Reklama

Reklama

V roku 1916 mladý pruský šľachtic Manfred von Richthofen odchádza, tak ako väčšina mladých mužov, do vojny. Vďaka svojej neohrozenosti, rytierskemu prístupu k leteckým súbojom a úcte k nepriateľovi, sa z neho už čoskoro stane obávané stíhacie eso a uctievaná ikona leteckej flotily Prvej svetovej vojny. Manfred lieta s priateľmi Wernerom Vossom, Sternbergom a Lehmannom, s ktorými ho spája rešpekt k vojenskému drilu a rytiersky spôsob súbojov. Svoj stroj, trojplošník Fokker Dr.1, si dá zafarbiť na červeno a stane  sa postrachom všetkých protivníkov a letcov Dohody. Francúzi ho prezývajú Červený diabol, Briti na jeho hlavu vypíšu odmenu. Počas vojny zostrelil najmenej 80 lietadiel, najviac zo všetkých pilotov na oboch stranách. Náhodné stretnutie so zdravotnou sestričkou Käte mu však otvorí oči a poznáva skutočné barbarstvo vojny. (TV JOJ)

(více)

Recenze (198)

czejny 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Filmů z I.světové války je tak málo, že bychom museli hledat lupou. Byť je Rudý baron také filmem z I.světové války pojednávající o jednom z největších hrdinů německé armády, při hledání filmů z I. sv. války bych ho radši přehlédl. Rádoby akční snímek z německé produkce se jako akční pouze tváří. Celé toto "dílo" je jedna velká přetvářka. Postava okolo které se celý příběh točí, není Manfred von Richthofen, nýbrž tvůrci tohoto filmu. To byli opravdu experti. Dějová linka je chvílemi tak zamotaná a nepřehledná, že ani ten nejlepší letec by se z takové pasti nevymotal a jistojistě by raději havaroval. V celém příběhu je nadělaná taková paseka, na které bychom našli prvky psychologického rozboru hlavních postav, válečné romance, (ne)akčních scén, a to vše vyplněno postavami, jejichž význam ve filmu ví snad bůh. Jediné plus skví v hereckých výkonech. Ač se k sobě hlavní milenecká dvojice nehodí, jejich pózy jsou uvěřitelné a ke konci filmu nás snad i přesvědčí o tom, že by něco mohli spolu mít. Jaká dvojice spolu rozhodně nevychází je režisér Müllerschön a film. Nevím, jaký odvážlivec svěřil zrovna tento námět do rukou tohoto režiséra, ale jedno vím jistě, dobrá volba to nebyla. Celé to na mě působilo, jako by se na konci měl objevit titulek "to be continued" a divák v kině se mohl dozvědět, že pokračování bude již ve formě válečné telenovely. To by byla pecka. Myslím, že mojí babičku by to ve všední dny dopoledne na Nově určitě bralo. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film jsem plně ocenil až napotřetí. Primárně očekávaný napínavý akčňák plný leteckých soubojů se nekoná, něco soubojů sice užijeme, ale těžiště děje leží v psychozrání mladíčka von Richthofen, kdy z rozmazleného floutka pomalu vyrůstá zodpovědný muž. K tomu mu napomáhá vztah se zdravotní sestřičkou a postupná smrt všech jeho kamarádů z letky. V tomhle filmu se americké přímočarosti nedočkáme, je tu znát spíš frustrace z porážky a tíha viny. Potěší i spousta českých herců a lokací. Myslím, že tenhle film se vcelku povedl, kéž by evropská produkce stvořila ještě mnoho aspoň takových filmů, jsme své historii mnoho dlužni a ty americké splácaniny to nenahradí. 70% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Koho už by to mělo zajímat než fanouška letecké historie ? ... ale nezajímalo. Technice se tvůrci vyhýbají, souboje bez dramatičnosti. Love story z povinnosti a něco málo o rytířství a o nadšení mládí. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Film dosti nedotiahnutý........nevyužitá možnosť ukázať strhujúce letecké súboje, možnosť srthnúť diváka emóciami či dokonca aby na konci snímku vyronil slzičku sa nekoná ......pretože počas celeho filmu je smrť podaná len tak - ako by sa nič podstatné nedialo.....ako keby bolo jedno či sú hrdinovia živý alebo mŕtvy ( že to jedno nie je zaznieva len slovne nie obrázkami....nie konaním jednotlivých postáv )......... ()

Johnnas 

všechny recenze uživatele

Dalo se na to koukat, ale od filmu o nejlepším stíhači 1.sv. války bych minimálně čekal více leteckých soubojů. Celý film bych čekal možná více realističtější. Nebylo jednoznačné, jestli režisér chtěl točit biografii, válečný film nebo nějakou slaďárnu. Bylo to něco tak trochu mezi tím a moc se to úplně nepovedlo úplně zkombinovat. Chtělo by to odvážnější přístup a možná i lepší rozpočet. To by si film o von Richthoffenovi určitě zasluhoval. Jinak určitě to stojí za shlédnutí, nejen pro milovníky letadel. Víceméně souhlasím s názorem Enšpígla. Protože mám pro letadla slabost, tak dávám 4, ale objektivně to je tak na 3. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Že film nebude ve všem úplně přesný bylo celkem jasné a je fajn, že některé fikce v závěru přímo uvádí. Film je to ale skvělý. Parádní jsou vzdušné souboje, na které bych se klidně znovu šel podívat na velké plátno. Hlavní devizou filmu je ale pohled na válku očima zhýralých buržoustů, kteří mají nebeské válčení za sport. A je skvělé sledovat, že i ve chvíli procitnutí při pohledu na skutečnou válku, dokáží alespoň část ze sportu do války nadále přenášet. Třeba to bylo úplně jinak, ale film je tímto úžasný. ()

Beky 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dá se na to dívat, pochválim slušnou výpravu, solidní triky (...i když leteckých soubojů je velice málo ) a pestrou hereckou výpravu!! Hrůzou hrůz je ale scénář, který je divnej, nedává vůbec smysl, spoustu scén si musíte domýšlet...jelikož jsem se natáční na pár dní zúčastnil a viděl jsem co se na place děje, nedivim se vůbec ničemu, režisér na mě působil chaotickým dojmem, každá scéná se měnila snad desetkrát...ale na to, že je to jeho první netelevizní film, neni to taková trgédie!! Jednou větou: Točím nejdražší film Německa, všechno si snažim dělat sám, snad to neposeru a budu opěvován!! ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Dosť uťahaný a ukecaný rudý baron bez takmer žiadnej akcie, ktorá je síce záživná ale aj tak pôsobí strašne umelo, a na životopisný film Richthofera o ktorom som nevedel nič tak mi ani film moc nepovedal. Takže priemer. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Klasický příklad jak neukočírovat velkorysý rozpočet a šťavnatý příběh odehrávající se podle skutečných událostí o jedné z největších válečných celebrit vůbec. Nemůžu říct, že bych něco podobného nečekal. Zbytečné obsazení zahraničních herců, které díky následnému německému dabingu dělá z "originálního" znění neposlouchatelnou záležitost. Nekoncepční skladba scén, kdy je třeba vynechán souboj Richthofena s Hawkerem nebo chybí scéna předcházející havarování Rudého barona a následnému pobytu v nemocnici - vždy to působí, jako by promitač v kině vystřihl celý kus filmu. Samotný závěr se dá s ohledem na umělecký záměr pochopit, tedy skutečnost, že místo zaběru smrti ústředního hrdiny je volena zatmívačka scény pohledu na Richthofena těsně před osudným startem, kterému se v očích zračí očekávání konce - proč je ale potom pohřbena zbytečným blábolením nevýrazné Headyové u jeho hrobu? Samozřejmě tam musejí prsknout ještě toho Fiennese, protože ten je chudák nevyužitý až běda. Abych ale také ocenil některé složky tohoto díla, musím říct, že letecké souboje jsou velmi pěkné, stejně jako některé válečné výjevy a je tu ještě jeden nepopiratelný klad, můj kamarád ze Strážnice, Lukáš Příkazký, si tu hned na začátku střihl roličku jednoho z pilotů, který to ale následně schytá a už se objeví jen v rakvi :-) Ale i tak dobré. Gratuluji!! ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Válečný film o Red Baronovi jsem si teda představoval úplně jinak. Žádné detailní provedení vzdušných soubojů, zasekávání kulometů což bylo docela v těchto mašinách na denním pořádku atd. Kamera najela a hned zase skončila, konec boje. Velmi těžce odbytý film. Chtěl bych mimochodem vědět, kolik dostal Krajčo za první sestřel..? ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, k tomuto filmu lze říct jediné - šílený střihač a režisér promarnili šanci se skvělým tématem. Masochisticky jsem vydržela až do konce jen díky tomu, že jsem pořád čekala, čím mne tvůrci ještě překvapí a kterého dalšího českého herce objevím (Krajčo jako jeden z letců mne odrovnal). ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný specialista na letectví a ani na 1.světovou válku. Neznám ani fakta, která se týkají "Rudého barona". Vím jen, že existoval a že byl ve vzdušných soubojích absolutní extratřídou. Jako laik tedy ohodnotím tento film na 50%. Především mi nějak spolu neseděli Matthias Schweighöfer a Lena Headey. Zatímco ona vypadá ve filmu jako vyzrálá žena, on spíše jako její syn než jako milenec. I dějově to mohlo být pestřejší a více leteckých soubojů by také neuškodilo. ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Zbytečně rozvleklý ničím neobjevný film.Stejně jako Jamal jsem byl v komparzu,takže bylo zajímavé sledovat natáčení zevnitř.Lena Headey se mi zdála ve skutečnosti hezčí:-)Dialogy nezajímavé,žádná z postav nebyla dostatečně charismatická.To že ve filmu chyběly vrcholné scény soubojů je prostě neodpustitelné...A nic to nemění na tom,že jsem se tam na chvíli viděl jak připravuji letadlo ke startu.Z filmů s podobnou tematikou se mi zdají takoví Stihači na start jednoznačně lepší. ()

Danoboss 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že si kúpite tú najlepšie zabalenú čokoládu, najkrajšiu čokoládu a keď ju dojete, tak zistíte, že nebola sladká. Podobne je na tom aj Rudý baron. Režisér veľmi trefne vybral scény ktoré by diváka mohli zaujímať (Súboj red baron vs hawker, zranenie red barona a smrť red barona) a efektne ich do filmu nenasadil. Okolo Vasilija Zajceva a jeho legendárneho súboja s Thorvaldom/Konigom tiež panujú nejasnosti a predsa sme sa ku koncu nepriateľa pred bránami nedočkali takej hrôzy ako v tomto filme. Čo sa týka hlavného hrdinu nič proti šlachetnému správaniu ale keby sa Manfred von Richthofen správal vážne tak ako sa nám to režisér snaží naznačiť v tomto filme, tak by nebol človekom ale cukrovou sochou. ()

joshula 

všechny recenze uživatele

Richard Krajčo hned v úvodní scéně byl jak špatný vtip... Film jako takový, není úplná autobiografie, což si myslím, že až tak nevadí. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Takze po Rytirich nebes i nemci si museli udelat svuj "historicky" blabol. Historicky hodne mimo (setkani s Brownem v zemi nikoho je totalni nesmysl), tech par souboju vypadalo jak z nejake hodne spatne hry, pulka filmu v nemocnici. ()

Reklama

Reklama