitě vykřikuje, snad aby přehlušil nepříjemné ticho své existence, snad aby ostatními pod pláštíkem nezávazné konverzace manipuloval. Slovo našeptavač by bylo výstižné, kdyby tolik neřval. :-) 60% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Konverzační lahůdka. Herecký koncert. Lehce obskurní story. Jsou tací mezi námi. Co naděláme. Vynikající filmek! ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

dovedu si tento kousek živě představit na divadle.. a dovedu si i představit, že tam by mě bavil.. ale takhle.. pardon, zííív:( to ovšem neznamená, že by všichni tři zúčastnění nepodávali opravdu dobré herecké výkony.. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo zůstat divadlem nebo si to mělo najít vynalézavější reřii. Hodnotím vlastně velice vysoko, ale jen kvůli hereckým výkonům, které obstojí i při řídkosti toho, co hrají. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Dost divná, opravdu ryze divadelně-konverzační story typu Tape s Hawkem a Thurmanovou. Tohle je však lepší, co se týče hereckých výkonů. Hoffman koncertuje a Franz rozhodně není pozadu. Hodně rozpačitá záležitost, čekal jsem rozuzlení,nějakou tu loupež, a přišel....konec. ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Taková "two men show".. Z mého pohledu hodně zvláštní snímek, který si vystačí se dvěma herci + malý černoch. Dialogy jsou občas zajímavé a mají myšlenku, ale v některých případech jsem byl i já mimo z toho, co mezi sebou dokáží ti dva řešit. Asi to není ta pravá podívaná pro mě. ()

sta 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace divadelní hry je nepopsatelná - po každé minutě jsem si říkal, proč se na to dívám, ale prostě jsem nemohl jinak. Ten film vás donutí jej dokoukat a já nevím, proč. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

mam rad prostredie kludnych bazarov na predmestiach, kludnych obchodikov, kam si ludia zo stvrte pridu kupit chleba a spotrebny tovar ......lenze tu sa len keca a keca a keca .. a uplne o nicom : 50 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Určitý typ divadelní hry, která je napsaná jako exhibice pro herce. Ten musí předvést, jak dokonale zvládl určitý typ postavy - zde je typický loser parazitující v jedné zástavárně. Nemůžeme tedy čekat, že by se tu něco dělo. Nebo si myslíte, že by postava hraná Hoffmanem najednou začala mluvit jako Hamlet nebo provádět loupeže jako Ocean´s eleven? Až tu hru budou hrát někde v divadle, kritik si poznamená: zajimavé uchopení role, ale na Hoffmana to nemá. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Příjemné komorní drama o čekání na dokonalou chvíli pro krádež, během které si hlavní postavy ujasňují svoje vzájemné vztahy a hodnoty. Přes vnější jednoduchost filmu, je velmi dobrá gradace příběhu od nikud nikam. Určitě by to šlo ale dotáhnout o krapet líp. 70% ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra na plátně bez výpravy dopadá často jako zajímavý, ale trochu nudný film. Vidět Hoffmana, Franze a toho mladého na jevišti by byla absolutní potěcha, na kterou se nezapomíná, ale takto dávám jen 65 % hvězdiček. ()

Revolver 

všechny recenze uživatele

Film prakticky bez příběhu, založený pouze na dialozích. Výsledek je ovšem více než dobrý a za celkový dojem se výrazně podepsali herecké výkony, zejména Hoffmana. ()

Reklama

Reklama