Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodruh a pistolník Latigo uteče před svou vyvolenou a jejími přítelkyněmi, když cítí, že by se musel věčně podřizovat jen bláznivým ženským nápadům. V malém městečku, kterým právě projíždějí, tajně vystoupí z vlaku a vzápětí se nechá najmout za šerifa s měsíčním platem sto padesát dolarů. Vůbec se přitom nepozastavuje nad tím, že stejné zaměstnání tu před ním v krátké době vystřídalo hned několik mužů a někteří při jeho vykonávání skončili tragicky. Jeho zdánlivé lehkomyslné rozhodnutí plyne z toho, že necití žádnou povinnost zůstat zde navždy. Za pomocníka si vybere dobrosrdečného bývalého pomocníka od koní Juga Maye, s nímž se pokouší znovu zavést ve městě klid a pořádek. A protože se Latigo v něčem od místních mužů přece jen odlišuje, stává se brzy také předmětem milostného zájmu... Komediální western natočil režisér Burt Kennedy, který neskrývá své okouzlení žánrem a zároveň i chuť se vysmát některým jeho zavedeným vzorům. Volně přitom navázal na svůj snímek Podporujte svého šerifa! a hlavní roli opět svěřil Jamesu Garnerovi, stejně jako využil řadu stejných představitelů do vedlejších postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podporujte svého šerifa! a Podporujte svého pistolníka! má možná hodně podobný název (včetně anglického originálu) a hrají v něm vlastně všichni ti dobří herci, kteří se protloukli i městečkem Calendar, ale rozhodně se nejedná o stejně dobrou komedii. Byť jsem se snažil sebevíc. Tady to ale prostě nešlo. A sáhodlouze jsem přemýšlel, čím by to mohlo být. Jednak si ale myslím, že občas tu vtip až přehnaně tlačil na pilu a další věc i samotný český dabing. Zatímco jsem podpořil svého šerifa a vpálil mu pěti hvězdu za příjemný šok, který ve mě vyvolal, tady jsem musel smočit prsty a zvolit tříhvězdu, protože i když se herci snažili sebevíc, bylo mi chvílemi, jak kdybych koukal na dnešní komedie pro náctileté - trapně. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na útěku před svou dotěrnou ex-milenkou Goldie (Marie Windsor) se hazardní hráč Latigo Smith (James Garner) ukryje ve zlatokopeckém městečku Purgatory. Zde je považován za obávaného pistolníka Swifty Morgana, kterého najal plukovník Ames (John Dehner), aby držel v šachu jeho rivala Taylora Bartona (Harry Morgan)... Westernový specialista Burt Kennedy se v mých očích začíná pomalu stávat specialistou na westernové parodie (moje osobní skóre - 3 vážné filmy x 3 parodie ). Na podporujte svého šerifa to nemá, ale je to lepší než Dirty Dingus Magee. A James Garner v hlavní roli zase nemá chybu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jenom debil by hrál ruletu. Vypadám snad jako debil? Sázím 4600 dolarů na číslo 23." Já se tedy nezbavuju hotovosti při hraní rulety jako Latigo Smith, ale zase se mnou není taková zábava jako s ním. Taky neumím pravidelně vysávat finance z nadržených dam a už vůbec bych nedokázal s usměvavým nadhledem sledovat nekompromisní boj o získání zlaté žíly v Očistci. Latigo je zkrátka skvělý, a i když jako původní šerif byl ještě zábavnější, tak jeho souboje s pravým či falešným pistolníkem Swifty Morganem stály za to. Možná by to tedy chtělo nějaký smysluplnější děj, ale jako slepenec více či méně vtipných scének to na mě funguje. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že dvakrát do stejné řeky se vstupovat nemá. "Podporujte svého šerifa!" je úplně někde jinde. Obdobné herecké obsazení nenaplňuje to, co se od něho dalo čekat (akorát James Garner s Jackem Elamem poměrně válí, ovšem svým minulým hrdinům se nevyrovnají) a některé scény působí křečovitě (feministicky laděná rvačka v baru). Na druhé straně jde ale pořád o solidní zábavu na nedělní odpoledne. 50%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na první díl tento počin jednoznačně ztrácí ve všech aspektech, avšak potěšení z hereckého obsazení a výkonů zůstává. Pro fanoušky komediálních westernů jde o zajímavý příspěvek do filmografie. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Je logické, že když dá gentleman noc před svatbou dámě (inkognito) vale, jeho příští vystupivší stanicí bude Očistec. Nic se na tom nemění ani v případě, když pán má ke gentlemanovi asi tak blízko, jako střevlík k lednímu medvědovi a dáma je děvka po sezóně. Staří známí opět pohromadě, pravda s menšími obměnami. Jak vidno, H. Morgan měl dcery hned dvě. Lehce potrhlou J. Hackett, střídá poněkud prchlivá S. Pleshette. J. Garner tentokrát nikoliv jako dočasný šerif na cestě do Austrálie, ale „vlakovej typ“ se slabostí pro třiadvacítku, bojující svérázným způsobem za rovnoprávnost žen. (Ostatně, proč by zrovna nám, mělo být upřeno právo na vydržování, že chlapi). Co naopak zůstává je fakt, že se opět nechystá usadit natrvalo. Přesněji řečeno pouze do doby, než ho místní doktor zbaví čerstvého problému na prsou...., o rozměrech dvacet krát pět a začínající písmenem G. Vše ostatní zůstává při starém. Tedy svérázný pokus o parodii na divoký západ, přesněji řečeno jeho dávno, hluboko zakořeněnou, představu. Přesto (souhlas viz sud) je, Support Your Local Gunfighter, živoucím důkazem přísloví, „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“. Chybí potřebná lehkost, vypointovanost, nadhled, timing..... Chybí toho vlastně poměrně dost a J. Garner, pravda s vydatnou pomocí J. Elama jako obávaného pistolníka Swifty Morgana, na všechno sami nestačí. 60% ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Dřív bych hodnotil asi o něco lépe. Z dnešního pohledu už to na mě prostě nějak nefunguje. Málo vtipný, jistý náběh na grotesku ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ačkoli je postava hraná J.Garnerem stejně rychlá se zbraní jako ta v předchozí komedii Podporujte svého šerifa, tady si ani jednou nevystřelí a veškeré komplikace řeší mazaností. Do popředí se dostává nemehlo hrané J.Elamem (v Šerifovi zástupce Jake), což je herec, jenž svých deset minut filmové slávy prožil na zapadlé železniční stanici (etuda s otravnou mouchou) těsně předtím, než z vlaku vystoupil Charles „Harmonika“ Bronson. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Podstatne slabsie nez predchadzajuci film Burta Kenendyho Podporujte sveho serifa z roku 1969. Western s komediou je proste nestastne spojenie, bud chyba vyraznejsi komik alebo dostatocna drsnost . Tomuto filmu chyba oboje, napisal bych : 40 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Nebýt alespoň hodně vtipných scén, tak by film stál i podle názvu za hodně velký odpad. Prostě a jednoduše, nevázat se dvakrát ke stejnému názvu ani žánru! ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Dost pohodová westernová komedie, aneb možná přijde i Swifty Morgan. "Šéfe, vsadil jsem 4.600 dolarů na dvacet trojku". ()

hans500 

všechny recenze uživatele

O trochu horší než první díl, ale stále je tu dostatečné množství srandy, herci jsou pořád výborní, no a režie a scénář se zase povedly. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Je zpět. Na rynku "Horní Dolní," v ringu místního cvrkotu klevet. Štramák gest. Lord tref, i s "drsně" vyhlížejícím společníkem. Kohoutkem otočí. Pif paf. Roztočí střelný prach. Mluví zbraní, žertem. Ohromuje muškou ze zlata. Své "ladies" poctí pevným bělostným úsměvem. Achich ach. A pak znovu práskne do bot, do toho. Jako cukrář připraví ten nejsladší dort. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Romantický vláček, jednokolejka, nevěsta pravda poněkud jetá a obstarožní. Není se co divit, že ženich vezme roha. Střílející dceruška Patience dost divoká. „Popadl jsem špatnej kufr.“ Ze života, dodnes. Městečko živé a hlučné i v jednu ráno. Noční odstřel – to tam fakt nikoho nenapadlo směny prohodit (Byl by to dobrý dialog…). Doktor Schulz, lidé i osli pod jednou střechou – někdy je to skoro jedno. Magická 23, skoro jsme Ztraceni. Obdivuhodně přesná replika:“Nechci pracovat. Ničí mne to.“ Skopal skvěle dabuje, rázně, jasně, přímočaře. Stejně jako Vlasta Peterková, tu bych chtěla slyšet častěji. Zblbnout ženské ale Garner umí, stejně jako si splést ukazováček. Je to vtipné, má to spád. Něco jako komedie plná omylů. Slečna Abigail rozkošná, v hodnocení přítele (Harry Morgan) – „na střeše může být sníh, ale uvnitř plane oheň“. Zlato je ostatně na prvním místě. Dva muži a jen jedna štola. Ta prokletá ruleta. Pak pozdě bycha honit a tlouct hlavou do sloupů. Pravá rvačka v salonu i s ryčnou muzikou. A těch rozbitých židlí. „Kéž bys měl radši tuberu místo toho přiblblýho tetování.“ Zase vláček, zase romantika, a Swifty Morgan, tentokrát už pravý. Nefalšovaný, nekompromisní, 100%. Úžasné cedule, WAGON REPAIRES * HUNTING SUPPLIES * MINNING, SUPLIES, DYNAMITES * WOOD, OUT LUMBER, STOVE PIPES. „Je to můj osel!“ „Vůl taky.“ „Vždycky jsem říkal, že ten nevěstinec je zlatej důl.“ Nakonec i ta 23 vyšla. A speciálně pro fanoušky Jack Elam na konci:“Já? Ze mě se stane hvězda italskejch westernů. ()

Reklama

Reklama