Reklama

Reklama

Příběh se odvíjí od situace, kdy psycholog Výzkumného ústavu dr. Černý (J. Abrhám) konečně po dlouhém pátrání nalézá pro svou rodinu vhodný byt k výměně. Tak se poprvé setkává s řidičem autobusu Šafářem (L. Mrkvička), majitelem dotyčného bytu. Konflikt ovšem přichází záhy. Výzkumný ústav totiž pořádá povinné psychologické testy pro řidiče z povolání a pan Šafář přes svou dlouholetou praxi a spokojenost nadřízených testem neprojde. Problém totiž není v jeho zkušenostech řidičských, ale v jeho povaze a agresivitě. Šafář se různými způsoby pokouší zvrátit situaci, ale to se mu nepodaří. A tak na konci zůstává jeden mrtvý ... (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Hodně prvoplánově podaný příběh, na který si pamatuji již při jeho premiérovém vysílání. Už tenkrát jsem si ho ale obrazně vynásobil mínus jedničkou a díval se na něj obrácenou optikou. Představte si dlouholetého řidiče autobusu, který má naježděno půl milionu kilometrů bez nehody, šetří pohonné hmoty, u nadřízených je oblíbený, v dopravních testech dosahuje pravidelně plného počtu bodů, a najednou přijdou jacísi psychologové, kteří na základě jednoho testu řeknou: „To všechno si strčte za klobouk, podle našich tabulek za volant nepatříte, protože nám vyšlo, že jste agresivní.“ A člověk má smůlu, přes to vlak nejede. A protože tím přichází zároveň o peníze, které navíc nutně potřebuje, je téměř logické, že s postupujícím časem a marností svého boje začíná být nervní až agresívní, což psychologové berou jako potvrzení správnosti svého původního rozhodnutí. Ale upřímně řečeno, jsem přesvědčen, že takhle by dopadl každý z nás, kdyby mu někdo pro něj bezdůvodně dostatečně dlouho upíral zdroj obživy. On tam tu myšlenku dokonce vyslovil Karel Heřmánek, ovšem ten byl v příběhu za kariéristu, takže to vlastně bylo špatně. Dokonce jsem při shlédnutí tenkrát i nyní přemýšlel, jestli to nakonec není takhle nejednoznačné schválně, ale jsem přesvědčen, že nikoliv, protože vše je tak prvoplánově narýsované, až postavy působí pohádkově černobíle. Zásadový klaďas dr. Černý, který si neochvějně stojí za svým, i když pro klid rodiny je ochoten se nakonec svému přesvědčení zpronevěřit, naštěstí pro něj si to nesympatický agresívní řidič Šafář pohnojí sám a kariérista dr. Možný nakonec ostrouhá. Vzhledem k tomu, že podobné tendence dopředu hodnotit chování člověka a preventivně ho eliminovat, ačkoliv ve skutečnosti nic neprovedl, jen se některým lidem, co mají tu moc, zdá, že by něco provést mohl, začínají objevovat stále silněji, působí tento snímek, byť nechtěně, aktuálně i dnes. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavý psychologický snímek, i když se příběh poněkud vleče, kde je otázkou, nakolik by se bez onoho testu skutečně někdy projevila povaha řidiče, nebo nakolik ony problémy s testem uspíšily jeho agresivitu? Na čí straně byla vina? Škoda jen, že herci se do svých rolí víc nepoložili, moc jsem jim nevěřil, ale to může být i otázkou, nakolik je dokázal motivovat režisér. ()

Reklama

karlee 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, i když trochu nedotažený: tam kde příběh končí, se dalo ještě pokračovat, zápletka s pětisměnou bytu nepůsobí moc věrohodně. Postavy by mohly být méně vyprofilovasné (např. Heřmánek), ovšem Mrkvička to zvládl velmi dobře, bez přehrávání, ke kterému role "skrytého agresora" svádí, Rozhodně jsem už viděl zbytečnější incenace. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Díky nepřítomné paní Bezouškové dostává ve druhé polovině příběhu Šafář (Mrkvička) příležitost nejen zahrát agresivního jedince, ale i vtipálka: A vy jste těmi psychotesty prošel, pane doktore?" Při předvídatelné závěrečné jízdě zaujme dobová "harmonika" a všechny v protisměru blikající auta... ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Televizní plně fungující moralitka. Solidní herecké obsazení, Mrkvička v (pro mě nečekaně) negativní roli, a nečekaný manželský pár Abrhám-Preissová. Je možné zůstat stát s rovnou páteří, se ctí k sobě a ke své morálce, nebo je nutné se občas v životě ohnout a přizpůsobit okolním vlivům? Vynikající záběry během Mrkvičkovy jízdy. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama