Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Titulní postavou příběhu je pravěký člověk, kterého poprvé uvidíte, jak se potuluje krajinou, která se zdá být jeho přirozeným světem hluboko v minulosti. Opak je však pravdou. Jde o kontrolované uměle vytvořené prostředí, jakousi obrovskou vědeckou laboratoř, kam vědci umístili pračlověka, kterého vědecká expedice nedlouho předtím objevila v Arktidě zamrzlého v ledovém bloku. Když se ho pak pokusili v laboratoři rozmrazit, zjistili ke svému údivu, že muž ještě stále žije, že byl pouze dokonale hibernován. Proto vytvoří podmínky, aby ho mohli studovat a proniknout tak do tajů života před čtyřiceti tisíci lety. V čele vědců stojí doktor Stanley Shephard a dr. Diane Brady, kteří doufají, že se jim časem s pračlověkem, kterému začnou říkat Charlie, podaří promluvit, i když to chtějí každý z jiného důvodu. Zatímco Shepard doufá, že pronikne do tajemství života pravěkých lidí, doktorka Bradyová zase doufá, že se jí podaří odhalit tajemství bezpečné kryogenizace, která by umožnila udržet buňky lidského těla při životě dlouhá staletí. Jenže jsou tu i další vědci a ti mají zcela jiné, značně drastičtější plány. Chtějí totiž pravěkého muže rozpitvat a důkladně prozkoumat jeho stavbu a vnitřnosti. Shephard se musí rozhodnout a nakonec se postaví na jeho stranu, proti těm, kteří ho chtějí ve jménu vědy zabít. S pomocí Sheparda a Bradyové se Charliemu podaří uprchnout, velmi brzy si však každý z nich uvědomí, že v moderním světě není pro pravěkého člověka žádné místo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Věřím, že se dožiji koukatelného remaku. Tohle bylo snad poplatné době nebo co. Potenciál to má, ale jde to odnikud nikam, lidé bloumají polární výzkumnou stanicí a vlastně neví, co chtějí. Není divu, že uprchlý pračlověk je všechny přečurá. John Lone hraje toho pračlověka docela dobře, vlastně tak dobře, až je mi chvílemi dost protivný. Nevím, spíš bych ten film dnes přenechal dětem, ti budou daleko smířlivější. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Všetko v tomto filme je akosi pritiahnuté za vlasy. Rozmrazenie pračloveka, jeho adaptácia modernému svetu, jeho vyjadrovanie, jeho výzor. Podobne aj správanie sa miestnych vedcov.. Dala sa z toho urobiť dobrodružná fraška, tak je to len fraška s nevyužitým potenciálom. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Náhodou to bylo celkem koukatelný, John Lone předvedl vynikající výkon, příběh - i když stupidita sama - byl vyšňořen zajímavou filozofickou otázkou a dohromady to utvořilo pozitivních 70%, ačkoliv dabing v televizi stál jako vždy za pytel. Dobré finále. ()

Maq odpad!

všechny recenze uživatele

Někde v Arktidě průzkumníci najdou člověka, který leží v ledu pěkně zmrzlý již desítky tisíc let. Není jasné, po čem pátrali, nicméně na rozmrazení a oživení neandrtálce jsou předem dokonale připravení. Takže se to podaří. Neandrtálec je poté umístěn ve výběhu, rovněž předem připraveném, a tam vědecky pozorován. Chová se jako něco mezi orangutanem a heavy-metalovým zpěvákem. --- Až potud by příběh vymyslel i pionýr. Ale co dál? Popravdě řečeno, nic moc. Vymyslí se skupina vědců, která chce pračlověka zabít a vykuchat, zatímco jiní ho chtějí dále studovat živého. A tak mu jeden z nich dopomůže k útěku, během kterého neandrtálec spadne do hodně hluboké díry. Není možno ho dále studovat, živého ani mrtvého, a máme to za sebou. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že ten námět bude víc využitý, ale i tak musím říct, že se mi to líbilo. Moc se tu toho sice neděje, ale ta pomalá atmosféra mi sedla, vyvíjelo se to celkem zajímavě, fungují v tom i zobrazení velkých rozdílů mezi naším životem a jeho životem (toho pračlověka), taky se mi líbilo, že ho postupem času někteří začali brát jako normální lidskou bytost a dost se podle mě povedl i závěr. I na pár působivějších scén dojde, třeba na tu, kde se Shephard snaží s pračlověkem poprvé navázat kontakt. Líbilo se mi i prostředí. Jen to teda je místy přetažené za vlasy a víc do hloubky to taky jít mohlo, ale jinak mi to vůbec nepřijde špatné. Silné 3* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Začiatok filmu je celkom dobrý, až do doby, kedy pustia pračloveka do výbehu, potom je to trochu nuda a istá naivita tvorcov ohľadne nášho predka a jeho pohnútok. Koniec je urobený melodramaticky, ale celkom sa mi pozdával. Hodnotenie: 55% ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Že ten příběh nedopadl tak, jak jsem čekal, je asi můj problém, ale co se dá dělat. Na druhou stranu se mi líbilo, že se při nálezu pračlověka a plánech, co s ním vlastně bude, řešila i morální otázka. Jak je v obsahu naznačeno, pitva by byla odpovědí na otázku hibernace. Ale nálezci se správně zamýšlejí nad tím, jaké následky by toto mělo. Sbližování pračověka s tím současným a také s moderní technikou bych také věřil, vždyť nikdo neví, jak se choval, takže tady byl poměrně velký prostor pro fantazii. Obecně s filmem nemám problém, až tedy na ten zvláštní konec. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Při podobných námětech se obyčejně tvůrci rozhodnou pro cestu hororově explicitního násilí (nalezený tvor, třeba z ledu, projeví své přirozeně vražedné choutky), tady jde ale spíše o etickou polemiku a tedy fantaskní drama, i ve své volné povaze v zacházení s fakty seriózně myšlené. V konečném výsledku je sice tato diskuse bez relevantních záběrů upozaděna, přesto jde stále o zajímavě vystavěnou hru o potřebě integrace - bez rozdílu epochálního výskytu nebo možností finančního profitu. Chování desítky tisíc let starého jedince velmi povedeně vystihl (dá-li se to tak vůbec napsat, protože vždy půjde přinejlepším o dohady) hongkongský rodák John Long (dvě nominace na Zlatého Globa za výkon ve filmech ROK DRAKA a POSLEDNÍ CÍSAŘ) a už jen kvůli němu stojí snímek za pozornost. II Scénář: John Drimmer, Chip Proser. Hudba: Bruce Smeaton. 75% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem zkoušel sledovat kdysi na Nově, ale strašně mě nudil. Ono se v něm v podstatě nic moc neděje - v ledu je nalezen zmrzlý pračlověk, vědci ho oživí a jeden antropolog se s ním zkouší sblížit. Pračlověk nakonec utíká za svým "božským ptákem". V zásadě to není špatné, slušní herci, krásná příroda i hudba ale něco mi chybělo - lepší režisér, více dramatu, emocí... nevím. Prostě mě to nechytlo. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se jedná o neznámý film s průměrným hodnocením, tak pro mě to bylo veliké překvapení. Je to něco jako CHYBĚJÍCÍ ČLÁNEK, ale s tím rozdílem, že neandrtálec se zachoval v ledu a oživne. Je to klidné, nenásilné, dobře se na to kouká. [439. hodnocení, 24. komentář, 53%] ()

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Krásně laděný snímek, který na rozdíl od podobně stavěných filmů, skutečně přináší nějaký nový nápad. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Celkem originální, ale koukat se jen na halekání a pokyvování hlavou jedné z hlavních postav filmu, a poté ho vidět padat z vrtulníku při prozpěvování "neandrtálské" obřadní písně, je pro mě dost nezáživné. Howg! ()

infected 

všechny recenze uživatele

Ale jo,člověk by měl alespoň symbolicky zatleskat nápadu námětu oživit pračlověka do dnešní doby ikdyž úsměvu se asi nevyhnete.A taky nelze se na film z osmdesátých let dívat očima současnosti.Sympatická nesmyslnost nebo nereálnost budiž odpuštěna a John Lone jako prapředek Charlie je namaskován fantasticky.Až na ten ujetý konec s tím nemám problém a titulní melodii si nějak nemůžu vytlačit z hlavy. ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi jen ten motiv "člověka v ledu". To znamená prvních 20 minut. Zbytek filmu byl tak neuvěřitelně nudný a otravný, že vážně lituji, že jsem strávil 100 minut ze svého života sledováním tohohle. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Je oživen nalezený zamrzlý neandrtálský muž v ledu a následně použit k vědeckému pozorování. Ze začátku snímek naznačuje že se bude jednat o něco dobrodružného, ale je to nakonec jinak. Příběh má spíše charakter hraného dokumentu odehrávající se v nějaké laboratoři a sledující počínání vědců společně s chováním a hlavně vývojem nalezence. Celý děj je tak skutečně lehce uchopitelný a po vědecké stránce hlavně zábavný. Při tom se nedá nevzpomenout na výtečnou francouzskou komedii ´Hybernatus´ s Louisem de Funèsem, kde byl taktéž nalezen a rozmrazen jistý muž, který se nakonec ukázal jako dědeček paní domu. Nakonec, na to, jak si jsou dějové linky obou filmů podobné, jenom jestli se takhle náhodou tvůrci snímku ´Iceman´ tímto francouzským neinspirovali. ()

Reklama

Reklama