Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tobi a Achim jsou dlouholetí přátelé. Spolu působí v jednom veslařském družstvu, spolu poprvé poznávají taje života i druhého pohlaví. Jak se však rozvíjí Achimův milostný vztah se Sandrou, Tobi si začíná uvědomovat, že jeho poměr k Achimovi je více než jen kamarádský. Soustředění veslařského oddílu a probíhající letní bouře vyhrotí vztahy mezi mladými lidmi. Specifický humor teenagerovských komedií, vycházející především z objevování sexuálního života, se proplétá s dramatem přiznání vlastní sexuální orientace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak já teda nevím jak vypadají sportovní soustředění před důležitým závodem v Německu, ale že by se na nich jen šukalo, chlastalo opejkaly buřty a trenér se na to všechno jen smutně díval o tom silně pochybuju. To byla první věc co mě přišla úplně k smíchu. Další věc, která se mě nezdála, bylo chování homíků, nevěřím tomu, že by někdo z nich byl takhle výbojnej jako nám bylo prezentováno v tomhle filmu. Velký problém jsem měl s homo scénema, samozřejmě v pořádku, že tam jsou, jen prostě že mě není příjemný na tohle koukat. Nevěděl jsem o čem film bude a kam až zajde. Smekám před hereckým výkonem těch kluků, pokud jsou to heteráči, tak své role zahráli neuvěřitelně přesvědčivě. Hlavně Robert Stadlober, to bylo fantastický. Teď jsem si přečetl, že je to bisexuál, tak to jo, protože podle mě by tuhle roli čistej heterouš nedal. Robert tomu dal prvky homo upřimnosti a emocí. Bylo mě hrozně líto tý holky, taková kočka a ona tam byla jen tak napospas a nečapala se. To jsem trpěl jak zvíře. Film velmi kvalitně řeší hledání vlastní sexuality, bohužel v naprosto nereálném a častokrát úplně zbytečně vyhroceném příběhu ve kterým vyniká herecký výkon Roberta Stadlobera. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dobře no, původně jsem k filmu nechtěl psát nic, ale nakonec to ze sebe vydám. Taky bych chtěl upozornit, že proti homoušům vůbec nic nemám, ale ať mě kurva nenechaj koukat na takový zběsilosti, co se v tomhle filmu dějou. Celkově si myslim, že tenhle film chtěl zapůsobit, tak tam fouknul nějakou citovější vložku, aby to mělo grády a film získal ceny na festivalu v Cannes, kde z toho budou unešení. Ono je přece pořád daleko umělečtější natočit perfektní rozjezd s jedním klukem, co ví co chce, a s druhým klukem, co neví co chce a experimentuje, než nechat před plátnem rozstřelit na maděru čtyřnohýho krasavečka se srstí jak nejlepší kabát u Louise Vuittona. Člověk si řekne. Jo, nechutný, ale má to něco do sebe. Ten herec totiž předvádí neskutečný věci. Kdo že to je? Robert Stadlober? Taková oběť pro film? To se skutečně nevidí každej den. To i zmagořit během filmu je málo, co tenhle kluk předvedl a minimálně za to si zaslouží obrovskou poklonu. Film sám o sobě je každopádně o životě a jelikož jsem na něj koukat nechtěl, tak ho výsledně i zkritizuju. Nemějte mi to za zlý, ale prostě tohle nedostane víc, jak dvě hvězdičky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Es ist egal, es ist mir ganz Wurst... Co tak čekat od teenagerské komedie z Bavorska, že? Leč pozor, v případě Sommersturmu je tu hned několik udivujících překvapení - nejedná se o teenagerskou komedii v pravém slova smyslu, ale spíš o teenagerský film (drama se u této letně rozvolněné látky zdráhám napsat), v kterém se navíc snoubí bytostně naléhavá tématika Gus Van Santovských snímků, hledání identity s probouzející se homosexuální orientací a její uvědomování si, a romanticky laděné love story, která má ovšem díky výše zmíněným okolnostem trochu neočekávaný průběh... Marco Kreuzpaintner natočil film až překvapivě vkusný, citlivý, téměř křehký, jak se sluší v otevřené společnosti i civilizačně liberální, v němž krásná letní atmosféra laskavě překryje traumatizující zkušenost. Symbolické střídání počasí (počáteční uvolněnost slunečných dnů a azurové oblohy x vnitřní konflikt symbolizovaný deštěm a bouří), metaforický běh džunglí vysokých trav, jakýsi kult mladého (mužského) těla, který mi nevadil ani jako heterosexuálovi. Možná nejlepší teenagerská ,,komedie", kterou jsem kdy viděl... Podobné filmy: Latter Days, Beautiful Thing, Láska je láska, Kluci nepláčou ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Buzny to taky chtěj... a pořád! Jo, mainstreamový film o strastech hledání vlastní sexuality a coming-outu, proč ne - ale ty rádobyhluboké symbolické záběry (spad strom, jejki a už je na druhý straně barikády; po žebříku z vody coming-outujeme ven atd.) a "dramatické" scény z toho dělají celkem slušně nahnědlou flašku. Teda frašku, hahahahahahohwow. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Němci, alespoň ti mladí, se již zřejmě dobrali situace, v níž není až tak třeba filmů ukazujících, kterak homosexualita děsí společnost. V Letní bouři nastalo cosi jiného - s homosexualitou nemá problém okolí, ale uvědomující se gay sám. Scénář mu ale příliš letně komediálně přeje. Frk, frk, za pár dní, možná i hodin si vším projde a je v pohodě on, jeho kámoši i holka, co jej miluje. V rámci teen komedie s výchovným působením jde nicméně o důstojnou podívanou. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Dokonalá úsměvná romantika o dospívání, láskách a coming outu v souvislosti se sociálními rolemi v kolektivu vrstevníků, které dokáže obsáhnout všechny nabízející se stránky situace. Zatímco festivalové GLBT snímky se utápí ve strojené uondanosti a sebestřednosti, tento mainstreamově pojatý příspěvek žánru exceluje na všech frontách. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Letní bouře patří do stejného soudku německých filmů, jako je Náš vůdce, tedy snímků primárně určených teenagerům, které míchají zábavu s určitým posláním. Zatímco v případě Našeho vůdce to bylo varování před politickým extremismem a oslněním autoritativní charismatickou postavou, tady je to poučení o sexuální identitě a vyrovnávání se se svou i cizí odlišností. Podobně jako u Našeho vůdce je to podáno polopatisticky, ale vkusně a tak, aby celou záležitost vzal za svou i ten náctiletý. Na druhé straně to ale vede k určitému zjednodušování a přizpůsobování reality potřebám příběhu. Už jen to, jak scénárista a režisér líčí atmosféru v táboře závodníků - panuje tam pohoda jak na letním táboře bez vybičované rivality a hecování trenérů. Nebo kolik se v daném momentě soustředí v malé komunitě gayů. Vůbec ta záležitost veslařského týmu založeného na homosexuálním principu, který tak veřejně soutěží, mi přijde poněkud přepísklá. Režisér prostě potřeboval skupinu sexuálně odlišných, a tak si ji taky do příběhu zasadil. Některé věty nebo reakce mi přišly až moc přemoudřelé, osobně bych si některé věci nechal pro sebe nebo reagoval třeba na místě dívky, která se nabídne svému vyvolenému, a ten jí přizná svoji homosexualitu, poněkud a vlastně docela dost emotivněji. Přes tyhle výhrady jsou to spolehlivé tři hvězdičky, ale výš vzhledem k uvedenému nepůjdu. Celkový dojem: 60 %. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Thomas Bahmann, Marco Kreuzpaintner | Hudba: Niki Reiser | Produkcia: Jakob Claussen/X Verleih AG | Rozpočet: 2,7 miliónov € | Nemecký pokus o ďaľšiu homo-teen komédiu. Vyzdvihol by som maximálne tak kameru, ktorá pracuje veľmi precízne, a v peknom prostredí. Najkrajšia scéna určite milovanie sa hetero! páru v lese počas búrky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Citlivě, až křehkou rukou natočené!! Kluci s klukama je poměrně silné téma, které neustále láká filmaře. Tohle hledání identity s probouzející se homosexuální orientací a uvědomováním si „tvrdé“ reality je ale pojaté zase trochu jinak. A to je jenom dobře!! Lví podíl na tom mají i silné herecké výkony.. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tušil jsem, co mě asi v tomto filmu čeká. Ale to bylo způsobeno tím, že film vyšel v edici, ve které vycházejí filmy o homosexualitě a o objevování vlastní sexuální identity. A musím konstatovat, že přesně tuto tématiku jsem ve filmu objevil. Ale mám z toho velice úžasný pocit. Film je totiž něčím mezi teenagerovskou komedií a romantickým dramatem. A tyhle žánry zde, možná trochu překvapivě, velice dobře fungují. Tenhle film o coming outu, o objevení své vlastní sexuální identity, ale i o přiznání se svému okolí, je natočen velice dobře a celkově má velice zajímavý příběh, který dost dobře funguje. Navíc se skoro celý děj odehrává v přírodě, což bylo ze strany tvůrců velice prozíravé a velice vhodně vybrané místo. Dějově je to zkrátka vynikající film, který nám umožní nahlédnout do jednoho letního příběhu několika mladých lidí, kteří prožívají různorodé pocity. Co se týče hereckých výkonů, tak tam nemám žádné výhrady. Roberta Stadlobera znám už z hlavní role v jiném teenagerovském snímku Crazy, a tak jsem tušil, že i tuto roli zvládne dobře a skutečně jsem se nemýlil. A také ostatní herci neměli se svými rolemi žádný problém a celý film působí naprosto věrohodně. A já teď uvažuji, jestli udělit čtyři nebo pět hvězdiček. Je to u mě přesně na hraně, ale protože já se snažím filmům spíše přilepšovat nežli přihoršovat, tak uděluji pět hvězdiček. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Další romantický film, tentokrát sice s gay tématikou, ale předvídatelný stejně jako všechny ostatní romantické filmy. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

"Když se budeš skrývat, tak se celý život nikdy nenajdeš." Letní bouře je mnohem hlubší a moudřejší film, než jsem si dokázal kdy představit. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Nečakal som prakticky nič, ale toto je naozaj slabota. Veľa zbytočných scén a nulový výsledný zážitok. V podstate nechápem s akým úmyslom sa film točil, keďže na danú tému je podobných a hlavne kvalitnejších snímkov omnoho viac. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Tento německý film by mohl být vzorem pro všechny teenagerovské komedie současnosti. Ne náhodou jsem si při jeho sledování vzpomněl na Rafťáky (tedy pouze v rovině základního náčrtku příběhu). I zde se najde několik uměle vykonstruovaných pasáží za účelem pobavit diváka humorem, ale film narozdíl od svých "soukmenovců" drží pohromadě, vkusně baví a ukáže i skutečné emoce, což je v žánru teenagerovské komedie věc nevídaná. Svůj podíl na tom má bezesporu především hlavní představitel Robert Stadlober. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Poměrně lehce čitelný film pracující s modelovou situací. Mladý hlavní hrdina začíná vnímat svou probouzející se homosexuální orientaci a musí se rozhodnout jak s ní naloží. Karty jsou rozdány jasně: buď v sobě homosexualitu potlačí a neztratí žádnou z hodnot, které si jako spořádaný heterosexuál vybojoval (úspěch, uznání, nejlepší přítel, krásná dívka Anke) nebo poslechne svůj vnitřní hlas bez ohledu na společenské následky. Poměrně ožehavé téma je zabaleno do hávu teenagerovského filmu, čímž získává na bezprostřednosti a uvěřitelnosti. Za blížence tohoto díla lze označit Moodysonův film Fucking Amal (který ale pracuje s tematikou lesbickou). ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě jenom utvrdil v tom, jak moc miluju německé filmy. Výborný příběh, který je vyprávěný s naprostým porozuměním pro každého hrdinu, skvělá hudba a záběry dopňující atmosféru i Tobiho pocity. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nadsazený (schválně?) film o objevování sama sebe. Autoři zpracovali queer téma tak, že přidali komediální nádech a z dramatu se rázem stal prostě další film s touto homosexuální tématikou. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem nic nečekal, a už vůbec ne že se budu bavit. Rozuměj gaye nemám rád, přijde mi to nepřirozený a nechutný. Ale ve stylu komedie? No dobrá dám tomu šanci. No a nakonec jsem byl mile překvapen. Herci parádně přirozený a celej film kterej hýřil barvama byl příjemnej. Překvapivě líbilo. Go west! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

V rámci současné německé kinematografie nepochybně výjimečné, ale rozhodně ne natolik, abychom skládali pocty na mezinárodních festivalech. Uvěřitelná je jen linie Tobiho coming outu, bohužel zabalená do tuctu nahodilých nesmyslů a ve výsledku se tříštící do nijakého závěru. Robert Stadlober sice není můj favorit, ale hrál dobře a koneckonců ta jeho kariéra taky někam směřuje, tak budiž. ()

Reklama

Reklama