Reklama

Reklama

Zathura: Vesmírné dobrodružství

  • USA Zathura: A Space Adventure (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když otec odejde do práce a nechá je v péči jejich starší sestry, vydávají se šestiletý Danny a desetiletý Walter do dalekého temného vesmíru, zatímco hrají tajemnou deskovou hru, kterou objevili ve sklepě jejich starého domu. Na této vzrušující výpravě jsou doprovázeni osiřelým astronautem a musí překonat nejrůznější nástrahy v podobě roje meteoritů, nepřátelských mimozemšťanů a běsnícího robota. S astronautovou pomocí rozhádaní bratři odsunou své malicherné spory stranou a společnými silami se pokusí probojovat až na konec tajemné hry, aby se mohli vrátit domů. Všechny pokusy však mohou přijít nazmar, pokud se jim nepodaří vyzrát nad největším nebezpečím ze všech – silnou gravitační silou, která je vtahuje do prázdnoty temné planety Zathura. Na motivy úspěšného bestselleru uznávaného spisovatele knížek pro děti Chrise Van Allsburga (Polární expres, Jumanji). (HBO Europe)

(více)

Recenze (342)

Matty 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že to nebude jenom „Jumanji ve vesmíru“. Nebylo. Bylo to „nezábavné Jumanji ve vesmíru“. Hra je započata teprve po dobrých dvaceti minutách představování hlavních hrdinů, dvou rozhádaných bratrů - to aby bylo v následujících osmdesáti co usmiřovat. Vývoj vztahu mezi Waltrem a Dannym je sadisticky šablonovitý a na základě toho, kolik podobných „psychologických proměn“ jste již viděli, si buď vyrvete všechny vlasy nebo proklejete autora scénáře a celou jeho rodinu (až do posledního kolena). Na věty jako „Nedovolím, aby se ti něco stalo“ jsem již pár let alergický a reakce na jejich poslech se rok od roku zhoršuje. Má zbožná přáni, aby už konečně drželi huby, zmáčkli ten knoflík a pokračovali ve hře, zpravidla nebyla vyslyšena. Nic nezachraňuje ani bizarní „šokující odhalení“ (snad moc neprozradím prozrazením, že v určitém momentu se schyluje k incestu). Filmu citelně schází nostalgická, ba vůbec nějaká atmosféra. Je to opravdu jenom hloupá pohádka, pro děcka však příliš zdlouhavá a pro dospělé příliš patetická a moralizující. A mrzí mě to. Mrzí mě to víc, než kolik si podobně trapný příběh zaslouží. Jon Favreau chtěl zjevně natočit poctu starým sci-fi, něco jako byl animovaný Železný obr, který se mi hodně líbil. Nezvládnul to, neuvěřil jsem, že v dětství hltal béčkové sci-fi filmy a komiksy a že Zathura není jenom komerčním kalkulem. Tu hru bych si ale stejně rád jednou zahrál. 45% Zajímavé komentáře: choze, genetique ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Vyjma filmů o Harrym Potterovi či sérii animovaných filmů, se dá hovořit o úpadku zájmu o dětský film. Proto Zathura působí jako velmi příjemné zpestření, které se nese přesně v duchu většiny nezávislé tvorby režiséra Jona Favreaua. Místo bombastických digitálních orgií se soustředí spíše na nevázané klukovské dobrodružství, které svého cílového diváka – děti okolo 10 let – na 115 minut dokonale pohltí. Dospělý jedinec sice bude vytýkat přílišnou inspiraci v jiných filmech – industriální-futuro vzhled lodi připomene Cameronovy Vetřelce a Debneyho hudba zase Arnoldův soundtrack ke Dnu nezávislosti. Ale rýpalové, kteří v tom hledají druhé Jumanji jsou taky na špatné adrese, neboť knižní předlohu pro obě díla a následně i filmy má na svědomí jeden a tentýž člověk – Chris Van Allsburg, který také stojí i za Polárním expresem. Pro dospělého uměřené sci-fi béčko, pro malé dítě zaručený zážitek. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiné Jumanji, o hře, která své hráče přenese do vesmíru. Pro děti hodně zajímavá podívaná, pro mě už méně, ale tím nechci říci, že jde o špatný film. Pár scének mě dobře pobavilo, těžko říci, zda v tom byl úmysl autora, ale celkově to jde tak za 55%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $65miliónovTržby USA $29,258,869Tržby Celosvetovo $64,321,501Tržby za predaj DVD v USA $22,010,826 //počet predaných kusov 1,326,368║ Nie je to nič prelomové ale napríklad pre film Jumanji to je vyrovnaný konkurent, réžia celkom svižná, dej nenudí, občas niečo aj pobaví, trikovo to ušlo. /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jumanji? Cože? Ve vesmíru? Jo myslíte Zathura! Jon Favreau a ukázka jeho lásky k dětem, naivním příběhům a elektrikou poháněným hrdinou (všimli jste si jak v jedné scéně "oblek" kosmonauta připomíná Starkův náhradní zdroj?). Spojení dvou mladých talentovaných herců, jedné slušně vypadající dívky, která čeká na svého upíra a Tima Robbinse, který zahraje taťku snad kohokoliv, fungovalo velmi dobře. Celý film se může pochlubit dobrou, i když dětskou atmosférou, která dává vzpomenout na Jumanji ovšem bez šklebícího se Robina Williamse, který mohl někomu vadit. I samotný vesmír je zajímavý a určitě zaujme. Bohužel oproti Jumanji film postrádá jednu zásadní věc a to je fyzický pocit z děje. V Jumanji jste viděli a cítili všechno nebezpečí, které opravdu poměrně dost fyzicky až vystupovalo z obrazu k vám, ale Zathura pracuje s digitálními triky a vizuálními zkrášlovadly, kterých se nebojíte. Jsou to přeci jedničky a nuly... Prostě oddechovka pro každého, který neurazí, ale mohla být ještě výrazně hlubší/lepší/zajímavější/chytřejší. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Debney: 1. Main Titles ,2. Finding The Game ,3. Meteor Shower ,4. Aftermath ,5. Robot Grows / Chase / Standoff ,6. Too Close To The Sun ,7. Zorgons’ Appearance ,8. They’re Not Friendly ,9. Couch Decoy ,10. Astronaut’s Story ,11. Zorgons’ Return ,12. The Dumbwaiter ,13. Stealing The Game ,14. Robot’s Revenge ,15. Shooting Star Card ,16. Brother To Brother ,17. Danny Wins The Game ,18. Zathura Is A Blackhole ,19. Back Home ,20. Home Again. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když se malá Kirsten Dunst Kirsten Dunst hádala v Jumanji se bráškou, bylo z toho nezapomenutelné dobrodružství. V Zathuře se sourozenecká trojice hádá mnohem více, dějová linka se snaží svého předchůdce až příliš okatě kopírovat, ale nejen kvůli nefunkčnímu finále se mu to zoufale nedaří. Až překvapivě zapomenutelná hra, která divokému Robinu Williamsovi nesahá vůbec nikam. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak schováme aj dom.“ Jon Favreau je občasný herec (obézny kolega Bena Afflecka – DAREDEVIL), ktorý si sem-tam niečo zrežíruje. Keď to urobil v roku 2008, bol z toho komiksový trhák s Robertom Downeym Jr. IRON MAN. Ale už vo svojom predchádzajúcom filme, rodinnej dobrodružnej sci-fi komédii ZATHURA – VESMÍRNE DOBRODRUŽSTVO (alebo VIANOČNOM ŠKRIATKOVI), preukázal to, čo sa zrejme stane typickým poznávacím znamením jeho filmov. Kvalitná technická stránka, uvoľnení herci, dobrá atmosféra a akási... ehm... fádnosť? Nevýraznosť? Nech v jeho filmoch lieta koľkokoľvek super-hrdinov, stále si príbehy držia akýsi punc "civilnej obyčajnosti". Nie je to mínus a je to iný (lepší, ak to chcete takto počuť) typ rutiny, než akou disponuje fušer Brett Ratner. Ale tiež to pácha nemalé škody. Neviem, možno mal zostať hercom. ZATHURA - VESMÍRNE DOBRODRUŽSTVO je fajn oddychová záležitosť, také „JUMANJI vo vesmíre“ (knižku napísal Chris Van Allsbburg, autor kníh „Jumanji“ a „Polárny expres“) a má sympatických hercov (najmä Kirsten Stewartovú). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pohodovej film, na kterej muze cumet cela rodina, ale jsou tu dva problemy. Za prve, existuje Jumanji. Nechci tvrdit, ze to je nejakej ultra super film, ale rozhodne pobavi vic. Navic tady je to furt dokola jen o Zorgonech, takze to zacne bejt po chvily krapet stereotypni a nudny. A za druhy, detsti herci. S tim neustalym rvanim mi lezli na nervy a ani herecky to nebylo nic poradnyho. Ale jinak jsem se u filmu vcelku bavil, film je ze zacatku sviznej, obcas je nejakej dobrej for a triky jsou na slusny urovni. Ale i tak to na vic jak 3* neni. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Při Sázkách a dostihách se mi splašily koně, při hraní Monopolů jsem způsobil světovou finanční krizi a při šachách jsem se omylem na týden zamkl v bílé věži. Takže kdybych se při šmrdlání Zathury ocitl mezi meteorickým rojem, tak by mne to rozhodně z míry nevyvedlo. Ovšem očekával bych tam o něco větší zábavu než je tato unylá propagace rodinných hodnot, která sice moc nebolí, ale jeden kosmonaut, jeden robot a stádo ještěrek z toho žádný velký fantazijní zážitek nedělá. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jumanji jsem měl vcelku hodně rád, ale to bylo devět let zpátky. Kdyby mi bylo 10 - 12 let, asi bych byl nadšený. Takhle zůstává solidní rodinná podívaná s poselstvím, že i když byste své sourozence někdy nejradši zabili, budete ještě jednou rádi, že je máte. Což je fakt. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mám rád Jumanji... je to taková moje srdcovka. Tohle "pokračování, nepokračování" ale naprosto ztratilo atmosféru a kouzlo, aniž by přidalo něco nového. Pamatuju si, jak jsem jako kluk hrdinům Jumanji fandil, jak jsem se o ně snad i bál - tohle by u mě tyhle pocity vyvolat nedokázalo. Ani před deseti lety, natož dnes. Je jen opakováním toho samého, jen s nesympatickými herci. Skutečně mě to zklamalo. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Vesmírne Jumanji. Má to pár dobrých nápadov a dokonca aj celkom dobré efekty. V niektorých chvíľach je to však na mňa už priveľmi detské. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Kupodivu to neni tak hrozný jak jsem čekal. První hodina mě dokonce i docela bavila, ale ke konci už to začíná trošku nudit, protože to je pořád o tom stejným a hlavně, je to něco jako vesmírnej klon filmu Jumanji a přece jenom Jumanji se mi líbil víc. Co se týká triků. tak jsou na vysoký úrovni a i proto mě trošku rozladilo, když se ve filmu objevili hrůzostrašný Zorgoni, naprosto mě vyděsili, akorát asi ne tak jak si představovali tvůrci, protože když mě nejdřív film dobře naladí pěknými trky ze začátku a pak mi vpálí přímo do ksichtu příšery tak akorát zralý na loutkový divadlo, tak to je docela silný kafe. Ale co? Nic jsem neočekával a nakonec s 75% filmu i celkem spokojensot ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Vesmírne Jumanji, snáď ste nečakali viac. Ak si chcete zaspomínať na staré detské časy v ktorých bol jedným z vašich naj filmov, nemali by ste váhať. Ak obľubujete sci-fi, máte dôvod naviac. Len musíte mať na pamäti, že ide o zábavu prioritne určenú kategórii do 15 rokov, z ktorých ste už pravdepodobne stihli vyrásť... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vesmírná verze populární Jumanji, poněkud slabší, méně humorná a trikově ošizená, protože se pohybuje v trochu jiném rozpočtovém pásmu. Na druhou stranu ale stále koukatelná, ocení ji především děti mezi 6 a 12 lety a pak ti, kteří se aspoň tu a tam vrací rádi do dětských let, což je i můj případ. Musíte prominout naivní vzhled ještěřích oblud i to, že se celkem lacině brnká na osvědčenou strunu rodinných hodnot a máte tu průměrný dobrodružný dětský film na jedno použití. Celkový dojem: 50 %. Uvažoval jsem i o dvou hvězdičkách, ale pak jsem si uvědomil, že zoufale naivní dětský seriál Spadla z oblakov má momentálně lepší rating než Zathura, takže není co řešit... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nejstručnější a nejvýstižnější zaškatulkování by bylo - JUMANJI 2: LOST IN SPACE. Studio také původně chtělo vyprodukovat dvojku JUMANJI, ale záhy se rozhodlo radši adaptovat jinou knihu téhož autora, která je ale velmi důsledně obšlehnuté JUMANJI. V hlavní roli opět zákeřná desková hra s podivným názvem, která uvrhne svět hlavních dětských hrdinů do chaosu a oni ji musí v prvé řadě přežít a až v druhé dohrát. Dětští představitelé jsou sympatičtí, škoda jen, že na plátně nestráví víc času Kristen Stewart (holky holt do klukovských dobrodružství nepatří), která nám od ÚKRYTU vyrostla do krásy. Taky by neškodilo víc humoru (citelně tu chybí Robin Williams) a pokud jste viděli JUMANJI, připravte se, že jste tím pádem viděli i tenhle film a budete veškeré dění a zvraty od začátku až do konce pohodlně předvídat. Každopádně jsou to jedny velké parádní destrukční orgie. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

V době, kdy dětský film rovná se omletý příběh s morálním ponaučením, je Zathura příjemným osvěžením. Sice má také omletý příběh a morální ponaučení, ale to vše je zabaleno ve velice sympatickém hávu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Že to bolo s deckami ma mierne odrádzalo a o to viac som sa tešil, keď som sa pri tom bavil. Čakal som otrepané detské frázy (pár sa ich tu aj tak našlo našlo), nezmyselnú pointu a zaspávajúce tempo. Všetko menované malo však svoj úplný opak. Ale asi mi už chýbalo poriadne vypnúť a užiť si klasickú rodinnú nenáročnú jedenapolhodinovku. Ono to vlastne ani nič viac byť nemalo a tak som rád, že som si to mohol vychutnať. Takže po dlhšej dobe by som rád niečo podobné ešte zhliadol, jasné Favreau? 75%. ()

Související novinky

Další kniha na stříbrná plátna

Další kniha na stříbrná plátna

01.03.2006

Adaptace knižních děl, čím dál více plnící kinosály, se poslední dobou stávají nejvýdělečnějším druhem filmu, proto se není čemu divit, když veliké společnosti skupují filmová práva od knižních… (více)

Reklama

Reklama