Reklama

Reklama

Bývalý vojenský zvěd Jess Remsberg směřuje do Fort Creel, když po cestě na území Apačů zachrání mladou ženu Ellen Grangeovou, polomrtvou žízní a vyčerpáním. I ona směřuje do Fort Creel. Odevzdává ji manželovi, který ji už ale nechce: před více než rokem ji unesli indiáni a když ji bílí vojáci osvobodili, sama se k nim chtěla vrátit. Její muž neví, že v indiánském táboře zanechala chlapečka, kterého měla se synem náčelníka Chaty. Ve Fort Creel se Jess setkává s bývalými kamarády vojáky a nakonec přijme nabídku poručíka Scottyho McAllistera, aby jako zvěd doprovázel vojenskou kolonu do osady Fort Concho. Zdrtí ho, když se dozví, že jeho indiánskou manželku kdosi zabil a skalpoval a její skalp mu právě Scotty přináší. Ví, že to nebyli indiáni a přísahá pomstu ... Ke koloně se připojí s nákladem i Ellenin manžel, obchodník Willard Grange. Jede i bývalý voják a nyní krotitel divokých koní Toller, s nímž se Jess po první rozmíšce brzy sblíží. Právě když se kolona má vydat na nebezpečnou cestu přes území Apačů, se Jess dozví, že Ellena opět zmizela. Je u Apačů, u svého synka. Náčelník Chata jí oznamuje, že jejího muže zabili bílí vojáci: ona se má postarat o dítě do chvíle, než dojedou k jeho hrobu, kam ji pak zaživa pohřbí. Když se Jess dozví o Ellenině útěku, rozhodne se ji znovu osvobodit a teprve potom se přidat ke koloně. Po Ellenině návratu manžel konstatuje, že má dítě s indiánem. Během cesty pak dojde k několika tvrdým střetnutím mezi McAllisterovými muži a indiány. Vojáci musí bojovat proti přesile a nakonec se ocitnou v obklíčení Chatových Apačů. Zraněný poručík McAllister rozhoduje, že jediná cesta z obklíčení vede přes Ďáblův kaňon, kam by se kolona mohla dostat trikem, kdyby několikrát změnila směr jízdy. Jess, Toller a dva nejlepší vojáci si pak mají poradit s Apači, které náčelník Chata zanechá jako hlídku. V kaňonu by pak měli McAllisterovi muži vyčkat, až dorazí posily vedené plukovníkem Fosterem. Zatímco kolona jede úprkem směrem ke kaňonu, aby tam dojela dřív než Apači, Jesse a zbývající tři muži hrdinně odrážejí útok Chatových mužů a Jesse pokračuje v cestě do Fort Concha. Dochází k rozhodujícímu střetnutí, po němž se indiáni nakrátko stáhnou. Pak začnou na vojáky střílet šípy. Poručík McAllister se pomalu uzdravuje ... (TV Prima)

(více)

Recenze (70)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě jak kvalitní western Souboj v El Diablo je. Žádná tuctová přestřelovačka dobrý kovboj versus zlý kovboj, ale něco podstatně složitějšího se stejně složitě modelovanými postavami. Nejde o žádné žánrové veledílo či milník, ale bylo to rozhodně příjemné překvapení takhle na předzkouškové odpoledne. Kvůli sympatiím k Jamesi Garnerovi dám 80%, bez něj by to bylo dolní část červeného pole;) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Príjemne drsné a realistické, ale inak westernový štandard a nebyť výživného prekvapivého zvratu v závere, tak scenár je totálny podpriemer. Celkom dobre nechápem, čo niektorí tunbajší komentujúci považujú za "výpravné" - je to film o pár ľuďoch, ktorí cválajú hore-dole po púšti. Miestami som sa dokonca trochu nudil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na western celkom zvláštny neokukaný príbeh, ktorý sa neodohráva v žiadnom mestečku ale medzi skalnatými horami divočiny, kde vojenský doprovod s vozmi prepadnú Apači. Film ma dobrý spád, a k tomu hlavne dobre zahrané postavy hercami ako James Garner a Sidney Poitier, je veru na čo pozerať. /85%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Paráda. Žiadna uspávanka, ale tvrdý western o skupine neskúsených bažantov, jednom seržantovi, jednom stroskotancovi a žene, ktorú odvrhli bieli, aj červení. Príjemne priamočiary príbeh o strete vojenského výsadku s indiánskymi bojovníkmi je obohatený o vynikajúce akčné scény a charizmatické herecké výkony Sidneyho Poitiera a Jamesa Garnera. Vidieť, čo kedysi boli, a vidieť, čo z nich robí na staré kolená Hollywood (ŠAKAL, MAVERICK), je smutné. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Nesmlouvavá vybíjená ala Alamo. Klasických chlapáků je tu stejně plno jako indiánů. Opravdu brilantní western se skvěle propracovanými charaktery. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velice realistický western. Zajímavá zápletka, propracované charaktery a především perfektně zvládnuté velmi drsné špinavé prostředí s hutnou atmosférou a nečernobílými postavami, přičemž těch důležitých je poměrně hodně a každá z nich je dost zajímavá. Navíc ani bílí ani Apačové tu nejsou jednoznačně dobří nebo špatní. Výborná hudba. Obdobný a ještě o něco lepší je Ulzanův nájezd. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Yesterday they fought each other. Today they fight together in a dead end canyon called Diablo! A já dodávám: „And tomorrow everybody will forget..“ Vinnetouovi hoši zase jednou na špatné straně barikády, děj složený ze zmateného pobíhání po pěkných utahských exteriérech a vinou herců kritický nedostatek autenticity. Mstitel Garner slaboučký, krotitel koní a pánských krejčí Poitier byl rozrušen jen tehdy, když jej střelili šípem do ruky. A to nejspíš jenom proto, že si musel odtrhnout rukáv ze své elegantní nažehlené košile.. To zdejší poměrně vysoké hodnocení mě překvapuje. Já se na konci cítil jako indián, když se ho v restauraci zeptají, jestli má rezervaci.. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Paradny vypravny, drsny western s mohutnym Jamesom Garnerom v plnej sile. Putavo znazorneny boj oslabenej vojenskej jednotky proti buriacimsa indianom. Tento prvok vo filmoch mam velmi rad. Par udatnych chlapov braniacich sa voci presile, odrezany od privodu vody, posily su v nedohladne a cele je to zintezivnene tym, ze v tejto ohrozenej skupine sa nachadza aj malicke nemluvna. Sice by som namiesto indianov uvital radsej bandu spinavych banditov, ale to uz je len taky malicky detail. (8.5/10) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající a hodně drsný western s takřka nevydýchatelnou dusivou atmosférou. Už jenom ten začátek, plátno rozřízne zkrvavený indiánský nůž - nádhera. A celý film je hodně realistický nejen co se týče akce, ale hlavně charakterů. Každá postava má svůj příběh, žádná není bezvýznamná. Absence kladných a záporných postav je také patrná. Závěr nepůsobí jako úleva, či vítezství, ale jako smutek nad zbytečně promarněnými životy jak vojáků, tak indiánů. James Garner byl skvělý, v době Johna Waynea, Jamese Stewarta či Paula Newmana je jeho tvář příjemně neokoukaná. Sidney Poitier coby handlíř koní Tollar vyniká především svým ostrovtipem, Bibbi Andersonová půvabem, Dennis Weaver tajemnem a Bill Travers nerozhodností. Jeden z mých nejoblíbenějších westernů a podle mě i jeden z žánrových nej vůbec, divím se nízkému hodnocení. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný western o skupine vojakov a ich spoločníkoch na ceste, ktorí sa ocitnú v obkľúčení indiánov. Ich náčelníka Apačov Chata som doteraz poznal iba z cínovej postavičky, ktorú mám doma. Film má dobré tempo i dobre prepracované postavy a charaktery, takže som si istý, že film si užijú i diváci, ktorí bežne westerny nesledujú. 80%. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +dobré obsazení, rozpracované charaktery postav, vícevrství děj, velice melodická hudba, pěkné akční souboje, atmosféra -ale klidně mohlo být i delší/// Výborný western, který má jen minimum záporů. Navíc je jinačí než ty klasické westerny, každá postava tady má svůj příběh a osud, každá jde za tím svým. Nikdo není vyloženě špatný. Potěšilo mě však, že film má akční spád, ani v nejmenším nenudí, je napínavý a doprovodná hudba je fantastická, snad jen mohla zaznít častěji. Prvek americké armády je konečně trošku změna a rovněž potěší zmínka hlavního hrdiny na adresu koní. To už jsem taky dlouho neviděl. Rád si dám film někdy znovu./// Celkem 82%/// ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sidney Poitier opäť ako hyperklaďas a Bibi Anderson ako krehká blondýnka v nesnázích. Iných stereotypov som si ale v Súboji pri El Diablo nevšimol, respektíve tempo snímky mi nedovoľovalo sa nad niečím podobným zamýšľať. Niekedy pred polovicou filmu sme svedkami pomerne dlhej napínavej akčnej scény a do konca nám už Neslon nedá vôbec vydýchnuť. Presne takéto indiánky som mal rád, keď som mal pod 10 rokov, ale vtedy ma teda dej príliš nezaujímal, ku šťastiu mi stačili uákajúci indiáni na cválajúcich koňoch. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Western s docela zajímavou zápletkou. Kromě zapojení Sidneyho Poitiera do jedné z hlavních rolí snímek vyčnívá i tím, že se v něm hodně cestuje a dost prostoru mají indiáni. Děj se točí kolem několika vozů s nákladem, které se musí přepravit a armáda je chrání. Tato karavana je ale po častým útokem indiánů a dochází jim možnosti. Další prostor pro konflikt vytváří fakt, že jedna žena má dítě s indiánem a také se karavany účastní. Vše nemůže skončit jinak než velkou sérií bitek a potyček. "Odpalte ten vůz!" ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Napínavý western. Drsný, ale nikoliv samoúčelně. Dobře situováno do krajiny, scén v interiérech je tu minimálně. Patří k tomu lepšímu z americké produkce. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmov má príliš neoslovuje. Mám rád klasické indiánky (WINNETOU) alebo prestrelkové špageťáky (PRE HRSŤ DOLÁROV). Možno som zaujatý aj preto, že mi príde trochu nepatričné točiť v Amerike filmy o zlých indiánoch (aj keď tu je akási snaha o širšie súvislosti) - príde mi to akoby Nemci začali točiť filmy o zlých úžerníckych židoch... Obaja hlavní predstavitelia sú rozhodne sympaťáci, ale príliš obyčajný putovací scenár to nevyváži... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mně to přišlo zase takový černobílý - indiáni jsou zákeřný parchanti, zatímco us kavalerie koná dobro. Krev je málo reálná, hnusný je akorát to naznačený mučení (což ovšem opět pranýřuje indoše). Ta vedlejší linka s indiánskou nevěstkou a jejím snědým capartem je zbytečná. Sidney je ovšem dobrý, Franta Němec jej skvěle namluvil. ()

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama