Pidilidi
Mary Norton (kniha)Scénář:
Gavin Scott, John KampsKamera:
John FennerHudba:
Harry Gregson-WilliamsHrají:
John Goodman, Mark Williams, Jim Broadbent, Celia Imrie, Hugh Laurie, Tom Felton, Patrick Monckton, Bradley Pierce, Alex Winter, Aden Gillett, Doon Mackichan, George Antoni, David Freeman, Ruby Wax, Bob Goody, Flora Newbigin, Raymond PickardProducenti:
Tim Bevan, Eric Fellner, Rachel TalalayStřih:
David FreemanScénografie:
Gemma JacksonKostýmy:
Marie FrancePlakáty
Věděli jste, že existují lidičkové, kteří žijí pod podlahou každého domu a bytu? K životu skoro nic nepotřebují: místo stolu si vezmou váš knoflík, místo peřin si půjčí vaši ponožku a jedna kulička hrášku, která vám spadne ze stolu, vystačí celé rodince. A právě tito malí společníci začnou vadit novému majiteli domu, který se je rozhodne vyhnat. To ovšem netuší, že si naše povedená rodinka pozve na pomoc všechny Pidilidi ze širokého dalekého okolí. A to teprve nastane tanec. Britská filmová komedie vznikla podle oblíbených dětských knížek Mary Nortonové, z nichž první, s názvem The Borrowers", se objevila už v r. 1952 a poslední v r. 1980. Úsměvné příhody skřítků, žijících ve zvláštní symbióze se svými domácími", už několikrát inspirovaly televizní tvůrce. Teprve moderní počítačová technologie ovšem umožnila jejich dokonalé ztvárnění. V půvabné komedii si s chutí zahrála řada vynikajících herců, z nichž jmenujme např. skvělého Johna Goodmana (známého např. z Flintstoneových) v roli padoušského advokáta či čerstvého nositele Oscara Jima Broadbenta v roli táty Luska.(oficiální text distributora)
- Víte, že existují lidičkové, kteří žijí pod podlahou každého domu a bytu? K životu skoro nic nepotřebují: místo stolu si vezmou váš knoflík, místo peřin si půjčí vaši ponožku a jedna kulička hrášku, která vám spadne ze stolu, nasytí celou rodinku. Od nepaměti žijí v zvláštní symbióze s lidmi. Ale novému majiteli domu začnou tito malí společníci vadit, a tak se rozhodne je vyhnat. To ovšem netuší, že si naše povedená rodinka pozve na pomoc všechny Pidilidi ze širokého dalekého okolí. A to teprve nastane tanec!(North Video)
- Rodina Lenderových žije ve starém domě své pratety. Když zemře, předpokládají, že jim dům odkázala, jak slíbila. Ale právník a obchodník s realitami Potter jim oznámí, že se žádná závěť nenašla. Lenderovi tedy musí dům vyklidit. Potter ho chce zbourat a postavit tam luxusní byty. V domě kromě Lenderových žije také rodina pidilidí, miniaturních lidiček, kteří bydlí pod podlahou, chodí si do domu brát jídlo a různé věci, které potřebují. Jednou z nich je Arielka, kterou náhodou objeví syn Petr, když mu šmejdí po pokoji. Dívenka se ho bojí, ale Petr jí řekne, že jí neublíží. Arielka mu poví o existenci pidilidí i to, že jejich pidirodina bydlí pod podlahou a je poslední v okolí, protože ostatní se už dávno odstěhovali. Petr jí zase řekne, že se dům bude bourat a oni se musí odstěhovat. Pidilidi jsou nešťastní, neví, kde budou bydlet. Petr jim slíbí, že je vezme s sebou. Při stěhování Arielka a její bratr Hrášek vypadnou z auta. Vrátí se zpět do starého domu a přistihnou tam Pottera s poslední vůlí pratety Lenderových, kterou přišel vyzvednout, aby ji mohl zničit. Závěť mu ukradnou a rozhodnou se ji dopravit právoplatným majitelům.(TV Nova)
- Vedeli ste, že existujú ľudkovia, ktorí žijú pod podlahou každého domu a bytu? K životu skoro nič nepotrebujú: namiesto stola si vezmú váš gombík, namiesto perín si požičajú vašu ponožku a jedna guľôčka hrášku, ktorá vám spadne zo stolu, nasýti celú rodinku. Od nepamäti žijú v symbióze s ľuďmi. Novému majiteľovi domu však začnú títo malí spoločníci prekážať, a tak sa rozhodne ich vyhnať. To však ešte netuší, že si naša podarená rodinka pozve na pomoc Piadiľudí zo širokého okolia. A to ešte len nastane chaos!(TV JOJ)
- přehled
- ocenění
Photo © 1998 Polygram Films
- Postavička, kterou Arietty shodí v Petově pokoji je „Little Bear“ z filmu Kouzelný klíč (1995). (HellFire)
- Plechovka, v ktorej na bicykli vezie malý Peter piadimužíkov, otca Luska a mamku Hudrynu, je z kávy LaVazza. (pimpi)
- Herci Tom Felton (Hrášok), Mark Williams (deratizátor) a Jim Broadbent (otec Lusk) sa spolu objavili aj vo filme Harry Potter a Dary smrti - 1. (2010). (pimpi)
10.09.1998 Bontonfilm |
---|---|
13.02.1998 Polygram |
01.09.2004 Universal |
26.09.2009 Aha! |
Související
- Malí lidé (TV film) (2011)
- Arrietty ze světa půjčovníčků (2010)
- The Return of the Borrowers (TV seriál) (1993)
- Borrowers, The (TV seriál) (1992)
- The Borrowers (TV film) (1973)
Podobné
- Hilfe, ich hab meine Freunde geschrumpft (2021)
- Pomoc, zmenšil jsem rodiče (2018)
- Pomoc, zmenšil jsem učitelku (2015)
- Honey, I Shrunk the Kids: The TV Show (1997)
- Miláčku, zmenšil jsem nás! (1997)
- Honey, I Shrunk the Audience (1994)
- Miláčku, zvětšil jsem naše dítě (1992)
- Miláčku, zmenšil jsem děti (1989)
- Kingsajz (1987)
- Malá, menší, ještě menší (1981)
MM_Ramone
Keď občas vysielajú v televízii túto pohodovú, detskú komédiu zakaždým si spomeniem na rovnomennú, rovnako pohodovú, pieseň pražskej punkrockovej kapely Plexis: "Věřím, že jsou a žijou tu s námi. Pidisvět pidilidí. Jednou jsem o nich četl ve snáři. Nejsou to žádný prohnaný lháři. Maličký lidičky zlý nejsou vůbec. Pidilidi, pidilidi, pidilidi jsou. Mezi náma tu žijou. Pidilidi pijou pidipanáky. Nemaj války a neznaj rasisáky. Malinkej svět dobra někde mezi námi. Maličký lidičky zlý nejsou vůbec. Pidilidi, pidilidi, pidilidi jsou. Mezi náma tu žijou. Hledám pidilidi už ňákej ten pátek. Den co den slavějí jinej pidisvátek. Věřím, že jsou možná mám v hlavě zmatek. Maličký lidičky zlý nejsou vůbec. Pidilidi, pidilidi, pidilidi jsou. Mezi náma tu žijou! ***(20.3.2012)
Trevize
Pidilidi je skvělěj oddychovej film. Příběh mi tématicky příjemně rezonoval s knihou mého oblíbeného autora T. Pratchtetta- Kobercové. TY všechny malý udělátka a vůbec celé přizpůsobení malých lidí velkému světu je vzrušující. Kolikrát jsem zasněně těkal očima po bytě a představoval si, kde bych si asi udělal úkryt, být oním pidimužíkem.(20.2.2011)
Nach
Jeden z filmů mého pozdního dětství, na který se moc rád opakovaně podívám a byl bych naivka, kdybych mu dal méně než čtyři slunce. Pět si nezaslouží, na tom na něm vidím řadu i negativních věcí typu nepříliš zajímavé charaktery. Ovšem celá koncepce záporáků typu postav Lauer a Hardy je mi sympatická. 75%(4.1.2020)
Figusek
Myslím si, že na devadesátý léta, se parádně podařilo předhodit zpracování (prakticky pořádně bez PC sraček) malých človíčků s velikostí člověka! A to paradaxně s velikostí člověka váhy Gooodmana, kterej je v bijáku bezvadnej. Jinak nezapomenu na plakát, kterej leštil stěnu naší základky s tehdejším pocitem o mega trháku a bomba novince v kinech... Dnes nostalgicky za 55%(1.1.2021)
Hemlock
Promítat tento film v prostorách zaplněných jedinci se zpomalenými, zakrnělými, zaostalými nebo jinak opožděnými myšlenkovými procesy, troufám si říct, že bude ohodnocen bouřlivým jekotem a potleskem ve stoje. Bohužel pro konzumního a jinak nevýrazného diváka jako jsem já, se jedná o naprosto nudnou a nezáživnou kokotinu - 10%.(7.7.2020)