Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se coby syn a synovec dvou mužů, kteří věří, že jedinou životní cestou je práce na stavbě, lokání piva a koukání na fotbal, vydává na cestu vzpoury...  V průběhu výbušného léta, které následuje po úspěšném dokončení střední školy, začíná Stony De Coco poznávat, že ač si svou budoucnost vysnil v pozoruhodných barvách, pravděpodobně se následující dny budou ubírat jiným směrem. Jeho otec Tommy a autoritářský strýc Chubby, oba ukázkoví machové, vyznávající pravidlo, že chlap musí makat rukama a žena má být hlavně u plotny, totiž odmítají slyšet jen zmínku o tom, že by se Stony mohl živit něčím jiným, než v rodinně tradiční stavařinou. A přestože dosud docházelo jen na slovní výhružky, je zjevné, že udělají cokoli, aby mladíka zlomili a třeba i silou ho vměstnali do svého prázdného, v pivě utopeného světa. Aby toho nebylo málo, musí Stony snášet ještě výlevy své neurotické, životem zklamané matky, která si veškeré frustrace a nálady vybíjí především na Stonyho mladším bratrovi, křehkém a nemocném Albertovi. Právě Albert je asi jediným důvodem, proč Stony, který už delší dobu touží po práci s dětmi, ještě zůstává doma a dávno neutekl do světa. Soužití se starší generací se však stále více přiostřuje a tak je jasné, že Stony bude muset učinit zásadní rozhodnutí. Oběma volbami hodně ztratí, ale jen díky jedné dokáže i získat. V roli Stonnyho, který se dostal do kleští železného stisku pokrevních bratří, zazářil v rodinném sociálním dramatu z roku 1978 tehdy devětadvacetiletý Richard Gere. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mladej Richard Gere hledá svoje místo na světě a jeho šílená rodina, která se skládá z více či méně psychicky nemocných a labilních jedinců, mu to zrovna moc neusnadňuje. Často mi přišlo, že jsou některý situace tak zbytečně přehnaně šílený, že je to až k smíchu. Filmu to dost ubírá na věrohodnosti. Celkově se nejedná o nic zvláštního. Stačilo vidět jednou. 50% ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle drama je velice zajímavé a přinutilo mě mnohokrát se zamyslet, co bych na místě hlavního hrdiny dělal já. Co mě na tomto filmu docela překvapilo je fakt, že ani 32 let, které uplynuly od jeho vzniku, mu vůbec neubraly na aktuálnosti a zajímavosti. Dějově je to film promyšlený do nejmenších detailů a závěrečný čin hlavního hrdiny je pak už jen logickým vyústěním událostí, které se dalo očekávat a bylo to asi nejrozumnější řešení, které mohl mladý Stony v podání nezvykle mladého Richarda Gerea učinit. Nakolik bylo ono rozhodnutí dobré z hlediska budoucnosti se už divák nedozví, ale tak už to ve filmech bývá. Každopádně celý film je dost zajímavý, ukazuje nám mentalitu lidí, kteří celý život netoužili ničeho dosáhnout a jsou spokojení s tím, co dělají, a chtějí, aby takový byl i mladý Stony, jenže ten touží dělat něco jiného. Do toho se připlete ještě téma nevěry, domácího násilí a okrajově i anorexie a psychických problémů. Jsem přesvědčený, že v tomto filmu si každý divák najde něco, co ho dokáže zaujmout, mě osobně tenhle film velice zaujal, což je způsobeno především zajímavým dějem, v tomhle případě je nominace na Oscara za scénář zcela v pořádku. Ale je zde ještě něco, kvůli čemu stojí za to na film kouknout, a to sice, že zde je k vidění v jedné ze svých prvních velkých rolí mladý Richard Gere (on zase tak mladý není, je mu zde nějakých 29 let, ale opravdu velice mladě působí) a rozhodně je ve své roli velice sympatický. Tenhle film patí samozřejmě k těm kvalitnějším, které jsem viděl, a proto uděluji čtyři hvězdy. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Italští histerici v USA, - jen těžko se mi jejich mentalita, kdy každej mluví (řve) do života každému- tráví... ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Hm hm… můj crush na Ryčrda Gýra zde ještě víc zesílil, protože byl víc než hot 🛐 a když mě děj nebavil, jakože rozhovory v hospodě nejsou úplně něco, co by mě ve filmu nejvíc zajímalo, dívala jsem se na něho ehm… 🥵 Zde tedy ovšem důkaz, že umí zahrát úplně všechno. Člověka, který nechce úplně žít ten basic život, jako chtěla jeho rodina - složená teda z pěkně psychicky narušených jedinců, to občas fakt nešlo uf. 🤯 Já být v té nemocnici, kde by byl můj vychovatel, tak si možná ještě něco přilomím, abych tam byla co nejdýl. 🤍  A pozastavil se někdy někdo nad tím, že v tom filmu furt někdo jedl jablka? Oskarovou nominaci schvaluji - tohle byl docela silný kousek, hodně psychologie, až mi to občas zavařilo mozek. Strašně z toho sálá atmoška 70s, tudíž doporučuji. 🙌🏻 ()

Reklama

Reklama